Profesorul de muzică Gheorghe Smău, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din satul Răuceşti, comuna Răuceşti, este acuzat că ar fi trimis mesaje cu conotaţii sexuale pe Facebook, unor elevi minori. Părinţii unora dintre elevii care au primit astfel de mesaje s-ar fi sesizat şi ar fi depus mai multe plângeri, inclusiv la conducerea şcolii.
Contactat telefonic, joi seara (3 mai), prof. Traian Anton, directorul şcolii din satul Răuceşti, a confirmat că există acuze la adresa profesorului de muzică şi a spus că a doua zi va avea loc o şedinţă la şcoală pe acest subiect.
Astăzi, 4 mai, l-am sunat din nou pe directorul şcolii: „Azi dimineaţă am avut o şedinţă pe Comisia de etică şi disciplină, unde s-a luat în discuţie şi activitatea domnului profesor Smău. Comisia a făcut raport, pe care-l va înainta Consiliului profesoral şi Consiliului de Administraţie, în care recomandă sancționarea domnului profesor, prin interzicerea oricăror activităţi extraşcolare. O să vedem ce va propune luni Consiliul profesoral şi marţi Consiliul de Administraţie. Până atunci, profesorul Smău poate veni la şcoală, pentru că asta este o cercetare administrativă a şcolii. Cercetarea poliţiei, legată de unele plângeri, este o altă filieră şi, până la ora actuală, nu am primit nicio solicitare din partea poliţiei”, ne-a declarat prof. Traian Anton, directorul şcolii din satul Răuceşti.
Contactată telefonic, prof. Elena Laiu, inspector şcolar general, a fost evazivă: „Am auzit de acest caz, dar aştept informarea de la doamna inspector Elena Preda, care a participat la şedinţa de azi, din cadrul Comisiei de etică şi disciplină a şcolii. Când voi primi informarea, voi şti mai multe detalii şi vă pot declara mai multe despre acest caz”.
Prof. Elena Preda, inspector școlar a declarat: „Am participat ca şi auditor la întâlnirea Comisiei de etică şi disciplină. Consiliul de Administraţie a şcolii va lua decizii în privinţa profesorului de muzică. Nu putem deschide prea mult subiectul, pentru că s-a deschis şi o anchetă la Poliţie. Aşteptăm să se finalizeze ancheta la Poliţie şi după aceea vom face demersuri interne, dacă e cazul, pentru că avem şi noi legislaţia noastră. Sunt direct interesată ca această problemă să fie rezolvată. Sper ca toată această problemă să aibă o rezolvare spre binele copiilor”.
Am reuşit să stăm de vorbă telefonic şi cu profesorul de muzică Gheorghe Smău: „Sunt nişte falsuri aceste acuzaţii. Am prins doi elevi care mi-au falsificat contul personal de Facebook. Am fost avertizat de alţi elevi că unii elevi mi-au falsificat contul de Facebook şi care s-au dat drept persoana mea. Mi s-a luat poza de profil şi s-au dat drept persoana mea. Când am auzit asta, mi-am dezactivat contul de Facebook. Aceşti copii sunt un pericol. Sunt răutăţi. Vor să fiu tras în capcană. Sau poate nu mă mai vor în învăţământ. Pot să îmi dau demisia, nu e nicio problemă. Eu am crescut la casa de copii, fără părinţi şi sunt mai sensibil. Am mai dat bani la copii, că aşa sunt eu, darnic. Şi s-a interpretat”.
Este de menționat că, acum patru ani, acelaşi profesor ar mai fi fost implicat într-un astfel de scandal, dar lucrurile s-au rezolvat în stilul cu care suntem obișnuiți în învățământul nemțean.
Prof. Gheorghe Smău a condus mulţi ani Fanfara comunei Răuceşti şi cântă în Corul „Basil Anastasescu”.
C.T. STURZU