Dan Coroamă, primarul de Ceahlău, participant la nunta marcată de incidentul în care au fost rănite 18 persoane, în calitate de unchi al mirelui, este de părere că nu trebuia declanșat planul roșu de intervenție.
”Asta este părerea mea, de simplu cetățean. Nu știu ce criterii au ei acolo, dar s-au cam pripit și a intrat lumea în panică. Nu a fost așa de grav, doar două persoane sunt rănite mai serios. Iar domnul acela, căruia i-a intrat o scoabă în burtă, am înțeles că e bine. De abia ce stătusem de vorbă cu el. Șchiopătează și mi-a povestit că a avut un accident de muncă, a fost operat și i s-au montat niște șuruburi la picior. Imediat după aceea, l-am văzut într-o ambulanță. Însă astăzi am înțeles că nu este așa de grav cum se spunea la început. În fine, cei mai mulți au suferit traumatisme ușoare, a fost mai mare sperietura. Autorizație de construcție este, bineînțeles, dată de la noi, de la primărie. Eu cred că terasa era bine făcută, însă lumea a vrut să se uite la meci și, atunci, cineva a pus un televizor, dar s-au înghesuit prea mulți într-un capăt și terasa a plecat”.
Printre invitați, se numărau primari, oameni de afaceri, dar și mulți ”oameni de rând”, după cum spune primarul de Ceahlău. Dan Coroamă crede că nu este nimeni vinovat de cele întâmplate și a fost, pur și simplu, ghinion.
Conform procedurilor, declanșarea planului roșu se face când există cel puțin una din următoarele condiții:
– numărul real sau potențial al victimelor este de cel puțin 6;
– operațiunile de salvare impun lucrul în comun a cel puțin 6 instituții nominalizate în punerea în aplicare a acestui plan, din care obligatoriu ISU, SAJ, UPU, IJP.
– intervenția implică mobilizarea a cel puțin 30% din capacitatea de intervenție aflată în tura de serviciu a serviciilor publice de urgență prespitalicească (SMURD și SAJ) din județ din momentul respectiv (de regulă 6-7 autospeciale);
– la fiecare eveniment în care sunt implicate substanțele chimice periculoase.
Așadar, chiar dacă a părut mai mare sperietura decât gravitatea stării victimelor, cel puțin prin prisma numărului acestora declanșarea planului roșu nu era doar necesară, ci și obligatorie. E adevărat, însă, că o singură ambulanță SMURD din Harghita a intervenit. Celelalte echipaje mobilizate din județele Moldovei au fost întoarse din drum. Iar elicopterul ”prealertat”, oricum, nu zboară noaptea. (C.M.)
6 comentarii
Tare specialist domnul primar,ar trebui avansat!Daca a cedat, care va să zică nu a fost bună, dar a fost autorizată.Parol că dă în ale lui Caragiale, legat de prințipuri!
😂😂😂😂….prea tare…prea ca la noi…in comună…😂😂😂😂…dar e de plâns…dupa atâta ploaie poți avea mama autorizației….pot pleca dealurile dapoi o terasă….
Trebuia sa fie el cel accidentat sa vedem daca mai vorbea… lipsa de toate la nea asta
Vă amintiți, dragii mei, că am avut un atotcunoscător în orice domeniu? Se născuse la Scornicești. Atotcunoscătorul nostru, Dan Coroamă, s-a născut în vârful dâmbului la Podiș-Ceahlău. De acolo, ilustrul cunoscător îndrăznește să îi dea lecții lui Arafat și celor care cunosc procedurile de declanșare a codul roșu de urgență. N-ar fi bine să facem schimb între cei doi: pe domnul Arafat îl aducem primar de Ceahlău, și pe domnul Coroamă ministru la SMURD. Ce ziceți?
Ps: e normal să fie supărat Coroamă că s-a dărâmat șandramaua, căci nu mai are unde stă la taclale cu iubita lui, doamna Kovesi. Mă întreb dacă această îl va scăpa și de rigorile legii în ceea ce privește autorizarea de construcții. Pe Piedone, primarul de la 4, nu l-a salvat nimeni, și are dosar penal.
Aceeași
Ghinion a fost și la Colectiv, când intr-un pub de 50 de locuri au intrat 500 de oameni? Să nu uite nimeni că 64 au murit și 180 au fost neborociți pe viață! Cum poate un primar să se considere “simplu cetățean” și să-și dea cu părerea ca Tilică-Vasilică de la sifonărie? 😡😡😡