În urmă cu un an, la Teatrul Tineretului avea loc o primă conferință de presă în mandatul de manager al Geaninei Cărbunariu. Tema – Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț. Se anunțau atunci lucruri mărețe, din punct de vedere teatral, nu cum s-ar fi întâmplat până atunci, că nu va mai fi competiție în festival, dar că selecția s-a făcut riguros și că, în general, ar cam trebui ca TT-ul să se alinieze la noile direcții din teatrul mondial. Când au apărut voci critice, concluzia oficială a fost că sunt ale unor ”provinciali care nu se pricep la teatru și presă, obtuzi și ignoranți în fața noului”. ”Provinciali” care nu înțelegeau cum mașinistul sau șoferul teatrului au putut deveni, brusc, mai interesanți și mai importanți decât directori care nu mai corespundeau din punct de vedere politic.
Anul acesta, a avut loc o nouă conferință de presă și, surpriză, s-a vorbit despre trecutul Teatrului Tineretului, așa cum este el conservat în arhivă. S-a vorbit despre personaje care aparțin de istoria instituției, despre eșecuri. S-au pomenit chiar și numele lui Cornel Nicoară și Liviu Timuș. Directorul general al TT și curator al festivalului, Geanina Cărbunariu a ținut să precizeze că nu a venit să scrie istoria TT, ci doar a citat ceva ce a găsit în arhivă. Precizarea i-a neliniștit pe toți cei care au sperat ca ea să scrie istorie la TT, dar probabil că, odată cu ieșirea din arhive, se va găsi timp și pentru asta.
Despre festival, puteți citi mai multe în paginile sau au auzi pe undele radio ale partenerilor media, toți din afara județului, semn că manifestarea deja are o puternică amprentă națională și internațională. Un exemplu aveți aici.
A se reține, totuși, că, în a doua ediție a Festivalului Geanina Cărbunariu de la Piatra Neamț, s-a implementat conceptul, aparent imposibil, de festival de teatru independent de stat, raportat la numărul pieselor prezentate de teatre de stat și al producțiilor independente. Cum bine spunea reprezentantul UNITER la festival, prezența teatrelor independente e motiv de bucurie, făcând trimitere la singurul criteriu de care ar trebui să se țină seama: VALOAREA! Exact la acest criteriu s-au auzit critici anul trecut, în sensul că valoarea nu este dată neapărat de interdicția – care apărea cu consecvență pe afișe – adresată celor sub 12, 14, 16, 18 ani de a asista la spectacol. Evident, exact despre valoare era vorba când unii spuneau despre spectacole de gang, care nu aveau niciun fel de legătură cu ideea de festival.
La partea ”pe bune” a festivalului, să amintim că o secțiune importantă va avea loc la Târgu Neamț (pentru că a existat sprijin de la autoritatea locală, entuziasm, un actor-regizor din Târgu Neamț angajat al TT). Probabil că cei de pe malul Ozanei se vor bucura de spectacole, iar secțiunea administrativă a TT-ului va trece mult mai ușor cu decontările pentru banii veniți de la Consiliul Județean condus de Ionel Arsene, care se știe că este strâns legat electoral, emoțional și imobiliar (în sensul că are apartament în oraș – n.n.) de Târgu Neamț. (Valentin Bălănescu)