Cabanierul de la Fântânele, om de munte de felul lui, crescut la poalele Ceahlăului, a fost atacat de ursoaică, în seara de 17 septembrie, în timp ce culegea bureți. A fost rănit la ambele picioare și la spate, ursoaica a vrut să-l tragă în pădure, dar a scăpat, la limită. N-a dat alarma, s-a dus la dispensar să fie pansat și apoi la spitalul județean, să i se facă vaccinul antirabic. Numai că, la spital, a fost internat, la Ortopedie, pentru că plăgile sunt destul de serioase.
În situația în care un urs atacă omul și simte gust de sânge, cu certitudine va ataca din nou. Tocmai de aceea, singura soluție este împușcarea lui. Însă, în situația în care are pui, nu se aprobă ”extragerea”, ci doar relocarea, după cum spune Iulian Jugan, directorul APM Neamț.
Raul Papalicef, care gestionează fondul de vânătoare din zona Ceahlău, prin Asociația ”Lupul cenușiu” pe care o conduce, a atras demult atenția asupra riscurilor pe care le presupune creșterea numărului de urși: ”Eu, când aud prostii din astea ONG-iste, că s-a tăiat pădurea și de aia atacă ursul, mă apucă nervii! Ursul nu roade coajă de copac bătrân de 120 de ani. El trăiește foarte bine exact acolo unde s-au făcut exploatări forestiere și apare arboretul fraged, lângă care cresc fragi și mure. Problema este că urșii nu se mai recoltează și numărul lor crește continuu și, firesc, crește și incidența întâlnirilor om-urs. Trebuie găsite niște soluții cât mai repede, înainte ca urșii să omoare oameni”. (C.M.)
3 comentarii
Oare omul era cumva in afara traseelor omologate si marcate in acest sens? Sau culegea ciuperci din potecă? Poate se putea preveni atacul dacă nu mergea de unul singur prin pădure și în afara unor trasee, pe unde accesul oricum e interzis pentru fix chestia asta.
Sabine , Se pare ca ursii(Ursus arctos) despre care este vorba nu au invatat la scoala sa scrie si sa citeasca cum ai invatat tu la ,,CITIRE ” si nici sa vizualizeze semnele unui traseu asa cum ai invatat la ,,Cunostintele despre natura ” . Si mai trist este faptul ca neavand internet si smartphone ursii nu se pot loga la net sa verifice pe unde au voie si pe unde nu . Asa ca uneori ratacesc prin padure si alteori pe trasee , chiar si in localitati mai mari si mai mici. In comparatie cu lumea ta minunata formata de cladiri de beton , sticla si fier presarata cu paduri din stalpi de iluminat cu ursuleti de plus pe care scrie I love you sau WWF salvati ursi etc ..aceste animale cresc , se inmultesc, se inmultesc , se inmultesc , se inmultesc , se inmultesc ……………si ocupa toate habitatele libere ce le pot susutine existenta. In concluzie pe trasee sau in afara lor e o chestiune de timp pana te vei trezi bot in bot cu Ursus arctos. Si inca ceva ,, Ursii nu mananca lemne ” numai in filmele Horror si in conceptia unor ONG-uri de genul WWF….care pentru simplu fapt de a ramane cu 100% din banii naivilor dau vina pe absolut orice fara faca nimic sau sa scoata 1 leu din buzunar pentru a atenua conflictul om-urs/lup. Si uite asa azi a prins ursul un om in padure in Neamt, in jud. Brasov & Prahova pe trasee omologate ,in Harghita , Mures ,Covasna pe pasune , Dambovita in propria livada ….si in final o sa prinda si prin localitati
Oare cumva tu gandesti inainte sa scrii? Tu crezi ca ursul citeste marcajele si nu merge pe acolo? Dar fetita din Rastolnita pe care a luat-o ursul din curtea casei era pe poteca marcata? Dar pe bătrînul pe care l-a atacat ursul pe drumul national de ce l-a atacat ca era marcat drumul? Dar fetita din Fagaras atacata in fata blocului cu ce a gresit?