Compania județeană Apa Serv SA nu are parte de liniște și nici nu-și poate face planuri mari de viitor, în condițiile în care mai există restanțe în finalizarea efectivă a proiectului major ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”, care trebuia să fie gata de mult. Nu are liniște pentru că întreg proiectul a fost întârziat, pentru că s-a închis ochii la indolența celor care au câștigat unele contracte de lucrări și pentru că interesele pe subcontractarea lucrărilor au fost mai mari decât interesul pentru implementarea cu succes a lucrărilor. Adăugând aici certurile dintre Culiță Tărâță și conducerea Apa Serv, cu un Dughir sprijinit pe față de PSD-ul lui Ionel Arsene și Dan Constantin, apoi cele dintre Dughir și foștii săi aliați de la PSD, rezultă tabloul aproape complet al unei degringolade locale, în care singurul element de stabilitate a fost prețul apei. Acum se speră la accesarea fondurilor pentru cea de-a doua parte a programului. Pe acest fond, cu un pretext mai mult decât convenabil, cel al prețului apei în județ, au apărut la început zvonuri, apoi inițiative privind desprinderea de Apa Serv și apelarea la serviciile altui operator de profil.
În afara comunelor apropiate de județul Iași, municipiul Roman este cel care a făcut primi pași concreți. Consiliul Local l-a mandatat pe primarul Lucian Micu să facă demersuri pentru ieșirea din ADI Aqua Neamț și să deschidă negocierile cu operatorul regional Apa Vital din Iași. Aparent, ar fi un demers legitim, al unei comunități importante, nemulțumită de un serviciu public și, pe cale de consecință, dispusă să încerce și un alt operator. În realitate, este greu de crezut că acest demers nu are și ascunzișuri, în condițiile în care punerea sa în practică ar genera nu doar costuri importante, ci și o mulțime de probleme la nivelul celor care se ocupă de programele europene din acest domeniu. Și care cu greu ar putea modifica ”harta” pe care au lucrat până acum. Evident, toate aceste inconveniente ar putea fi depășite dacă demersul ar fi unul politic, negociat, care să fie pus în slujba unei comunități locale, nu a unor interese care vor sfârși în curtea vreunei mari companii multinaționale.
* Poate Romanul ieși din ADI Aqua Neamț?
Teoretic, da. Practic, pentru asta trebuie îndeplinite niște condiții grele, care, în termeni legali, sună cam așa: ”În conformitate cu art. 10, aliniatul 11 din Legea 51/2006, UAT-ul se poate retrage doar cu Hotărârea Asociaților din ADI Aqua Neamț și cu acordul scris al Autorității de Management. În cazul în care un UAT beneficiar al Asistenței Financiare Nerambursabile îndeplinește cele două condiții, acestuia îi incumbă sarcina de a achita contravaloarea lucrărilor efectuate prin programe europene”.
Să le luăm pe rând.
Primul hop l-ar reprezenta hotărârea asociaților din ADI Aqua Neamț. Cine sunt aceștia? Tocmai reprezentanții primăriilor din județ care au aderat la Asociație. În unele cazuri primarii, în alte cazuri oamenii lor. Concluzia e simplă și se impune de la sine: toți votează la ordin. Aici ne lămurim repede că nu se poate ieși din asociație dacă nu vrea partidul deținător de majoritate sau nu vrea președintele Consiliului Județean sau, la un nivel mai înalt, șeful unui partid. Când există un interes major. În concluzie, demersul celor din Roman – dacă este unul real și nu doar o mică tentativă de presiune pentru obținerea unor oarece avantaje locale – are șanse doar dacă există o negociere clară la nivel politic înalt, înțelegere la care un lider orgolios, precum Ionel Arsene, să nu se poată opune sau la care să achieseze, din proprie inițiativă sau în propriul folos.
Privită din acest punct de vedere, poziția publică exprimată de acesta după o vizită de împăcare transpartinică la Roman este extrem de ambiguă, mai ales că el reprezintă acționarul majoritar al Apa Serv, cei acuzați de prețuri mari din cauza unei gestionări defectoase a sistemului.
El a îndemnat la negocieri, fără să amintească deloc de prevederi legale sau de eventualele despăgubiri care ar trebui plătite.
În concluzie, în condițiile în care votul celor de la Roman în ADI Aqua Neamț are exact aceeași valoare ca a celui de la Brusturi sau Dumbrava Roșie, de exemplu, este greu de crezut că romașcanii vor obține o decizie favorabilă, dacă șeful județului nu dorește acest lucru. Dacă votul va fi favorabil, rămâne de văzut cine va prelua mai târziu Apa Vital, fiindcă interesul de a gestiona apa românilor a devenit aproape un reflex necondiționat al unor mari firme străine. Iar aici se poate detalia, pe diverse studii de caz.
Al doilea hop l-ar reprezenta acordul scris al Autorității de Management. Aici, lucrurile sunt și mai simple. Chiar cu presiuni politice, e greu de crezut că se va da un asemenea acord, iar dacă, prin absurd, acest lucru se va întâmpla totuși, se ajunge, din nou, la chestiunea despăgubirilor.
* Răspunsul ADI Aqua Neamț pentru Primăria Roman
Pe 7 mai, la registratura ADI Aqua, era înregistrată o adresă a Primăriei Roman, în care municipiul își exprima intenția de a părăsi asociația. Răspunsul a plecat destul de prompt și confirmă cele spuse de noi:
”Urmare adresei dvs. nr. 8600/108/07.05.2018, vă facem cunoscut următoarele:
- Retragerea din Asociația Aqua Neamț nu poate avea loc decât în situația în care respectivul asociat se retrage unilateral din contractul de delegare al serviciiilor de apă/ apă uzată, ceea ce determină o serie de neajunsuri.
– Din punct de vedere tehnic, disfuncționalități în implementare sau după caz, sustenabilitatea proiectului major, special referitoare la sănătatea populației și de protecția mediului.
– Din punct de vedere financiar, risc real de sancționare pentru nerealizarea proiectului major în derulare (corecții financiare) și restituirea întregii sume alocate de către finanțatorii europeni.
– Blocarea Programului Operațional Infrastructura Mare.
- În vederea aplicării art. 10, alin. 11 din legea 51/2006, cu modificările și completările ulterioare, situația inițierii de către o unitate administrativ-teritorială membră a unei asociații intercomunitare care beneficiază de proiecte de investiții cofinanțate din fonduri europene în sectorul de apă/ apă uzată, a demersurilor de retragere din asociație înainte de data expirării contractului de delegare a gestiunii serviciilor, beneficiarul contractelor de finanțare aferente POS Mediu/ POIM, care are calitatea de operator regional din sectorul de apă/ apă uzată – compania județeană Apa Serv SA are obligația de a informa AM PSO Mediu/ POIM, în termen de cel mult 3 zile calendaristice de la luarea la cunoștință.
Unitatea administrativ-teritorială care dorește retragerea din Asociație are obligația să solicite în scris de la AM – Ministerul Fondurilor Europene/ POIM acordul scris. Solicitarea trebuie justificată temeinic în scris și asumată prin semnătură de către reprezentantul legal al acesteia.
Solicitarea formulată va fi însoțită, în vederea obținerii acordului, de copii ale hotărârilor prin care majoritatea autorităților deliberative ale celorlalte unități administrativ-teritoriale membre ale asociație și-au dat acordul, precum și documentele justificative ce dovedesc plata despăgubirilor prevăzute în contractul de delegare al gestiunii serviciului”.
* Ce despăgubiri ar trebui să plătească romașcanii?
În principiu, în acest moment, valoarea despăgubirilor ar fi dată de valoarea lucrărilor pe contractele de extindere a rețelelor de canalizare în Roman și Săbăoani, precum și cele privind extinderea și modernizarea stației de epurare a apelor uzate Roman. În primul caz, pe scurt, ar fi vorba de 14.869 metri de sistem de canalizare menajeră, cu extinderi și stații de pompare. În al doilea caz, modernizarea stației de epurare, vorbim de un contract cu lucrări încă nefinalizate. La toate acestea, ar trebui să se adauge diverse echipamente și, potrivit unui calcul făcut, în mare, de oameni din Apa Serv, ar fi vorba de peste 91.000.000 lei, bani pe care compania județeană i-ar revendica dacă Romanul se retrage din proiect.
La aceste multe milioane grele, s-ar adăuga inclusiv daunele provocate de eventuala blocare a proiectului prin care continuă extinderea rețelelor de canalizare, în funcție de modalitatea de blocaj – parțială sau totală. Oricum, este vorba despre sume astronomice pentru un municipiu, fie el Roman.
Probabil, sumele se mai pot ajusta. Cert e că o asemenea afacere – pentru că vorbim despre o afacere, chiar dacă a fost prezentată ca o inițiativă în folosul cetățenilor – nu are nimic de-a face cu calcule economice. Ori există un ordin, venit de undeva de sus, ori niște băieți deștepți au pus de tunul vieții lor.
Pentru orice om cu scaun la cap, rămâne întrebarea simplă: de ce nimeni nu a făcut apel la rațiune și nu s-a discutat, cu calm, de ce prețurile sunt cele care sunt la Apa Serv? De ce, acum doi ani, PSD – dar nu numai el – susținea că trebuie ca prețurile să crească, iar acum stau toți cu nasul în nisip? De ce nu se caută cauzele reale? De ce nu se caută vinovații adevărați? De ce nu se face o analiză serioasă și temeinică a celor care au căpușat societatea, a rolului jucat de niște politruci în dezinformare populației cu privire la compania județeană de apă?
Răspunsurile sunt foarte simple. Nu o face nimeni pentru că asta ar însemna un deranj foarte mare pentru niște foarte mulți oameni. Este, deci, mult mai simplu să se lanseze fumigene – a se citi proiecte – menite să ascundă urmele.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Initiativa de desprindere a municipiului Roman de la Apa serv Neamt,trebuie facuta ferm si sa nu accepte teoriile nelegale ale companiei apa serv Neamt,ca de altfel si pentru iesirea din ADI Aqua Neamt nu este legala conditionarea asestui demers ,stiind ca benevol sa intrat ,benevol sa se retraga Minciunile spuse de Apa serv Neamt ca valoarea fondurilor europene alocate investitilor din Roman,nu pot fi crezute deoarece aceste fonduri au fost acordate populatiei municipiului ROMAN pentru lucrari de canalizare si epurare apa menajera si nu lui Dughir si alcolitilor sai si nu trebuie rambursate ,in acest sens este necesar intocmirea unei documentatii de schimbarea concesiunii retelekor de apa si canalizare,inclusiv statia de epurare catre noua asociatie.
Daca primaria doreste sa aiba grija de cetatenii romascani ,o conditie obligatorie ce trebuie stipulata in contract astfel ca Apa vital Iasi intrun termen de maxim 2 ani de zile sa efectuieze bransarea apei potabile la o firida a scarii de bloc dotata cu apometre pentru fiecare apartament,urmind ca fiecare locatar sa execute bransarea individuala pe cheltuiala sa ,dupa care imediat Apa vital Iasi sa intocmeasca contracte de facturare individuala a apei .Numai asa de acesata initiativa vor benefica cetatenii Romascani.Apometrele vor fi achizitionate si montate de operator pe cheltuiala sa conform legilor din domeniu.
Aceasta conditie obligatorie trebuie impusa si companiei Apa serv Neamt daca doreste sa pastrexe municipiul Roman in asociatie. Numai conditia de pret apa nu este suficienta ca dupa un an ,doi operatorul va obtine acest deziderat,dar contorizarea este vesnica.
Stimate primar si stimati consilieri ,,,daca vreti sa faceti ceva pentru romascani acesta este drumul.si nu cedati de fel de fel de comentarii nelegale.
Un pensionar cu vechi state in domeniul constructiei de locuinte