La Consiliul Județean Neamț încep să dispară toate urmele Oanei Bulai, fost administrator public al județului. După ce biroul i-a fost ocupat rapid de vicele Ion Asaftei, astăzi, 23 mai, pe site-ul Consilului Judetean, la rubrica anunțuri concurs aparat propriu (destul de ascuns de altfel), a fost publicat anunțul pentru scoaterea la concurs a postului de administrator public. Este un semn că funcționarea Consiliului Județean în doar două semnături, Arsene și Asaftei, nu oferă suficientă libertate de acțiune și eficiență actului administrativ. Oricine poate vedea care sunt condițiile de desfășurare a concursului, dar, după cum se știe deja, pe modelul patentat, Angheluță și apoi Bulai, pe acest post pretendentul vine cu binecuvântare și firman de la șef, urmând ca membrii din Comisia de concurs să facă tot ce pot pentru a-i oferi notă de trecere. Înainte și după apariția anunțului, la bursa zvonurilor județene au apărut mai multe variante de posibili înlocuitori.
Prima variantă: Vlad Marcoci. Noul consilier pe jumătate de normă a lui Ionel Arsene, instalat în fostul birou al vicelui Asaftei, ar părea favorit pentru funcție. După părerea noastră, este un zvon cu puține șanse de a se materializa, în condițiile în care Vlad Marcoci a învățat că nu e bine să semneze foarte multe hârtii când nu el este decidentul. Pentru că, har Domnului, a tot semnat și, de atunci, privitul peste umăr întru asigurarea spatelui a devenit o obișnuință. A semnat un credit pentru Consiliul Județean, cheltuit imediat în marea familie liberală, a semnat pe la Fondul de Mediu pentru proiecte și proiecțele etc. Acum se va simți mult mai liniștit să fie angajat la Piatra Neamț și să se ocupe de proiecte importante din București. Chiar dacă banii de la CJ sunt puțini, dar, se știe, nu contează suma cît contează să faci bine județului.
A doua variantă: DVC, cunoscut și sub numele de Dan Vasile Constantin, și el consilier al președintelui Arsene. Ar fi o variantă fezabilă, pentru că, în ochii multora din PSD, Rotary și masonerie, DVC este un specialist în administrație, fapt dovedit și de desele gafe făcute în relația cu Agenția Națională de Integritate, care l-a trecut pe lista incompatibililor cu acte în regulă, adică cu decizie judecătorească definitivă. Ca și în cazul lui Vlad Marcoci, DVC este obișnuit ca alții să semneze pentru el și preferă să fie eminența din umbră de la Spital (bani mulți, proiecte multe) decât să răspundă pentru tot județul. În lipsă de alte soluții, probabil că ar fi o variantă, dar este greu de crezut că președintele Arsene va risca să-și pună un administrator public cu antecedente de incompatibilitate consolidate în timp. Evident că, la ambiție, s-ar putea să vedem și acest lucru materializat, cu toate că
experimentul Negelschi este încă proaspăt în memorie.
A treia variantă: Nicoleta Husaru. Pare varianta ideală, după ce a făcut schimb de orașe cu Oana Bulai (Capitala era prea mică pentru amândouă în acelaşi timp), acum pare aproape firesc să facă și schimb de funcții. Nicoleta Husaru, proaspăt funcționar public prin concurs, nu are experiență în administrație, nu va pune întrebări cu privire la documente, are capacitatea de a-i pune pe alții să lucreze pentru ea și execută fără crâcnire ordine, dacă vin de la cine trebuie. Bineînțeles, totul contra unor avantaje greu de cuantificat. Din punctul de vedere al unui președinte, o asemenea variantă este ideală, cu condiția ca, între timp, războiul dintre Husaru și actualul prefect, Daniela Soroceanu, să se fi încheiat pe modelul “țucat Piatra Independenței”. Evident împăcarea, dacă s-a făcut, este una doar în folosul județului și numai al județului.
Alte variante: nu cunoaștem, dar nici nu contează cine vine, pentru că, oricum, va fi un om de casă, care va executa ce i se spune și, până la urmă, este și firesc să fie așa. Pentru binele județului, ne permitem să venim și noi cu o variantă, care ar fi și pe placul presei, care ar avea o mulțime de subiecte. Este vorba despre Tărăntuș Bărbuleț Octavian Andrei, consilier și el. Are prestanță de președinte, este suficient de arogant cu cei din subordine și exact atât de umil cât trebuie cu șefii. Numirea sa ar aduce avantaje și președintelui, doarece nemulțumirile celor din CJ s-ar focaliza pe propunerea noastră. Din păcate pentru județ, am înțeles că Tărăntuș este dat, la bursa zvonurilor, ca un demn pretendent la conducerea unei instituții culturale.
Valentin Bălănescu