Angajată în secția cardiolgie a spitalului din anul 2010, dr. Lucia Chetreanu a venit de la Iași și a rămas la Piatra Neamț. A reușit să ia un doctorat, dar nu a reușit să promoveze cursul de competență în ecocardiografie. Iar, una peste alta, nici foaia matricolă nu face parte din portofoliul ei profesional obligatoriu depus la concursul pe post pe care l-a susținut în anul 2012 și în urma căruia a fost angajată pe perioadă nedeterminată la SJU Piatra Neamț. După moartea Geaninei Sechel, care așteptat ca dr. Chetreanu să vină la patul ei mai multe ore, au apărut mai multe lucruri despre activitatea acesteia în cadrul secției de cardiologie. După ce a fost trimisă să profeseze la Policlinică, dr. Chetreanu a ales să deschidă un proces împotriva spitalului și a medicul șef de secție, asupra căruia se îndreaptă în principal acuzațiile de hărțuire psihologică. Dr. Carmen Martin spune că a sesizat aceste lucruri de mai multe ori forurilor competente, înainte de a se întâmpla nenorocirea din cazul Sechel : „În timpul în care doctorița Lucia Chetreanu a lucrat în secție, a ridicat probleme mari. În permanență trebuiau verificate foile ei de observație, chiar și asistentele medicale ne întrebau ce e de făcut cu medicația recomandată de ea. Recomanda foarte multe analize, foarte multă medicație, vizita ei la pacient era scurtă, în schimb petrecea mult timp scriind în foile de observații. Mi-am dat seama la un moment dat că are serioase lacune profesionale, am anunțat conducerea spitalului, Colegiul Medicilor, am cerut de mai multe ori foaia ei matricolă, fiindcă toți medicii o avem depusă la dosarul de personal. Și, nu vă pot da un răspuns, pentru că nici eu nu l-am primit. Am trimis referate începând cu anul 2016. Primul răspuns l-am primit la începutul acestui an, după ce am luat decizia ca doctorița Chetreanu să nu mai facă gărzi în spital și să lucreze doar în ambulatoriu, iar conducerea spitalului a fost de acord, inclusiv doctorița Chetreanu a fost de acord. Este o persoană foarte conflictuală, de multe ori la raportul de gardă țipa atât de tare încât eram nevoită să deschid ușa, oricum pacienții auzeau. Un comportament inadecvat și cu personalul din subordine, toată lumea din secție cunoaște acest lucru. Hărțuire psihologică? Dacă asta înseamnă faptul că a trebuit s-o supraveghez în permanență și să-i atrag atenția, fiindcă făcea cele mai multe internări, cu pacienți pe care îi ascundea prin saloane, că eu, ca medic șef de secție, trebuia să verific consumul de medicamente pe secție, numărul de internări, diagnosticele, complexitatea cazurilor, durata de spitalizare… Am făcut toate acestea în calitate de medic șef de secție față de toți colegii, nu doar în ce o privește pe doctorița Chetreanu. Nu s-a plâns nici un alt medic, în afară de dumneaei”.
Fostul manager, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, nu are, la rândul ei, nicio explicație pentru noul proces intentat spitalului: „Probabil, crede că cea mai bună apărare este atacul”.
Doctorița Lucia Chetreanu spune că nu dorește să facă precizări legate de ultima acțiune în instanță împotriva Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, pe motiv de hărțuire psihologică. Contactată pentru un punct de vedere, doctorița a declarat: „Nu comentez nimic, până la încheierea anchetei”. De asemenea, ea a refuzat să justifice în vreun fel daunele de 100.000 lei pe care le solicită spitalului și a pus capăt conversației, scuzându-se că este în timpul unei consultații.
(C.I.)
Un comentariu
Eu nu inteleg altceva: ce mama dracului face colegiul medicilor si de ce (…)asta mai profeseaza. Stimata doamna doctor Carmen Martin, in calitate de sef de sectie, nu credeti ca ati fost mult prea ingaduitoare cu asemenea specimen? Cum profeseaza daca nu are competente medicale? E peste puterea mea de intelegere.