Zăgăzuirea apelor Bistriței la Izvoru Muntelui, la 30 iunie 1960, a adus, pe lângă îndeletnicirile ancestrale, profesii noi pe aceste meleaguri: cimentist, constructor baraje și hidrocentrale, energetician și marinar. De-a lungul anilor, marinăritul a atras mii de turiști din toate colțurile țării pe marea dintre Munții Bistriței și a Culmei Stânișoarei, Ziua Marinei fiind sărbătorită în fiecare an, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, ocrotitoarea celor care prestează această activitate. Cu toate că, de la închiderea vanelor de la baza barajului, au trecut aproape șase decenii, locuitorii din Bicaz și mare parte din comunitățile montane așteaptă în fiecare an sărbătoarea marinarilor. Eveniment continuat cu succes și de actuala administrație publică locală – Primăria și Consiliul local, în frunte cu primarul Nicolae Sălagean, în colaborare și cu ajutorul Consiliului Județean Neamț.
La evenimentul din acest an, a 58-a ediție, au fost prezenți marinarii din Portul Bicaz, primarul Nicolae Sălăgean, precum și prefectul Daniela Soroceanu, Ion Cernat, de la GAL Ceahlău, și mulți, mulți spectatori.
Toate manifestările s-au desfășurat în portul Bicaz. A fost intonat imnul de stat al României, a fost oficiat un Te-Deum, apoi a fost cufundată ancora cu flori, după care a urmat alocuțiunile invitaților. Programul activităților a inclus vânătoare de rațe, scondru cu purcelul, nuntă cu pirați, concurs de înot etc. Nu au fost omise plutăritul, atestat documentar încă de la mijlocul secolului al XV-lea, și nici defilarea flotei de la Bicaz, toate sub privirile Zeului Neptun.
Ziua Marinei la Bicaz a presupus și un spectacol susținut de ansamblurile ”Floricică de la Munte”, de la Centrul pentru Cultură și Artă ”Carmen Saeculare” Neamț, ”Floare de Colț”, al Casei de Cultură Bicaz”, ”Frații Păun Band”, soliștii de muzică populară Ghiță Dandu și Titi Cozma. (Constantin NEGRU)
FOTO: