După cum deja se știe, activitatea Poliției Neamț este verificată, în detaliu, cel mai probabil cu scopul de a se găsi suficiente nereguli care să justifice schimbarea din funcție a comisarului șef Paul Tablan. Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne verifică activitea din exact ultimele 11 luni. Nu se uită nimeni pe niciun document, nici pe situația operativă din perioada când comisarul șef Tablan a fost singur la conducerea inspectoratului, ambii săi adjuncți pensionându-se în luna decembrie a anului 2016. La vremea respectivă, nu l-a băgat nimeni în seamă, să-i împuternicească măcar un coleg pe una din cele două funcții vacante de adjunct. Acum, a reușit să capteze întreaga atenție a ministerului, care a trimis 12 oameni la Piatra Neamț, să caute acul în carul cu fân.
În încercarea de a elimina, pe cât posibil, speculațiile și de a obține niște răspunsuri concrete, ne-am adresat, regulamentar, Biroului de presă al Ministerului Afacerilor Interne:
”În vederea redactării unui articol despre controlul aflat în derulare la IPJ Neamț, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:
- Care este scopul verificărilor făcute de Corpul de control al ministrului la IPJ Neamț (având în vedere că în spațiul public se discută despre dorința de schimbare din funcție a comisarului șef Paul Tablan)?
- Ce aspecte din activitatea IPJ Neamț (inclusiv sau, mai ales, din situația operativă) justifică un control de asemenea amploare (12 oameni, vreme de 17 zile lucrătoare)?
- De ce este supusă controlului doar activitatea din ultimele 11 luni și nu și perioada anterioară, când comisarul șef Tablan a fost singur la comandă, vreme de mai bine de jumătate de an?”.
După 5 zile, unul dintre comunicatorii ministerului a răspuns, practic, la o singură întrebare, fără să facă vreo referire la posibila înlocuire din funcție a inspectorului șef:
”În baza documentației Corpului de control al ministrului, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus efectuarea unui control tematic la IPJ Neamț, condus în baza Planului de control tematic aprobat de conducerea Corpului de control al ministrului. Obiectivele acestor verificări efectuate la IPJ Neamț sunt reprezentate de evaluarea managementului decizional, a managementului din sfera resurselor umane, legalitatea și temeinicia acordării drepturilor salariale, precum și a modului de utilizare a resurselor logistice.
Cu stimă,
Responsabil informare publică, comisar-şef de poliţie Ileana Lupu”.
E adevărat că, la serviciul de Resurse umane, s-a făcut un control amănunțit, însă la compartimentul Financiar n-a călcat nimeni, deși au trecut deja 11 zile de când Corpul de control a descins în Neamț. Iar ”misiunea” acestuia se va încheia pe 20 iulie. Probabil cu un raport în care vor fi înșirate multe și insignifiante nereguli, care vor reclama schimbarea din funcție a șefului IPJ și nu doar a lui, ca să nu bată la ochi.
Conform atribuțiilor CC afișate pe site-ul MAI, ”activitatea specifică de control constă în analiza, verificarea şi măsurarea realizării cantitative şi calitative a unor performanţe, sarcini sau lucrări, compararea acestora cu obiectivele planificate şi indicarea măsurilor ce se impun pe parcursul ori la sfârşitul acestei activităţi, în scopul menţinerii stării de normalitate a activităţii organizaţiei”.
Acum, mai mult decât oricând, noțiunea de ”normalitate” la nivelul conducerii IPJ Neamț se traduce prin ”încălzirea” unor ofițeri care se pregătesc demult să ia locul actualei echipei de conducere. Că și ambițiile personale, și orgoliul de a ieși la pensie ”de pe funcție” pot fi motive suficiente de ”aruncare în luptă”.
Singura problemă este că situația operativă din ultimele 11 luni, înregistrată de Poliția Neamț, nu reclamă niciun fel de ”măsuri pentru menținerea stării de normalitate”, dar oricând se poate găsi un motiv pentru ca ”managementul decizional” să fie catalogat drept ”management defectuos”.
Cristina MIRCEA
FOTO: Știrile Pro TV
Un comentariu
Numirea fiind politică și revocarea așișderea! Prima cu un simulacru de concurs iar a doua cu o imitație de control.