Execuția lui Laurențiu Dulamă, consilier județean PMP și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, revocat din funcție urmare a unei decizii a prefectului de Neamț pe motive de incompatibilitate, are toate șansele să rămână în anale drept cel mai nimerit exemplu despre cum se pot interpreta legile în funcție de cum și din ce parte bate vântul. Este un caz clasic de abuz al unei instituții care se folosește de anumite prevederi legale, utilizabile doar într-un anumit context.
Pentru fluența poveștii, reamintim, pe scurt, speța.
Înlocuitoarea Danielei Soroceanu în funcția de secretar al județului, doamna Maria-Cătălina Grăpinoiu, descoperă oripilată și acționează precum un AKM cu trăgaciul blocat pe foc automat, că soția lui Laurențiu Dulamă are o firmă. Care firmă are contract de furnizare a apei cu Apa Serv SA, companie a Consiliului Județean Neamț, locul unde Laurențiu Dulamă figura consilier și vicepreședinte. De îndată, doamna înlocuitor al doamnei Soroceanu – amănunt important! – face un referat, în care vorbește despre o posibilă incompatibilitate și-l trimite, și mai de îndată, la Prefectură. Nu la Agenția Națională de Integritate.
De îndată ce-l primește, după ce depășește starea de uimire profesională vinovată pentru că n-a sesizat respectiva incompatibilitate vreme de doi ani cât a fost secretar de județ și Dulamă vice, prefectul Daniela Soroceanu, cu aportul profesional al angajaților, dă verdictul de incompatibilitate și emite ordin de încetare a mandatului pentru Laurențiu Dulamă. Cu vreo două-trei ore înainte de ședința Consiliului Județean, exact la timp ca acesta să poată fi dat afară din CJ fără să fie necesar votul a două treimi dintre consilieri.
A urmat reacția lui Dulamă, care s-a adresat instanței pentru anularea ordinului. De aici începe circul în fața Justiției. Indiferent de deciziile instanței, trebuie discutat despre cum s-a ajuns la această situație, de ce Daniela Soroceanu a acționat împotriva tuturor acțiunilor ei de până acum și de ce liberalii tac în păpușoiul județean, deși aveau ocazia să dea de pământ, atât cu prefectul PSD cât și cu cei care l-au ghidonat. Ca să nu vorbim chiar despre conducerea Consiliului Județean.
* So-ro-cea-nu! Da-na So-ro-cea-nu!
Înlocuitoarea lui Vasile Panaite, prefectul cu firmă în căutare de contracte publice, Daniela Soroceanu nu are firmă, dar are multe obligații față de PSD. Multe și care ar afecta direct nivelul de trai al familiei. Soțul lucrează pe un post înființat pe timpul mandatului Emiliei Arcan la Complexul Muzeal Județean Neamț, iar fiul cel mare e consilier de parlamentar, funcție în care, probabil, e mai aproape de fișa postului decât un director de marketing la Muzeu.
Cunoscută drept o foarte bună profesionistă, Daniela Soroceanu a evitat întotdeauna răspunsuri tranșante pe probleme delicate, a preferat să se lămurească cu toate prevederile legale și, acolo unde exista posibilitatea, să tergiverseze, să-i lase pe alții să se pronunțe. De ce, în acest caz, a procedat altfel?
Mulți vor spune că așa i-a cerut Ionel Arsene și probabil că au dreptatea lor. Mai există, însă, un element care trebuie luat neaparat în seamă, ținând cont de orgolii și competitori.
Când s-a pus problema alegerii unui vicepreședinte de la CJ ca interimar, pe perioada cât Arsene nu putea să-și exercite funcția, Daniela Soroceanu a girat o hotărâre promovată de cei din PSD și ALDE pentru numirea lui Ion Asaftei în funcție. Pe buletinul de vot – că trebuia vot, obligatoriu -, a fost trecut doar numele lui Asaftei, nu și al celuilalt vice, adică Laurențiu Dulamă. Evident, acesta s-a dus la Prefectură, reclamând încălcarea legii, dar Panaite și ai lui au evitat să-i dea un răspuns până când lucrurile s-au calmat.
Ce reclama Dulamă? Că secretarul județului, adică Daniela Soroceanu, a girat acțiunea celor de la putere, fiind de acord cu trecerea unui singur nume pe buletinul de vot. Era un atac direct la competențele secretarului și ale funcționarilor de la Juridic, lucru de neconceput în Consiliul Județean. În ciuda sfaturilor de a lăsa lucrurile să meargă pe făgașul amintit, Dulamă a insistat, lucru care nu a făcut plăcere nici juriștilor din Consiliu, nici secretarului de județ. Când a avut niște hârtii cu care a considerat că-l poate executa pe Dulamă, secretarul ajuns prefect nu a șovăit, mai ales că făcea și un serviciu imens PSD-ului, eliberând postul de vicepreședinte de județ.
Așa că întrebarea ”De ce nu a trimis dosarul la ANI și a dat o decizie de revocare din funcția de consilier județean?” are acum și alte răspunsuri. Evident, au fost și alte animozități Soroceanu-Dulamă, legate de atribuțiile acestuia, de eliberarea biroului, de schimbarea încuietorii, etc.
În acest caz, prefectul de Neamț pare să fi fost un jurist legat la ochi, care n-a văzut decât anumite prevederi legale, care-i foloseau, și n-a putut apela, complementar, și la ce spune legea despre competențele Agenției Naționale de Integritate. Sau n-a vrut să facă asta.
* Li-be-ra-lii! Unde-s li-be-ra-lii?
Liberalii s-au dovedit fie conservatori fricoși, fie politruci perfecți, integrați în jocul celor din PSD sau în jocul lui Ionel Arsene. Cum doresc ei să-și spună. Aici intră toți liberalii, nu o grupare sau alta. De data asta le-a ieșit să fie uniți în cuget și-n nesimțire (în sensul lipsei de simțire definite de DEX).
Deși știau situația – măcar din discuțiile anterioare ședinței, purtate cu Dulamă însuși -, la ședință au tăcut mâlc, au înghițit pe nemestecate ordinul de prefect, ba chiar s-au amuzat de situația lui Laurențiu Dulamă, pe care-l voiau mazilit de mult, că nu le-a fost a cincea roată la căruță la începutul mandatului. Și le-a convenit că fac alții mazilirea, fără ca asupra lor să plutească vreo clipă impresia că ar avea vreo implicare.
Niciun liberal nu a sesizat public că, oricând, un asemenea precedent s-ar putea întoarce împotriva lor. Toți au preferat să bage capul în pământ, poziție ce deschide largi perspective pentru toată lumea. În special pentru alianța PSD-ALDE, care poate alege un vicepreședinte cu majoritate simplă, fără să mai aibă nevoie de votul liberalilor dornici să colaboreze la secret cu social-democrații.
Evident, pentru a-și masca impotența administrativă, liberalii au lansat diverse fumigene, inclusiv că Dulamă plătește pentru că nu a votat hotărârea cu gunoaiele pe zona Roman, pe care, culmea, ei au votat-o! Lipsa de logică este evidentă, la fel ca interesul lor, de a-i da o lecție lui Dulamă, chiar dacă, pentru asta, fac jocul alianței PSD-ALDE!
* Cum mai poate fi închisă Cutia Pandorei deschisă de Soroceanu?
Considerând legal ordinul prefectului de Neamț în privința lui Laurențiu Dulamă, se impun niște pași înainte înspre consecințele pe care le poate produce în Neamț și, de ce nu, dacă ține, în toată țara.
În primul rând, la o situație asemănătoare, măsurile punitive trebuie să fie aceleași. Din acest motiv, se ridică firesc pe unde va scoate cămașa actualul secretar al județului, când ochiul său vigilent va găsi situații identice sau asemănătoare și la alți consilieri.
Mesagerul de Neamț, dar și alte publicații, le-au semnalat deja. Ele există și numai un orb (sau un funcționar profund interesat) nu le vede. Dacă secretarul județului procedează altfel în cazuri similare, vorbim despre un abuz în funcție, vizibil de unde vrea fiecare. Pe cale de consecință, același lucru se aplică și Instituției Prefectului, care ori a acționat legal în cazul Dulamă – și, atunci, trebuie să facă același lucru pentru toată lumea, indiferent de consecințe -, ori a acționat pripit și, iarăși, va trebui să suporte consecințele. Mai ales că, în cazul prefectului Daniela Soroceanu, situația e destul de incomodă, ea fiind cea care, din funcția de secretar al județului, a tolerat vreo doi ani incompatibilitatea unui vicepreședinte de județ.
Cum este greu de crezut că noul secretar al județului va acționa din proprie inițiativă, sesizarea din oficiu funcționând doar la… ordin, cine va fi cel care va sesiza posibilele incompatibilități pe aceeași speță? Va face PNL o sesizare către secretarul județului? Va avea PNL curajul să conteste o decizie a fostului lor candidat la Senatul României, care știe exact care este temperatura din partid, nemaivorbind despre jocurile subterane? Va face asta Bogdan Gavrilescu, în calitate de șef la PMP Neamț? Va merge cineva mai departe și-i va controla pe consilierii județeni dacă au contracte pe firmele lor cu societatea de salubritate, care are contract cu ADI ECO Neamț, unde Consiliul Județean este parte? Este greu de crezut, dar important este cine și cum va anula efectele pietrei aruncate în apă.
* De ce s-a ajuns la un asemenea abuz?
Răspunsul este simplu. Pentru că se poate. Pentru că faimoasa zicere ”Ciocu’ mic, că noi suntem la putere!” se aplică acum, ca și pe timpul PDL, cu alți actori sau, uneori, cu aceiași. Pentru că se consideră că există protecție.
De admirat în toată acestă piesă burlescă este rolul autorului, regizor în același timp. Ionel Arsene a știut să profite de fiecare amănunt – supărarea prefectului pe Dulamă, a liberalilor, etc. – și a scăpat de un oponent din Consiliul Județean, fără să fie implicat la vedere. L-au ajutat funcționarii, prefectul și jocul de (ne)înțeles al unui partid care spune că este în opoziție. Din punctul unde s-a plasat, Ionel Arsene își poate permite să stea la lojă și să privească piesa până la finalul pe care nici măcar nu s-a obosit să-l scrie, pentru că, în orice variantă, el câștigă. Rămâne de văzut cine pierde și cât.
Valentin BĂLĂNESCU