Sala Căminului cultural Bâra a găzduit marți, 19 iunie, o manifestare deosebită, organizată de Clubul Green Impact – Green Family, în colaborare cu primăria locală. Au fost invitate cadre didactice din zona municipiului Roman, bibliotecari din județ, oficialități locale, elevi, precum și un grup din Chișinău, Republica Moldova.
Programul a inclus discursul liderilor Green Family Bâra, apoi povestea clubului în viziunea membrilor săi, discursul mentorului Liliana Bulgagiu, binecuvântarea mesei de preoții prezenți, prânzul tradițional, vizitarea unor comori ale patrimoniului cultural local – Biserica Ortodoxă ”Sf. Ioan Gură de Aur” Rediu, Biserica romano-catolică ”Maica Îndurerată” Rediu, casă tradițională cu istorie, tradiție, tehnică (Nae Soltuz) și Cimitirul evreiesc Bâra.
Green Impact este un program al Fundației ”Noi Orizonturi”, dezvoltat cu sprijinul partenerilor săi, Romanian American Fundation și Lidl. Fundația ”Noi Orizonturi” are mai bine de 16 ani de activitate în educația pentru transformare, perioadă în care a înființat peste 300 Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România. Scopul acestor cluburi este de a promova patrimoniul local și ecoturismul, cu ajutorul proiectelor de învățare prin serviciu în folosul comunității.
Clubul Geen Impact – Green Family Bâra este format din 30 membri (copii și tineri, cu vârste între 10 și 18 ani), doi facilitatori – coordonatori (Mimi Gherasim și Loredana Simon) și ambasadori din comunitate (autorități publice, părinți, experți). Activitățile clubului se desfășoară săptămânal, la Biblioteca din comuna Bâra. Aici se învață, se concep și se implementează proiecte de dezvoltare comunitară, proiecte care să scoată din anonimat comorile strămoșești, asigurându-le perpetuarea peste generații în spațiul nostru etnic. Copiii din grup au ales să promoveze și să valorifice tezaurul gastronomic tradițional. Astfel, s-au axat pe strategii de conservare și valorificare ale culturii și civilizației, ale alimentației tradiționale, promovând o nutriție bazată pe consumul de produse tradiționale.
”Green Impact este un efect”
Mimi GHERASIM, bibliotecar în comuna Bâra:
”Green înseamnă verde, care ne duce cu gândul la natură, la primăvară, la renaștere. Este simbolul sănătății și al speranței. Green Impact este un efect, fie pozitiv, fie negativ. În cazul nostru, impact este acronim pentru implicare, motivare, participare, acțiune, comunitate, tineri. Green Impact este un program de inițiativă comunitară, bazat prin educație, prin experiență, derulat la nivel național prin Fundația «Noi Orizonturi», cu sediul în București, iar cu ajutorul acesteia a luat viață și proiectul nostru, prin Impact. Am format o familie cu 30 de membri, copii și tineri, ghidați de mine și de prof. Loredana Simon. Am pornit la drum în căutare de comori de patrimoniu cultural și natural, prin înțelegerea mai profundă a problemelor din comunitatea în care trăim. Aici, la Green Impact, ne-am jucat și am învățat prin joacă. Tot aici, am devenit cercetași și am descoperit comori ale tezaurului nostru cultural, care pot lega trecutul de prezent, într-o armonie perfectă cu tine însuți, cu natura, prin respect și împăcare pentru străbunii noștri. La Green Impact, am devenit o echipă, o familie cu responsabilitate și impact, implicată în promovarea și dezvoltarea comunității prin proiecte care scot în evidență moștenirea noastră culturală. Proiectul nostru de aici, «Din grădina bunicii», se vrea a fi un melanj de culoare și savoare, de obiceiuri și tradiții. Copiii noștri au fost la părinți, la bunici, mătuși și au cătuat rețete și le-au adunat într-o cărticică, să le fie moștenire generațiilor viitoare. De asemenea, dorind să promoveze produsele noastre locale, au întocmit o hartă a producătorilor locali, pe care o vom amplasa la intrarea în localitate. Ar fi păcat să batem la ușile supermarket-urilor și să nu consumăm produsele noastre, naturale, care sunt sub nasul nostru. În biblioteca noastră vrem să facem multe proiecte. În ultima vreme, am introdus Green Impact. În afară de acțiunea de astăzi, avem multe proiecte educaționale. În acest an, am avut trei, cu clasa I, a II-a și a IV-a. În alți ani, am avut și cu elevi de la V-VIII. Am participat la Ziua recoltei, la Ziua copilului, organizată pe 3 iunie 2018, dar și la manifestarea de astăzi”.
”Suntem o comunitate mică, dar cu inimă mare”
Dănuț PETRARU, primarul comunei Bâra:
”Proiectul a debutat anul trecut, cu toți cei implicați, și se va finaliza astăzi. Este meritul echipei. Aș putea nominaliza câteva persoane, dar toți au pus umărul în această săptămână. Dvs., care astăzi ați binevoit să veniți la noi, doresc să mai poposiți la Bâra, ca să realizăm lucruri frumoase. Primăria locală este implicată în majoritatea acțiunilor de pe raza comunei, culturale, educative, precum și de susținere a familiilor cu probleme sociale. Practic, este prezentă în mai toate activitățile. Fiind o comună mică, noi cunoaștem foarte bine toate problemele. Participăm și la bucuriile din familiile lor, dar și când au necazuri. Ca atare, suntem alături de ei totdeauna. Ca o dovadă a legăturii foarte bune cu biserica este că, la această manifestare, sunt prezenți preoți din comună, fie ortodocși sau romano-catolici, care, cu drag, participă la toate acțiunile la care sunt invitați. Participă nu numai fizic, ci și cu eforturi, la biserică, în școală, în familii. Suntem o comunitate mică, dar cu inimă mare”.
Constantin NEGRU