Sunt 132 de focare de pestă porcină africană în mai multe localități din județele Tulcea și Satu Mare, fiind înregistrate și 5 îmbolnăviri la porcii mistreți din fondurile de vânătoare din cele două județe, potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Autoritățile atrag atenția proprietarilor și crescătorilor de porci să asigure măsurile de protecție, dat fiind faptul că boala se transmite de la animalul bolnav la cel sănătos și este mortală. Între măsurile imediate ce trebuie luate este crotalierea porcilor domestici, îngrădirea adăposturilor, dezinfecția la intrarea în adăpost prin amplasarea unei tăvițe cu paie îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică, anunțarea oricărei suspiciuni medicului veterinar de liberă practică.
DSVSA Neamț declară că până astăzi, 3 iulie, nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire în județ și recomandă populației să evite cumpărarea porcilor din locuri necunoscute și fără certificat sanitar veterinar de sănătate.
“Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, dar acest virus are impact la nivel social, din punct de vedere economic”, a precizat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, într-un comunicat de presă emis luni, 2 iulie.(C.I.)