Trufele sunt ciuperci comestibile, despre care cunoscătorii spun că sunt un deliciu, foarte căutat în marile restaurante din Occident, mai cu seamă în Italia și Germania. Sunt denumite și ”diamantele pământului”, în special cele negre, iar în România, în ultimele decenii, au apărut numeroși adepți ai acestei îndeletniciri. De fapt, căutătorii acestor ciuperci sunt câinii dresați, care dispun nativ de un miros foarte dezvoltat. La fel de important este, însă, și cel care antrenează câinele pentru a scormoni și a descoperi diamantele pământului.
Un astfel de împătimit al trufelor este Ciprian Crăciun, din Cândești, Neamț. Are cinci câini ”scotocitori” și va organiza primul concurs național, cel puțin din câte se știe până acum, în Moldova. Dorința tânărului de la Cândești este de a face cunoscută în țară comuna natală și, mai cu seamă, de a sensibiliza societatea în protejarea mediului înconjurător. Comuna Cândești dispune de suprafețe importante cu pădure mai ales de foioase, în care trufele găsesc condiții foarte bune de creștere.
”Dorința mea este să păstrăm natura curată”
• interviu cu Ciprian CRĂCIUN, trufar din comuna Cândești
– Domnule Crăciun, de fapt, cine sunteți?
Sunt un tânăr din comuna Cândești, județul Neamț, care este pasionat de trufe. De aceea, vreau să organizez, pe 15 iulie 2018, la Cândești, un concurs canin pentru descoperirea trufelor. Cu această ocazie, o să cunosc și alți trufari din țară, pentru că așa sunt numiți. Totul ține de calitățile câinelui care scotocește și descoperă ”diamantele pământului”.
– Este greu de întreținut un astfel de câine?
Dacă îl iubesți cu adevărat, nu! Am patru câini în țară și unul în Italia.
– Sunt de talie mare?
Nu, sunt de mărime mijlocie și au nevoie de îngrijiri medicale, asemenea unor copii mici: antibiotice, picături în ureche, etc.
– Din ce vă câștigați existența?
Sunt constructor, lucrez în Italia, am 30 de ani, sunt căsătorit și am doi copii.
– Ar fi primul concurs din țară?
Este greu de spus dacă ar fi primul concurs din țară, dar, atâta timp cât vin concurenți din toată țara, putem spune că este o întrecere națională. Că este primul sau nu, la nivel de țară, este greu de spus. Am aflat că a mai fost unul, în județul Harghita, unde au participat doar concurenți din acea zonă. În cazul nostru, aria este mult mai mare. Cred că este cel mai mare concurs din Moldova, dacă nu și primul, pentru că nu am auzit să se mai fi desfășurat vreunul. Am vorbit cu mulți trufari, dar nu mi-a spus nimeni că ar mai fi existat vreun concurs. Sunt mulți concurenți care nu au mai participat niciodată la vreo astfel de competiție.
– Ce-ar trebui să aibă în dotare un trufar?
Mâna dreaptă a trufarului este câinele. Nu contează rasa. Orice corcitură sau orice maidanez poate concura la o astfel de competiție, dacă este dresat pentru așa ceva. Atâta vreme cât câinele respectiv este căutător de trufe, este admis în concurs. La întrecerea noastră, nu am marșat pe o singură rasă.
– Sunt și astfel de competeții?
Da, sunt concursuri pe rase, în Occident, dar nu este cazul la noi. Fiind primul concurs organizat în Moldova, acesta va avea loc, așa cum v-am spus, la Cândești, în preajma drumului care duce spre Tazlău.
– Aveți idee cam câți trufari sunt în România la această oră?
Din câte am aflat, cred că sunt câteva mii, iar cei mai mulți par ar fi în Moldova, după estimările de pe rețelele de socializare.
– Cam ce cantitate de trufe ar putea descoperi într-o zi un câine dresat pentru așa ceva?
Un câine bine dresat și pe un teren neumblat recent, poate descoperi și 5-6 kg de trufe. Depinde de trufar, dar și de climă, de teren și multe altele.
– Sunt preferate pădurile de șes sau cele montane?
De obicei, se caută trufe în pădurile de foioase, cu soluri calcaroase.
– Și-au anunțat participarea mulți concurenți?
Au confirmat participarea concurenți din București, Deva, Hunedoara, Bacău, Bistrița, Suceava, Iași, dar și din alte locuri.
– Cu cât se vinde un kilogram de trufe?
Trufele sunt de mai multe feluri, de vară, de toamnă, de iarnă… Chiar dacă îngheață pâmântul, ele nu sunt afectate. Prețul celor de vară este mai mic, în jur de 80-100 euro/kg. Cele de toamnă sau de iarnă sunt foarte spumpe.
– Cu 500 euro la zi, activitatea poate deveni o afacere…
Sunt zile în care umbli, cauți și nu găsești nimic. Sau poate doar 300-400 de grame, în condițiile în care consumi carburant și multe altele. Am găsit trufari de la Suceava, care colindă toată România.
– Este nevoie de aprobări de la ocoalele silvice?
Normal, trebuie aprobare! În schimb, concursul de la Cândești va fi pe o proprietate privată și nu este nevoie de nicio aprobare. Se va desfășura pe o pășune, nu în pădure. În cazul nostru, va fi o căutare artificială, cu un timp maximum de 3 minute, iar câinele trebuie să găsească șase trufe din opt. O să fie puse în niște recipienți din platic, găuriți, de mărimea oulelor din ciocolată și cu trufă proaspătă în ea. Obiectele sunt sterilizate, iar cei care le vor folosi vor umbla cu mănuși. În perimetru, o să fie două ringuri, de 15 pe 15 metri sau 20 pe 20 metri, în care se vor face opt găuri. Noi sperăm să avem 10-12 participanți, poate chiar mai mulți. Fiecare participant va veni cu câte 2-3 câini.
– Cine vă ajută?
Ferma State, apoi domnul primar, iar unele cheltuieli se vor efectua din banii mei. O să fie o taxă de participare de 50 de lei, iar cu acești bani o să se acoperim o parte din cheltuieli. O să fie oferite premii tuturor participanților.
Constantin NEGRU