Emoții, lacrimi și bucurie au caracterizat cursul festiv al absolvenților claselor a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 5 din Piatra Neamț. Tristețea încheierii unei etape a fost depășită de bucuria noului drum care se deschide în fața celor 115 elevi care, din toamnă, vor fi boboci de liceu.
Festivitatea de absolvire a avut și o solemnitate aparte, tema centrală fiind împlinirea sutei de ani de la Marea Unire, sub titlul ”Sunt mândru că sunt român!”, o parte din proiectul amplu al Școlii Gimnaziale nr. 5 derulat anul acesta în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Neamț și Primăria Piatra Neamț.
Momentul de început, intonarea imnului României, a ridicat în picioare sala arhiplină ”Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean. În cuvântul său de deschidere, profesoara Carmen Munteanu, directoarea școlii, a spus: ”Stimați dascăli, dragi părinți și elevi, participăm astăzi la un eveniment unic în viața noastră, deoarece sunteți generația 2018 – generația Centenarului Marii Unirii. Vrem să-i conștientizăm pe elevii noștri că au primit în dar, de la străbuni, cea mai importantă moștenire: un stat unitar, mărturie a unei istorii zbuciumate, scrisă cu sânge, luptă și jertfă. Tinerii noștri reprezintă o verigă importantă în istoria acestui popor și au datoria de a veghea cu grijă asupra acestei moșteniri, de a o dezvolta cu implicare și responsabilitate pentru a o preda mai departe urmașilor lor, astfel încât și generațiile viitoare să rămână ancorate în pământul strămoșesc și, totodată, să aducă un plus de valoare, creat din dragostea de neam, patriotism, implicare și responsabilitate. Noi suntem ai voștri și voi sunteți ai noștri! Vă doresc drum bun în viață și țineți minte: orice vis devine realitate”.
Profesoara Cristina Bălănescu, invitată să marcheze importanța crucială a Marii Uniri sărbătorită anul acesta, a prezentat succint, dar bine închegat, momentele decisive ale actului Unirii, din 1918 și până în prezent, iar în încheiere a transmis un mesaj emoționant: ”În această sală, se află, acum, absolvenții a patru clase, alături de dascălii lor, de părinții lor. Motivul este unul de bucurie: absolvirea gimnaziului, un prag după care urmează un nou drum în viață. Pentru că ei sunt generația Centenarului, poate n-ar fi rău să ia exemplu de la cei care au consolidat Unirea, să privească în jurul lor și, împreună cu oficialitățile, cu părinții, cu dascălii, să se gândească la ce pot face ei ca, peste 100 de ani, cineva să-i amintească, așa cum i-am amintit noi astăzi pe eroii noștri, eroii României. Vă îndemn ca, atunci când aveți un pic de timp liber, să priviți înapoi în istorie, pentru că așa veți înțelege prezentul și veți putea construi un viitor mai stabil, mai prosper”.
Prima parte a ceremoniei a fost încheiată cu discursul profesoarei Cristina Letos, directoarul adjunct a școlii, care a adus când zâmbete, când lacrimi în colțul ochilor elevilor ce au retrăit cei opt ani petrecuți ”în a doua noastră casă”. Tinerii au fost îndemnați să prețuiască privilegiul de a se fi născut în ”timpuri de pace, pe meleaguri binecuvântate, într-un colț de rai”, să dezvolte ”moștenirea primită din străbuni spre a o preda mai departe, copiilor voștri”, însoțite de urările de succes în viață prin muncă și perseverență.
A doua parte a cursului festiv a continuat cu un program artistic susținut de grupul ”Andante” al școlii. La final, diriginții celor patru clase au strigat catalogul pentru ultima dată și le-au oferit elevilor diplome, pe fundalul filmului de prezentare realizat de fiecare clasă. (C.I.)