Vremea excesiv de ploioasă din ultimele săptămâni a determinat închiderea traseului Cascada Duruitoarea-Cabana Dochia, pe care există porţiuni de potecă surpate.
“Din cauza deteriorării accentuate a potecii turistice ce leagă Cascada Duruitoarea de Cabana Dochia prin Piciorul Şchiop în zona Poliţa cu Ariniş- Trecătoarea Ursului – Poliţa Scăiuş, după o ultimă inspecţie a zonei, s-a luat decizia închiderii temporare a traseului turistic”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. “Fenomenul s-a produs din cauza precipitaţiilor abundente şi a faptului că pe acel sector stratul vegetal depus pe stâncă este foarte instabil. În perioada următoare vom găsi o soluţie sau o variantă de traversare mai puţin periculoasă, unde riscul de cădere în gol să fie mai redus decât în zona afectată. Zona a fost balizată cu panouri de interdicţie /avertizare montate la Cascada Duruitoarea şi în Piciorul Şchiop. De asemenea au fost anunţate punctele de acces turistic la administraţia Parcului Naţional Ceahlău”.
Spre deosebire de anul trecut, când Ziua Muntelui şi sărbătoarea religioasă Schimbarea la faţă au determinat peste 2000 de turişti să urce la Dochia, anul aceste doar 400 de persoane s-au dus, în această dimineaţă (5 august) să vadă piramida. Cabana Dochia este plină, iar în locul de campare sunt cam 60 de corturi, însă cel mai probabil mulţi din cei care au urcat vor coborî tot astăzi, având în vedere că mâine este zi lucrătoare.
Numărul mic de turişti este determinat tot de vremea nefavorabilă. Chiar dacă ploile s-au oprit de două zile, în masiv curg pârâiaşe pe lângă potecile turistice, iar pericolul de alunecare este foarte mare, chiar şi în condiţiile în care turiştii poartă încălţăminte adecvată pentru munte. Deşi în lunile iunie-iulie au fost foarte puţini turişti din cauza ploilor, rata de accidentare s-a menţinut foarte mare: un caz la două zile. Şi în majoritatea situaţiilor a fost vorba despre traumatisme sau fracturi ale membrelor inferioare.
Pentru eventualele accidente sau rătăciri în masiv, Salvamont Neamţ a suplimentat efectivele, astfel că în zilele de 5 şi 6 august vor lucra 24 de salvatori.
Cristina MIRCEA
N.B. Având în vedere că pe 1 august s-a sărbătorit Ziua Naţională a Salvatorului Montan, redacţia Mesagerul de Neamţ le doreşte salvamontiştilor numai intervenţii reuşite şi, dacă se poate, mai puţine şi mai uşoare, sănătate maximă şi bucurii. La mulţi ani! Un text despre evoluţia salvării montane în judeţul Neamţ puteţi citi aici.