Tema ”defrișărilor” – noțiunea fiind folosită greșit în mod constant – s-a reactivat odată cu inundațiile de pe Valea Muntelui, însă, ca de obicei, dezbaterile se fac în mediul on line. Oamenii vorbesc despre tăieri ilegale, dar foarte puțini se duc să le și reclame. La Direcția Silvică Neamț, de exemplu, administratorul a 208.269 hectare de pădure din întreg județul, nu au ajuns, în tot anul 2017, decat 48 de sesizări, din care 27 se refereau la ”jaful din păduri”. Din acestea, nu s-au confirmat nici măcar 10%. Contravențiile și infracțiunile silvice se constată, pe viu, în teren, în timpul inspecțiilor de fond, sau în trafic, în timpul acțiunilor de control al transportului materialului lemnos, împreună cu poliția.
* 133 de infracțiuni și 278 de contravenții silvice
În structura Direcției Silvice, există Compartimentul Corp Control, condus de inginerul Vasilică Cucoș, care vorbește foarte clar despre cât se fură din păduri: ”Nu este nici pe departe o situație alarmantă. A fost o mare problemă când s-au retrocedat pădurile și o bună parte din proprietari s-au grăbit să transforme arborii în bani, însă, la momentul actual, nu putem vorbi despre un fenomen în privința tăierilor ilegale. Noi administrăm 161.265 de hectare din pădurea proprietate publică a statului și 47.000 de hectare pădure aflată în proprietate privată. În fiecare an, se exploatează legal în jur de 750.000 mc, iar tăierile ilegale sunt în volum mediu de 2.500 mc. E ușor de calculat procentul și la fel de ușor este de dedus că nu putem discuta, în niciun caz, despre un fenomen. Percepția publică este greșită, în general orice transport de lemn fiind privit cu suspiciune. Noi ne facem treaba cu responsabilitate și avem o echipă de profesioniști, bine cernută prin sită. Pădurarii care au greșit au fost eliminați din sistem și, în continuare, dacă sunt descoperite nereguli, consiliul de disciplină ia măsuri, sancțiunea cea mai drastică fiind desfacerea contractului de muncă. Avem, în momemtul de față, un proces, cu un pădurar din zona Roman, care a fost dat afară și obligat să achite prejudiciul, care este undeva la 40.000 de lei, pentru un volum lipsă de 142 mc. Fiecare ocol silvic are un responsabil cu paza, iar acel inginer face controale inopinate în districte. Fiecare district are un șef și 4-5 pădurari, aflați în subordinea lui. Pădurarul nu este, nici pe departe, un fel de jupân, cum îl crede lumea. Are câțiva șefi, care îl verifică tot timpul. Acum pot spune că stăm bine, chiar foarte bine la capitolul pază, dar este rezultatul unui efort colectiv de 15 ani, timp în care au plecat zeci de oameni care nu înțeleseseră exact care este rolul lor în cadrul Direcției Silvice”.
Conform materialului privind paza pădurilor în anul 2017, după controalele efectuate de personalul silvic de la ocoale, Direcția Silvică și Garda Forestieră Neamț, au fost constatate 133 de infracțiuni silvice, din care 111 în fondul forestier de stat și 22 la alți proprietari, volumul fiind de 1.633 mc, în valoare de 932.819 lei. Cele mai multe infracțiuni au fost constatate la ocoalele din Văratec (64) și Gârcina (30). În privința contravențiilo, au fost constatate 278, din care 253 în fondul forestier de stat, volumul total de lemn fiind de 423 mc. Cele mai multe contravenții au fost la OS Văratec (105), urmat de OS Gârcina (74), Pipirig (29) și Roman (23). De asemenea, material lemnos tăiat și abadonat la cioată a fost în volum de 11 mc.
Din volumul total tăiat ilegal (2.649 mc), personalul silvic a justificat, prin contravenții și constatarea de infracțiuni, un volum de 2.121 (80%). Există ocoale silvice care au adevărate performanțe în descoperirea și sancționarea celor care taie lemn ilegal, de exemplu Borca (97% justificări), urmat de Vaduri, Brateș, Gârcina, Poiana Teiului, Roznov sau Târgu Neamț, cum există ocoale cu un procent extrem de mic: Tarcău (22%) sau Horia (14%).
Cifrele în sine arată unde există preocupare penntru paza pădurii, iar hoții de lemne sunt prinși, și unde lucrurile nu merg bine încă.
”În prezent, ne confruntăm cu problema unor cetățeni de etnie, unii dintre ei abia eliberați din penitenciare, care sunt foarte periculoși. Am avut o situație chiar în luna iunie, când un inginer și un pădurar de la Ocolul Silvic Târgu Neamț au fost blocați în fața casei unui cetățean de pe strada Vânătorului. din cartierul Blebea, iar individul în cauză, însoțit de fratele lui, de soțiile și copiii lor, toți înarmați cu furci, bâte și pietre, au înconjurat mașina și i-au amenințat pe angajații ocolului. Cei doi frați agresivi au fost prinși de 8 ori numai în ultimul timp, tăind ilegal arbori, motiv pentru care li s-au aplicat amenzi și a fost anunțată poliția în cazurile în care volumul de lemn a depășit pragul contravenției, adică valoarea de 820 de lei, de la care se consideră infracțiune”.
* 24.084 lei imputați personalului silvic, 17 penalizări și 8 sancțiuni
La sfârșitul anului 2017, Direcția Silvică Neamț avea angajați 253 de pădurari, 53 de șefi de districte și 2 brigadieri, cu statut de personal silvic de teren. Pentru neregulile descoperite în timpul controalelor, au fost emise 17 penalizări, cu o valoare de 13.162 de lei, și 8 sancțiuni, din care una de desfacere a contractului de muncă și una de suspendare a contractului de muncă.
Pe de altă parte, s-au organizat și efectuat 2.569 de acțiuni la controlul circulației materialului lemnos, în timpul cărora au fost aplicate 115 contravenții, în valoare de 3.550.000 de lei și a fost confiscată cantitatea de 471 mc material lemnos. Volumele cele mai mari au fost confiscate de Ocoalele silvice din Poiana Teiului, Roman, Tarcău, Târgu Neamț și Bicaz.
”La controlul circulației, am situația la zi și pentru anul 2018”, a precizat inginerul Vasilică Cucoș. ”Am făcut deja 1.033 de acțiuni anul acesta, din care 170 împreună cu poliția. Nu a fost constatată nicio infracțiune, în schimb au fost aplicate 44 de amenzi, în valoare totală de 123.000 de lei. Faptul că se indisponibilizează autovehiculele a cam băgat frica în transportatori. Este un efect de tipul «mascații la Grințieș». Descinderea organizată de procurorii DIICOT a avut un efect fantastic, ani de zile n-au mai fost probleme acolo. Și, per total, lucrurile s-au liniștit, instalații de debitat lemn sunt din ce în ce mai puține față de anii 1992-1993, când erau gatere pe toată Valea Muntelui, iar proprietarii de păduri ne atacau, pur și simplu, considerând că au dreptul să facă ce doresc. Lucrez din 1990 la Compartimentul Corp Control și am văzut cum a evoluat, în timp, toată problematica legată de paza și exploatarea părdurilor. Sigur, am și o mulțime de întâmplări. Aș putea să scriu un roman”.
* ”S-a inventariat, în total, un număr de 73 de cioate”
Una din întâmplările care a ajuns subiect de dosar penal a fost o captură neprevăzută și nerezultată în urma unui control. Pur și simplu, inginerul Cucoș mergea spre Roman, iar undeva după restaurantul Condor, chiar la drumul național, a văzut două camioane, unul cu număr de Argeș și celălalt cu număr de Neamț, în care niște oameni încărcau trunchiuri de stejar.
Deoarece pe tulpinile verificate nu exista marca rotundă, tot lemnul deja încărcat (peste 14 mc) a fost reținut, pe baza unui proces verbal de custodie, și, imediat, s-a format o echipă care a început controlul în pădure, în locul de unde fuseseră extrași stejarii.
”În prima zi, s-au inventariat 17 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, din care 7 buc stejar, 9 buc fag și 1 buc carpen, cu diametre cuprinse între 32 și 72 cm, la cioată”, se arată în documentul de control. ”A doua zi s-au mai inventariat încă 56 de cioate provenite din tăierti ilegale de arbori în zona partizii menționate. S-a inventariat, în total, un număr de 73 de cioate, cu volumul de 100,614 mc, în valoare fără TVA de 30.522,035 lei. Menționăm că 74% din cioate erau tăiate razant cu solul și acoperite cu resturi vegetale și pământ”.
Toate constatările au fost înaintate Poliției Neamț, în vederea întocmirii unui dosar penal. Iar majoritatea tipurilor de infracțiuni silvice se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cristina MIRCEA