Rubik Hub este numele uneia dintre cele mai discutabile, dacă nu îndoielnice operaţiuni puse vreodată în operă de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Împlineşte un de zile, prilej de manifestări prezentate până acum într-un registru omagial, exclusiv pe baza materialelor furnizate de cei din interiorul şi din jurul „fenomenului” al cărui cartier general este o defunctă crâşmă faimoasă din ştrand care şi-a trăit momentele de glorie în timpul domniei lui Pinalti.
Tăierea moţului s-a săvârşit vineri, de la ora 11, anunţul prealabil al agenţiei povestind despre participarea reprezentanţilor iniţiatorilor, autorităţilor locale care au sprijinit demersul, a colaboratorilor din mediul universitar şi privat, dar şi a membrior comunităţii antreprenoriale din regiunea noastră de dezvoltare. „Copilul” favorit al tandemului Vasile Asandei (director general ADRNE) – Vlad Gliga (director de direcţie), descris oficial ca „o structură de sprijinire a startup-urilor şi a IMM-urilor inovatoare”, a fost întemeiat cu sprijin asigurat de CJ Neamţ, Primăria şi Consiliul municipal Piatra Neamţ şi, extrem de surpinzător, de două companii mai mult decât respectabile, respectiv DEDEMAN şi DINAMIC 92. După datina plecăciunilor în faţa pădurii tutelare, se invocă şi sprijinul Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Ni se reaminteşte în anunţ, într-un neolimbaj de lemn de zile mari, că „misiunea Rubik Hub este una îndrazneaţă şi îşi propune să dezvolte ecosistemul antreprenorial din Regiunea de Nord-Est prin conectarea, educarea, încurajarea oamenilor şi inspirarea fondatorilor de startup-uri, pentru dezvoltarea unor companii de succes”. În treacăt fie spus, în zilele următoare, sigur înainte s-a apuce vreun supus de-al lui Asandei să ne descrie care-i biotopul şi care biocenoza din ecosistemul antreprenorial, vom reveni asupra acestei combinaţii date pe mâna şi minţile unei noi generaţii de băieţi deştepţi. Motivul principal e simplu: nu s-a vorbit absolut deloc la rigoare despre eficienţa cheltuirii unor sume considerabile de bani publici.
Anunţul nu este complet fiindcă lipseşte evenimentul conex programat sâmbătă, 26 mai. Este o sesiune de antreprenoriat din cadrul CodeCamp, sistem de conferinţe şi evenimente IT lansat în 2008 în care ADRNE a devenit partener. În calitate de gazdă, este rezonabil să bănuim că măcar Asandei şi Gliga îşi asumă agenda sesiunii. În lista de vorbitori/ lectori/ meditatori o descoperim pe Magda R. Țepoi. Este una și aceeași persoană, după cum a confirmat vineri, la telefon, cu vestita Magda Țepoi de la Iași. A devenit personaj de legendă, nu atât în „calitatea” de pupilă a lui Mihai Vlasov (celebru condamnat pentru fapte de corupție, fost boss al Camerei de Comerț și Industrie a României, lansat de la Iași, dar care a lăsat amintiri neșterse la Piatra Neamț), cât pentru că și ea a fost condamnată, în urma unui proces răsunător pentru fraudarea fondurilor comunităților europene. Detalii suficiente – aici (http://adevarul.ro/locale/iasi/protejata-imparatului-vlasov-magda-Tepoi-condamnata-frauda-fonduri-ue-vrea-regim-executare-mai-bland-1_533fb46a0d133766a8848189/index.html ), aici (http://adevarul.ro/locale/iasi/fostul-sef-camerei-comert-iasi-magda-Tepoi-scapat-inchisoare-1_50aed60a7c42d5a663a11cf0/index.html ) și mai ales aici (https://www.bzi.ro/dezvaluire-soc-iata-ce-suma-a-platit-magda-tepoi-pentru-a-scapa-de-puscarie-336272 ).
Pentru cine nu are răbdare să urmărească linkurile, amintim că Țepoi a fost trimisă în judecată de DNA în 2005, fiind acuzată că a deturnat o sumă semnificativă (133.000 euro) provenită de la Uniunea Europeană în urma unui proiect nerambursabil derulat în 2003-2004. A fost condamnată în cele din urmă în 2012, de Curtea de Apel Iași, la trei ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de şase ani. Inițial, fosta șefă a Camerei de Comerț a Regiunii Unu Nord-Est, primise o condamnare de 5 ani și 6 luni, cu executare. Dosarul s-a plimbat ani de zile între instanțe, iar argumentul principal pentru verdictul final a stat în… returnarea prejudiciului. Interesant este că în 2008, anul condamnării hotărâte de judecătorie, Țepoi a plecat la Bruxelles, trimisă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a ca reprezentant al oamenilor de afaceri români la UE. Recomandrea a dat-o însuși Mihail Vlasov. Nu mai puțin semnificativ este că din 1997, anul absolvirii facultății, ieșeanca înscrisă în PNL a lucrat la Camera de Comerţ Iaşi. La camera regională a urcat în 2003. Dacă cineva se gândește că alt penal ieșean și liberal de notorietate, Relu Fenechiu, lipsește din peisaj, greșește. E și el pe-acolo.
Revenind la evenimentul din ștrand e legitim să întrebi ce caută Țepoi, despre ce vorbește, ce îndrumă etc. A refuzat să dea detalii.
Având în vedere experiența ei, interesant era să se inspire de la Kevin Mitnick, consultant mondial de forță pe securitate informatică, anterior unul dintre cei mai periculoși hackeri. Venind în ospeție la ADRNE, era minunat ca Țepoi să conferențieze pe teme de antifraudă.
Dar vom reveni și asupra sesiunii de antreprenoriat. Veți descoperi printre altele niște exprimări atât de vesele în limba engleză, încât limba română practicată de premierul Viorica Dăncilă pare un deliciu… (Viorel COSMA)