– De unde aveţi pasiunea pentru fotbal?
De la vârsta de 6-7 ani, de când jucam cu prietenii în faţa blocului, iar părinţii noştri, văzând pasiunea pentru fotbal, ne-au înscris pe toţi la CS Olimpia Piatra Neamţ, la dl. profesor Stelian Coroamă, unde am jucat la juniori, grupa ’78-’79, o generaţie cu jucători talentaţi, mulţi dintre ei făcând apoi pasul spre fotbalul mare – Vali Avădanei, Tibi Şerban, etc.
– Cum v-ați caracteriza ca antrenor?
Din anul 2013, de când am înfiinţat echipa de fotbal Arsenal Văleni, împreună cu dl. primar Ionel Stoleru, am antrenat această formaţie, alături de instructorul sportiv Damian Hodorogea, iar din anul 2017 posed Licenţa C UEFA de antrenori. Antrenoratul este o pasiune pentru mine, meseria mea de bază fiind cea de poliţist. Mă pregătesc în continuu pentru acest hobby, urmărind multe meciuri din tribună – în campionatul judeţean sau din ligile superioare -, vizionând meciuri la TV, citind cărţi sau reviste de specialitate şi discutând cu antrenorii din eşalonul superior sau cu oameni implicaţi în fenomenul fotbalistic – foşti jucători, arbitri, observatori, etc. Îmi place să fiu la curent cu ultimele noutăţi din sfera fotbalistică.
– Ce relație aveți cu jucătorii?
Una de colegialitate, bazată pe încredere şi respect reciproc, eu fiind şi în teren, ca jucător, de unde pot să-i îndrum mai bine. Am avut şi am la echipă colegi de calitate, cu bun simţ, respectuoşi, oameni pe care te poţi baza întotdeauna. Jucătorii noştri nu sunt scandalagii sau violenţi pe teren, au o cultură fotbalistică aparte, echipa noastră având puţine cartonaşe primite.
– Cât de strict sunteți cu programul jucătorilor din afara antrenamentelor?
Majoritatea dintre noi lucrăm şi venim la meciuri din plăcere, în timpul liber. Nu pot impune nimănui ce să facă în afara jocurilor, însă mulţi dintre noi suntem oameni serioşi, familişti, cu copii, iar în preziua meciului încercăm să nu facem excese alimentare sau să nu consumăm mult alcool, din proprie iniţiativă.
– Cum ar trebui să fie jucătorul perfect?
Nu ştiu dacă putem spune că un jucător poate fi perfect. La noi, la amatori, eu, personal, îl văd ca pe jucătorul muncitor, tehnic, care aleargă mult, care se bate pentru orice minge, care nu se ceartă cu colegii, adversarii sau arbitrii, care are o relaţie specială cu colegii şi antrenorul, care e respectat şi felicitat la finalul meciului, chiar şi de jucătorii adverşi sau brigada de arbitri. Am întâlnit astfel de jucători în Liga a V-a, avem câţiva chiar şi la echipa noastră.
– Aţi evoluat ca jucător? La ce echipe, cu ce rezultate?
Junioratul l-am făcut la CS Olimpia Piatra Neamţ, la dl. profesor Stelian Coroamă. Pe urmă, am mai evoluat în Liga a III-a, la Juventus Piatra Neamţ, unde l-am avut antrenor pe dl. profesor Ioan Mironaş, la Dinamo Neamţ – echipa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ – şi la Arsenal Văleni, în ligile a IV-a şi a V-a. Cu Arsenal Văleni, am fost de două ori vicecampion în Liga a V-a, ediţiile 2015/2016 şi 2016/2017.
– Aţi mai antrenat şi alte echipe? Cu ce rezultate?
Nu am mai antrenat alte echipe în afară de Arsenal Văleni, din 2013 până în prezent, în ligile a IV-a şi a V-a din judeţ.
– Jucătorii care vă plac cel mai mult, din România şi din străinătate.
Din România, îmi plac Dan Nistor, Vlad Achim, Sergiu Hanca și Robert Moldoveanu. Din străinătate, Hazard, Griezmann, Dybala.
– Antrenorii care vă plac cel mai mult, din România şi din străinătate.
Din România, Costel Enache, Florin Bratu, Gică Hagi și Cosmin Contra. Din străinătate, Mircea Lucescu, Zinedine Zidane și Diego Simeone.
– Ce echipă visați să antrenați?
Nu visez să antrenez altă echipă în afară de Arsenal Văleni. Pentru mine, este doar un hobby, o pasiune.
– Fotbalul românesc este într-unul dintre momentele sale cele mai dificile. Ce soluţii aţi propune pentru revitalizarea acestui sport?
Ca să ai performanţă, trebuie să investeşti. La echipele de club din România se urmăreşte profitul imediat, prin vânzarea de jucători şi din drepturile TV. Nu se promovează la echipa mare jucătorii tineri, talentaţi, din propria pepinieră, în afară de Viitorul şi Dinamo. Se aduc jucători străini, mulţi dintre ei fără valoare, şi, din această cauză, naţionala României are de suferit, fiindcă nu are o arie mare de selecţie a jucătorilor autohtoni. Nici la echipele din străinătate, jucătorii români nu dau randament, în afară, poate, de Ştefan Radu. Ca să avem performanţe, trebuie ca FRF să investească mai mult în centrele de copii şi juniori, să înfiinţeze mai multe centre de excelenţă zonale pentru copii, să angajeze mai mulţi scouteri, care să se deplaseze inclusiv la meciuri din ligile judeţene, să descopere vreun tânăr talentat. De asemenea, ar trebui reînfiinţat campionatul de tineret-rezerve, care să evolueze în acelaşi timp cu Liga I, urmând acelaşi program competiţional cu al echipelor de seniori, de care aparţin.
– Cum apreciaţi starea fotbalului în judeţul Neamţ?
Din păcate, în judeţul nostru nu s-a mai vrut performanţă la nivel înalt, după intrarea în faliment a echipei FC Ceahlăul. Până acum, judeţul Neamț a fost reprezentată, cu brio, în Liga a III-a doar de CMS Roman şi, de anul acesta, de CSM Ceahlăul. Deşi, în anii trecuţi, echipe din Liga a IV-a de la noi, Voinţa Ion Creangă sau Speranţa Răuceşti, au câştigat barajul de promovare în Liga a III-a, acestea nu au putut avansa, pe fondul neajunsurilor financiare. Fără un investitor puternic şi fără sprijinul autorităţilor publice – Consiliul Judeţean, primărie, etc. – sportul nemţean, în speţă fotbalul, nu poate face performanţă la nivel înalt, ca pe timpul marii echipe locale FC Ceahlăul, care umplea stadionul la meciul cu Juventus Torino. De asemenea, în viitoarea şedinţă a comitetului executiv din cadrul AJF Neamţ, voi propune ca, la meciurile disputate în deplasare, considerate cu un grad ridicat de violenţă, din partea staff-ului echipei gazdă, a jucătorilor sau a spectatorilor, echipa oaspete sau brigada de arbitri să solicite, prin adresă oficială, prezenţa unui echipaj de poliţie sau jandarmi, pentru a evita anumite incidente, care au mai avut loc în trecut. Îmi doresc ca, pe teren, să fie un spectacol fotbalistic, nu un măcel, iar arbitrii să poată lua deciziile sportive corect, nu la presiunea sau ameninţarea spectatorilor, jucătorilor sau a staff-ului tehnic. Și să noteze, alături de observator, toate evenimentele negative în raport, nu să le ascundă sub preş. Nu pe toate stadioanele din Liga a V-a au avut loc astfel de incidente, ci doar în câteva locaţii, în fiecare an: Bozieni, Bodeşti, Costişa, Dochia, Podoleni sau Stăniţa. Pe lângă sancţiunile de ordin sportiv – cartonaşe, eliminări, suspendări -, persoanele implicate pot fi şi cercetate penal, pentru comiterea infracţiunilor de ameninţare sau lovire şi alte violenţe, dacă persoanele vătămate vor depune plângeri penale la poliţie. Trebuie să terminam odată cu violenţa verbală sau fizică pe stadioanele din judeţul Neamţ!
– La nivelul competiţiilor judeţene, aţi miza pe finanţarea de la bugetul local, sponsorizări de la firme locale sau ambele?
În Liga a IV-a sau a V-a din judeţ, bugetul echipelor provine de la consiliile locale, dar şi de la patroni care se implică activ în acest fenomen, precum şi cu bani de la proprii jucători sau antrenori. De exemplu, în Liga a V-a, un buget rezonabil, pe un an competiţional, se ridică la suma de 25.000-30.000 lei, iar la Liga a IV-a se dublează. La Arsenal Văleni, cea mai mare parte a banilor pentru sezonul 2017/2018 au venit de la Consiliul Local, prin primărie, de la firma de transport PRISTYL SRL Roman şi din donaţiile unui fiu al satului, dl. Peter Popa, stabilit în Insulele Martinica. Deplasările le facem cu autoturismele personale, iar după meciuri mai stăm la ”repriza a treia”, la un mic, o bere, pe care-i plătim tot din banii noştri. Avem noroc şi de AJF Neamţ – şi le mulţumesc pe această cale domnilor Ioan Costin Toma şi Jan Bratu -, care ne-a sponsorizat cu echipament sportiv, treninguri, mingi sau plase de poartă.
– În fotbalul mic, cum i se mai spune, sunt binevenite implanturile de jucători din alte localităţi sau ar trebui să fie folosiţi doar localnicii?
Nu ştiu dacă în ligile a IV-a şi a V-a din judeţ sunt folosiţi la echipe doar jucători din localitatea respectivă, pentru că nu ai de unde să găseşti un lot de 15-20 jucători, toţi buni. Sunt bineveniţi şi jucători din alte localităţi, care pot aduce un plus de tehnicitate şi experienţă lotului. La echipa noastră avem legitimaţi 7 jucători din Văleni, 2 din Tupilaţi, câte unul din Făurei, Mărgineni şi Icuşeşti, câte doi din Roman, Dulceşti şi Ruginoasa şi 5 din Piatra Neamţ.
– În Neamţ nu sunt echipe în toate localităţile urbane şi nici în cele rurale cu bugete mai consistente? Cum se explică paradoxul?
Simplu. Dacă primarului nu-i place fotbalul, în acea localitate nu există echipă. Bani pentru sport sunt alocaţi în fiecare an consiliilor locale, însă nu sunt repartizaţi pentru fotbal, pentru că mişcarea sportivă nu reprezintă o prioritate. În Roman şi Piatra Neamţ sunt echipe de Liga a III-a, în Târgu Neamţ şi Roznov nu sunt, iar în Bicaz, dacă nu se va mai implica, emoţional şi financiar, colegul şi prietenul meu Cristian Luca, va dispărea şi echipa din Liga a IV-a. Fără sprijinul autorităţilor locale sau al unor sponsori serioşi şi iubitori de fotbal, cum e dl. Roca în cazul CSM Ceahlăul, ligile a IV-a şi a V-a din judeţ vor fi desfiinţate. Este inadmisibil să nu ai echipe de fotbal în comune cu bugete mari, cum ar fi Săvineşti, Săbăoani, Gherăeşti, Boteşti, Poiana Teiului, Dobreni, Gârcina, Oniceni, Girov, Crăcăoani, Vânători-Neamţ, Agapia, Tazlău, Alexandru cel Bun, Urecheni, Grumăzeşti, Cândeşti, etc. Plătitorii de taxe şi impozite au şi ei, duminica, dreptul şi oportunitatea de a face mişcare, în cadru legal şi sportiv, prin participarea la competiţiile organizate de AJF sau FRF sau să urmărească, de plăcere, un spectacol fotbalistic.
– Credeţi că politicul se amestecă în fotbal, în sport în general? Care sunt efectele?
Polititicul se amestecă peste tot, în toate domeniile. Cu ajutorul fotbalului, multe persoane politice au ajuns primari, ca în Piatra Neamţ, Craiova, Galaţi, Bacău, Iaşi, Timişoara, etc. Fotbalul şi sportul, în general, nu pot exista sau progresa fără sprijinul autorităţilor publice locale, sprijinite politic. Guvernanţii ar trebui să lucreze la iniţierea unor legi, care să scutească de taxe şi impozite firmele sau persoanele fizice care investesc în sport sau să le acorde anumite facilităţi fiscale.
A consemnat Marcel CONSTANTINESCU
FOTO: Arsenal Văleni Facebook