Joi, 19 aprilie, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a făcut o vizită la trei obiective de investiții din Roman. Vizita a avut loc în urma unor discuții și întrevederi nepublice între conducerile Consiliului județean Neamț și primăriei Roman, întrevederi în care relațiile dintre cei doi șefi de instituții au suferit modificări în bine. Comparativ cu perioada mandatelor domnului Leoreanu, când acesta se referea la conducerea Consiliului județean cu sintagma ”Înalta Poartă” și când orgoliile depășeau ”interesul județean”. Apreciată din acest unghi vizita poate fi apreciată de unii drept ”istorică”, fie și pentru că un eveniment similar nu s-a petrecut în Roman de cel puțin 10 ani …
Vizita s-a încheiat cu o conferință de presă comună, desfășurată la sediul primăriei Roman, într-o scenografie inedită și modernă.
Așa cum am relatat deja, primăria municipiului Roman a încercat accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea Casei Celibidache, fără succes însă. Dată fiind importanța obiectivului pentru Roman și județul Neamț, s-a găsit, de comun acord, soluția de a se da în administrare Consiliului Județean Casa Celibidache, clădirea fiind inclusă acum pe lista de priorități a Companiei Național de Investiții.
Vizita a inclus și Spitalul Municipal de Urgențe Roman, unde responsabilitatea modernizării dotărilor și investițiilor în serviciile de sănătate sunt o obligație ce aparține deopotrivă primăriei Roman, cât și Consiliului județean Neamț.
„Așa cum în trecut, Consiliul Județean a contribuit în a asigura fonduri pentru aparatură, sper ca acest parteneriat să continue și, de la an la an, să asigurăm condiții și servicii medicale de cât mai bună calitate pentru pacienți, dar și pentru cadrele medicale”, a spus primarul Micu.
„Cred că, în cel mai scurt timp, ambulanța TIM va putea fi repusă în funcțiune, a spus președintele Arsene, consilierul meu pe probleme de sănătate, domnul Dan Vasile Constantin, are sarcină de primă urgență să se ocupe de asta, iar săptămâna viitoare, la vizita ministrului sănătății Sorina Pintea, la care domnul primar Micu va participa, vom ave ocazia de a rezolva alte probleme punctuale din Spital.”
Primăria Roman s-a angajat să pună la dispoziția Consiliului județean clădirea în care a funcționat Grădinița nr. 11, pentru ca aceasta să fie transformată într-un Centru de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, pentru ca acestea să nu mai fie nevoite să facă un drum până la Piatra Neamț.
„Apreciez în mod sincer deschiderea arătată de Consiliul Județean în sprijinirea obiectivelor de larg interes din orașul nostru și cred că abordarea de a pune pe primul loc interesul cetățenilor este cea corectă, singura care duce către dezvoltarea comunității”, a mai adăugat primarul Lucian Micu.
La rândul său, președintele Arsene s-a declarat mulțumit de relația prezentă cu primarul Romanului: „Apreciez foarte mult abordarea de a face administrație a domnului primar Micu, o abordare constructivă, care se pliază pe ceea ce am spus mereu, că vreau să facem administrație, și nu politică. Am avut mai multe discuții, de asemenea constructive, în ultimele luni și asta se vede și în ceea ce facem astăzi.”
Întrebările ziariștilor (”canalizate” din start de domnul Micu doar spre latura administrativă a activității celor două instituții și celor doi conducători) au fost numeroase și au atins probleme diverse. Una dintre ele a fost finanțarea echipei de handbal feminin romașcane. Președintele Arsene a răspuns astfel: „Pentru finanțarea echipei de handbal de la Roman am așteptat mai mult să avem legislația care să ne permită finanțarea. Acum, când o avem, în prima ședință de Consiliu județean, vom acorda sumele convenite cu domnul primar și pentru handbalul romașcan.”
(D. A.)