Noul aparat RMN, pe care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț l-a primit de la Ministerul Sănătății, va fi instalat până la sfârșitul acestui an, potrivit conducerii spitalului. Lucrările de construire a spațiului în care va funcționa noul aparat au început și ar urma să fie finalizate în decurs de două luni. Noul RMN va fi amplasat în spatele corpului de clădire unde funcționează computerul tomograf și incinta va fi legată de spital printr-un tunel.
“Această construcție se va realiza rapid, termenul este de două luni, ceea ce înseamnă că la începutul lunii noiembrie lucrarea de amenajare a spațiului să fie gata. Această investiție, dotarea cu echipamentul RMN prin Ministerul Sănătății și realizarea amplasamentului cu finanțare de la Consiliul Județean Neamț, este un câștig enorm pentru spital. La momentul când se preconizează instalarea noului aparat se încheie și contractul cu furnizorul privat cu care spitalul colaborează, astfel că spitalul va avea propriul serviciu în beneficiul pacienților. Mai rămâne ca RMN-ul să fie utilizat judicios, pentru a nu se ajunge în situația ca aparatul să înlocuiască dialogul medicilor cu pacienții și simțul clinic, fiindcă există această tendință”, a declarat dr. Codruț Munteanu, managerul SJU Neamț.
Realizarea spațiului pentru instalarea noului RMN este finanțată de Consiliul Județean Neamț, care a alocat pentru lucrări 467.342,12 lei, cu tot cu TVA, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj este de 343.277,55 lei. Construcția se realizează din componente modulare, iar etapele proiectului prevăd anumite soluții tehnice care includ cerințele furnizorului aparatului, compania General Electric Medical Systems România SRL, care va asigura service-ul. Potrivit fizicianului Zizi Burghelea, responsabil cu activitatea radiologică în spital, livrarea și instalarea aparatului vor fi făcute după anumiți pași: “Construcția spațiului, ca atare, presupune o soluție tehnică rapidă, structura va fi realizată din module ce vor fi asamblate. Cea mai mare problemă, ca și complexitate a acestei lucrări, este turnarea fundației pe care se amplasează această construcție. Managerul de proiect pe parte de construcții, din partea furnizorului aparatului, care este compania General Electric, în momentul când avizează o astfel de instalație, de tip RMN, discută în primul rând cu proiectantul. În proiectul de execuție, există așa-numita execuție pe faze, iar în aceste faze de proiectare se respectă exact indicațiile furnizorului. De obicei, mai întâi se instalează magnetul, apoi se fac finisajele interioare. Pe etape, lucrarea înseamnă construcția spațiului, cușca lui Faraday care protejează magnetul, introducerea magnetului, închiderea cuștii și apoi lucrările la interior. Mai este o condiție de bază, aceea ca instalația electrică să fie gata, pentru că magnetul se instalează în stare de funcționare în stand-by. Amplasamentul pentru instalarea RMN-ului este, după părerea mea, cea mai bună soluție, pentru că se integrează atât arhitecturii spitalului, cât și proiectului de extindere al UPU”. (C.I.)