Condamnați pentru fapte de corupție, Petru Paleu, cunoscut om de afaceri și Aurora Bălan, fost primar la Gârcina, au cerut instanțelor de judecată liberarea condiționată. Cel mai aproape de libertate este Petru Palu, care deja a obținut o primă sentință favorabilă de la Judecătoria Vaslui.
“Admite propunerea formulată de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarul Vaslui privind liberarea condiţionată a condamnatului PALEU PETRU. În temeiul art. 587 alin. 1 Cod procedură penală, dispune liberarea condiţionată a condamnatului PALEU PETRU, anterior executării integrale a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 27/2016 a Tribunalului Neamţ, mandat de executare nr. 101/2017“, a stabilit instanța.
Procurorii DNA au atacat, însă, hotărârea, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Vaslui, unde are termen în ziua de 22 august. Petru Paleu și fostul primar de Girov Vasile Olaru au fost încarcerați în ziua de 13 aprilie 2017, după ce au fost condamnați definitiv, la câte 2 ani de închisoare de Curtea de Apel Bacău. În dosarul, instrumentat de DNA Bacău, Olaru a fost anchetat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, iar Paleu pentru complicitate la cele două infracţiuni plus fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Povestea datează din 2007, anul în care Primăria Girov a semnat un contract cu Energoterm pentru lucrări la obiectivul „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov”. Anchetatorii au stabilit că lucrările au fost făcute parţial, iar echipamentele prevăzute în contract, în valoare de peste 943.000 de lei, n-au fost predate primăriei. Vasile Olaru, mai mare ca vârstă decât Petru Paleu, a fost deja liberat condiționat.
La rândul ei, Aurora Bălan, fostul primar al comunei Gîrcina, a cerut liberarea condiționată Judecătoriei Bacău, unde a fost fixat un prim termen în ziua de 21 august. Aurora Bălan a fost condamnată la 3 ani de închisoare și încarcerată pe 23 noiembrie 2017. Ea a fost anchetată de DNA pentru că a vândut două terenuri care nu aparțineau primăriei, ci unor cetățeni.
“Pentru a crea aparența de legalitate a acestor tranzacții, Bălan Lazăr Aurora a inițiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei și care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat și vânzarea celor două terenuri”, se arată în rechizitoriu. Anchetatorii au stabilit că moștenitorii au fost prejudiciați, iar Primăria Gîrcina a încasat, necuvenit, 335.000 de lei pe cele două terenuri. (C.M.)