Medicii și asistenții medicali din centrele de permanență au primit doar o parte din banii restanți pe gărzile din ultimele luni.
Suplimentarea primită în Neamț de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate a acoperit un rest de plată pe luna aprilie, banii pe luna mai și o treime din suma pe luna iunie. Nimeni nu știe când vor fi alocați restul banilor, iar medicii de familie care fac gărzi în centrele de permanență spun că până la următoarea suplimentare trebuie să se descurce cum pot pentru asigurarea minimului de medicamente și materiale sanitare.
„Am primit la sfârșitul lunii iulie 20% rămas neachitat din luna aprilie, toți banii pe luna mai și 33% din suma pe luna iunie. Când va fi achitată diferența nu știm, fiindcă eu în nume personal, ca om singur cu datorii la bănci, am căutat să aflu directde la Ministerul Sănătății ce se întâmplă cu banii noștri și nu am primit nici un răspuns clar. Așteptăm rectificarea anunțată pentru luna august, dar până atunci cum ne ducem noi zilele, fiindcă o parte din acești bani merg pe utilități, plus că trebuie să asigurăm medicamentele și materialele sanitare necesare în centrul de permanență, fiindcă decontarea este insuficientă?!”, spune dr. Carmen Mihaela Covrig, președinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
Cheltuielile cu gărzile personalului medical în centrele de permanență se ridică la peste un milion de lei pe lună. În luna mai, potrivit datelor Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, au fost decontate 597 ore de gardă pentru fiecare din cele 24 centre de permanență din Neamț, însumând 1,15 milioane lei. Decontările din luna iunie sunt în valoare de 1,11 milioane lei aferente celor 580 ore de gardă la fiecare din cele 25 centre de permanență din județ. La sfârșitul lunii iulie, CNAS a primit de la fondul de rezervă al guvernului o suplimentare de peste 25 milioane lei pentru finanțarea centrelor de permanențădin toată țara.
(C.I.)