În anul care marchează Centenarul României, Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț are propria sărbătoare: a 45-a ediție a Vacanțelor Muzicale la Piatra Neamț, festival care aduce în fața publicului dovada măiestriei și recitaluri ale artiștilor din toată paleta muzicală, de la operă la jazz, de la muzică tradițională la recitaluri camerale și concerte pop.
Ediția din acest an a Vacanțelor a debutat pe 1 iulie, sub plafonul greu al norilor și avertizarea meteorologilor cu privire la ploi abundente. Asta a făcut ca primul concert să nu mai aibă loc în tradiționalul amplasament, la Turnul lui Ștefan, ci să fie mutat la Teatrul Tineretului, chiar dacă aici sala a fost neîncăpătoare pentru toți melomanii care ar fi dorit să participe.
Filarmonica Moldova, din Iași, sub bagheta eficientului și rafinatului dirijor Radu Postăvaru, și-a confirmat bunul renume, iar Corul ”Gavriil Musicescu”, condus de Doru Morariu, a avut o prestație despre care spectatorii n-au avut decât un cuvânt de spus: ”Excepțională!”. Sala Teatrului a răsunat cu eleganță la uverturi și coruri din ”Forța destinului” și ”Rigoletto” de Verdi, ”Don Pasquale” de Donizetti, ”Bărbierul din Sevilla” de Rossini sau ”Carmen” de Bizet.
A doua zi a festivalului a adus două manifestări. Seara muzicii corale a fost găzduită tot de Teatrul Tineretului, iar Corala ”Cantores Amicitiae”, a Universității de arte ”George Enescu” din Iași, dirijată de Nicola Gîscă, a oferit un adevărat ”Masterpiece”, într-un program amplu care a adus în același repertoriu Kalinka, ”Ein Stern der deinen Namen traegt” al lui Presnik, ”Oh, happy day”, ”Hallelujah”, ”Les Comediens” al lui Aznavour și ”Floare albastră”, ”Hora cu strigături” și ”Cântec și joc din Maramureș”.
În aceeași seară de 2 iulie, sub genericul ”Seara muzicii tradiționale”, pe scena din Piața Turnului au urcat Orchestra de muzică populară a Filarmonicii ”Serghei Lunchevici” din Chișinău și Ansamblul de dansuri ”Hora”, tot din capitala Republicii Moldova. Publicul, de toate vârstele, s-a bucurat nu doar de vremea plăcută, ci și de ritmurile care au încins dalele Curții Domnești.
”Seara tânărului artist nemțean” le-a adus în fața publicului pe soprana Ioana Constantin-Pipelea, fostă elevă a Liceului ”Victor Brauner” din Piatra Neamț, absolventă a Academiei Regale de Muzică din Irlanda, iar la pian pe Deabhla Collins, una din cele mai bune pianiste din Irlanda. Programul a inclus lieduri și arii din oratorii și opere de Vivaldi, Mendelssohn-Bartholdy, Puccini și Delibes.
Platoul de la Turnul lui Ștefan a fost, în schimb, al iubitorilor de jazz. ”Portretul de compozitor” al lui Romeo Cozma a fost susținut de Luiza Zan (voce), Iulian Pavelescu (chitară), Doru Albu (clarinet), Daniel Dragomirescu (chitară) și Cristian Cozma (percuție). Romeo Cozma, primul muzician român care a obținut titlul de Doctor în Muzică în domeniul jazz-ului, s-a dedicat acestui gen de muzică, însă compozițiile sale încorporează diferite genuri și stiluri, de la vocal-simfonic și muzică de cameră la muzică electronică și ușoară.
4 iulie a fost ”Seara instituțiilor de învățământ superior muzical”. Dinspre scena Teatrului Tineretului s-a auzit măiestria studenților de la Universitatea Națională ”George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București și Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, măiestrie venită fie prin voce, fie prin chitară, saxofon, pian, vioară, violoncel și clarinet.
În aceeași seară, Piața Turnului a fost întru totul captivată de Orchestra Universității ”George Enescu” din Iași, dirijată de Bogdan Chiroșcă, cu un program complex, din care n-au lipsit Brahms, Rossini, Ceaikovski, Hans Zimmer (Pirates of the Carribean), Enio Morricone (Gabriel’s oboe) și suita ”The sound of music”, a lui Rodgers.
A cincea zi de Vacanțe este astăzi, 5 iulie, și este dedicată muzicii de cameră și simfonice. În această seară, de la ora 19, la Teatru, este programat recitalul ”Pro Musica Academica”, în care Doru Albu și Daniel Paicu la clarinet, Daniel Dragomirescu la chitară și Ciprian Ciotloș la pian, împreună cu invitații lor din Italia – clarinetiștii Luigi Magistrelli și Antonio Tinelli – vor aduce în fața publicului Crusell, Ponchielli, Rossini, Dyens, Piazzolla, Bernstein și Mozart.
În Piața Turnului, de la ora 21, începe ”Seara de operă pop-rock”, cu o adaptare a basmului ”Făt-Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu. ”The one born from a tear” – compozitor și dirijor Dan Spînu, libret Ramona Cojocaru, Dan Spînu și Codin Deboveanu – este regizat de Alexandru Petrescu și e mai mult decât un musical clasic: ”Lucrarea este o fuziune stilistică rarisimă la noi, între genul de operă și genurile pop/ rock/ jazz moderne. Fuziunea e realizată atât la nivel de scriitură muzicală, cât și la nivel de orchestrație, unde se îmbină sonoritatea tradițională a unei orchestre simfonice cu cea a instrumentelor electrice și electronice ale unei formații pop-rock. Maniera de interpretare a soliștilor este și ea diferită de cea din operă, fiind specifică genurilor pop-rock moderne. Spre deosebire de musical-urile clasice, partiturile soliștilor sunt de performanță vocală. Proiecțiile video și efectele sonore întregesc modernitatea montării acestei lucrări”.
Vineri, 6 iulie, aduce în sala Teatrului ”Seara cursului de măiestrie”, începând cu ora 19, recitalul clasei de clarinet, iar începând cu ora 21, pe scena din Piața Turnului, ”Seara muzicii pop” și, implicit, una din cele mai așteptate vedete: Loredana, aflată la prima participare la Vacanțe Muzicale.
Sâmbătă, 7 iulie, la ora 21, la Turn, va avea loc festivitatea care închide cea de-a 45-a ediție a Vacanțelor Muzicale la Piatra Neamț. Va fi ”Seara muzicii de operă”.
Orchestra Operei Naționale Române Iași va prezenta publicului, în premieră, ”Resonance”, un proiect muzical original, conceput de soprana Elena Moșuc.
Sub bagheta dirijorului Marcello Mottadelli, soprana Elena Moșuc, chitaristul Bogdan Mihăilescu și invitatul Christoph Hebeisen vor interpreta lucrări de Gabriel Fauré, Giacomo Puccini, Raul Ferrão, Alfonso Montes, Joaquin Rodrigo, Francesco Cilea, Erik Satie, Pietro Mascagni, Ariel Ramirez, Vincenzo Bellini, Gregory Pino, Giorgio Tortora, Flavio Motalla și Marius Dragomir.
GALERIE
FOTO: Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț