Sâmbătă, zi de târg la Roznov. Unul din cele mai mari oboare autorizate din județ, și datorită amplasării pe DN 15, dar și fiindcă aici se găsește cam tot ce-i trebuie unui om în gospodărie. În dimineața de 1 septembrie, târgul de la Roznov era destul de animat. În dreapta, zona vânzătorilor de haine, de încălțăminte, de felurite flecuștețe date pe câțiva lei, dar și de materiale de construcție de tot soiul. În stânga, zona agricolă, cu vânzătorii de cereale, de legume, dar și de cauciucuri, termopane, harnașamente și tot felul de alte obiecte și unelte trebuincioase gospodarilor.
Un du-te vino al târgoveților în căutare de marfă, produse și, mai ales, de preț, din care lipsea ceva. Oborul de animale! Vestit în zonă, mai ales fiindcă aici veneau cu animale vânzători din aproape jumătate de județ, oborul de animale de la Roznov este, acum, pustiu și închis. O scurtă întrebare și răspunsul vine prompt: ”E-nchis de la pestă! Dar găsiți aici, în spate, după gardul ăsta de beton”.
Ieșim din târg, printre tarabe, mașini, copii cu saci de iută de vânzare, mușterii și gură-cască. La intrarea în târg, pe un zid de beton, flutura, pe jumătate căzut, un afiș A4, care atenționa asupra pestei porcine africane, ca fiind ”cea mai periculoasă boală la porc”, dar că nu-i periculoasă pentru om, deși animalul infectat moare sigur, fiindcă nu există vaccin. La ieșirea din târg, pe poarta din stânga, sunt lipite vreo patru afișe, din care trei despre pesta porcină africană.
* Mica-nțelegere de după zid
Imediat la stânga zidului de beton care marchează târgul autorizat de la Roznov, din doi pași, în câțiva metri, se ajunge la locul unde vânzătorii și-au oprit mașinile și căruțele pline cu animale. Pe câmpul din spatele oborului, se găsește tot ce poate vrea un gospodar în materie de animale – găini, oi, viței, cai și, desigur, porci.
O familie, care spune că este din comuna Horia, are mașina plină. Două scroafe și vreo șapte purcei. ”Sunt sănătoși porcii, n-au nimic! Ai noștri sunt crescuți cu grăunțe, cu tărâțe, nu le dăm concentrate. N-au nicio pestă, nimic, da’ ce credeți, că mai veneam cu ei la târg?! La noi, la Horia, toți porcii sunt sănătoși, n-o murit niciunul! Câți vreți să luați? Luați, fără probleme! Ei spun că-i pestă, da’ nu vedeți că vin și iau animalele sănătoase din curte?! De care vreți să luați? Uitați, mănâncă, se mișcă, sunt sănătoși!”.
Mai încolo, într-o căruță, sunt cinci purceluși, înghesuiți unu-ntr-altul într-o cușcă. Proprietarii, o familie din Rediu, dau asigurări că-s sănătoși și n-au pus gura pe chimicale. ”Vreți porci? Avem o purcică, restul sunt purceluși. Dacă vreți, luați cu încredere, noi nu le dăm concentrate, le dăm numai tărâțe cu făină și alături apă. Îi ținem în coteț, avem îngrădit, nu sunt probleme. Credeți că noi îi otrăvim cu concentrate, ca ceilalți? Au 6 săptămâni, ia uitați ce frumoși sunt! Ai noștri sunt crescuți natural, în coteț, la noi în ogradă. Ăia care-s cu mașinile, credeți că-s porcii lor? Îi cumpără, cine știe de pe unde, și-i tot duce pe la târguri, să-i vândă, că nici nu știi ce cumperi, nu vedeți câți au?! Noi vrem să-i vindem pe ăștia, fiindcă mai avem acasă două scroafe și doi purceluși, de prăsilă, nouă ne-ajunge. Haideți, că ne înțelegem și la preț”.
La preț s-au înțeles cu cel care a cumpărat purcica, reușind să negocieze, de la 280 lei la 250 lei și-un pahar cu vin cu care s-a ”parafat” înțelegerea.
La ”raionul” cu vânzare din mașini, cei mai mulți din porci n-au crotalii. Proprietarii sau vânzătorii – unii care spun că-s din Borlești, alții care ar fi din Cândești – dau asigurări că porcii lor sunt dintre cei mai buni, iar prețul e negociabil, de la 9,90 lei la 12 lei pe kilogram. Dar există garanții?
”Dacă vreți, le facem analize, iau o probă de sânge și o duc la medic. Dar porcii sunt sănătoși, n-am probleme cu ei! Luați acum, că nu se știe cât mai putem vinde. Nu vedeți că oborul e închis? Nu ne mai lasă să vindem, din cauza pestei, dar la noi nu-i ajunsă boala. Luați, că poate iar ne alungă. Mai vine poliția, uneori. A fost un control, acum vreo două săptămâni, și atunci am fugit”, spune un vânzător.
Boala care face ravagii în țară nu pare să-i sperie pe nemțeni.
* ”N-avem ce le face, nu este treaba noastră!”
Ieșind din zona comerțului liber de orice fel de legi, ajungem, din nou, la intrarea în oborul autorizat, la numai doi pași. În fața gheretei, ticsită cu afișe cu taxele și avertizările de pestă porcină africană, stă medicul veterinar de circumscripție de la Girov și administratorul târgului. Încasează taxele și-i ia la rost pe cei care încearcă să se furișeze.
”Am contract cu Primăria Roznov”, spune medicul Mihai Sandu, care, apoi, ridică din umeri, în timp ce ne explică faptul că sunt alte autorități care trebuie să se implice, dar fără a preciza de câte ori a anunțat Poliția, de pildă. În vreme ce el explică și explică, prin fața lui trece, nestingherit, un om care trage de funie o junincă, îndreptându-se grăbit spre ”oborul” de animale.
”N-avem ce le face, nu este treaba noastră! Oborul de animale este închis, uitați că sunt afișe, oamenii știu! Dar oamenii nu înțeleg! Vin de prin alte comune, n-o să găsiți roznoveni. Ar trebui să existe filtre cu Poliția, la intrarea în localitate, măcar când e zi de târg, să nu-i lase să intre. Ar trebui cei de la Direcția Sanitară Veterinară și cu Poliția să facă filtre pe drumuri și la intrările în județ, să-i oprească să intre cu porci, fiindcă la noi nu este boala. La noi, am informat, primăria a pus afișe de atenționare, și aici, la obor, și prin oraș”, întărește administratorul târgului.
Nici urmă de polițiști în zona târgului. Un echipaj e doar la stradă, pe la trecerea de pietoni din intersecția sufocată deja, la ora 8.30, dar e pe altă linie de muncă.
* Combaterea pestei cu hârtii și ședințe, din dosul birourilor
Autoritățile din Neamț au luat, încă din luna iulie 2018, ”decizii ferme de acțiune” cu care ar trebui ținută pesta departe de județ.
”Deocamdată nu există pericolul ca virusul pestei porcine să ajungă în județul Neamț”, declara Maricel Tălmăcel, directorul Direcției Agricole Neamț, pe 3 septembrie. ”DSVSA este instituția care se ocupă de această problemă. Chiar și așa, oamenii trebuie să știe că porcii nu se cresc liberi, se cresc în zone îngrădite și nu trebuie să li se dea resturi de mâncare, care pot fi infestate. Dacă toată lumea ar respecta legea, situația nu ar degenera. Conform legii, pe pășuni nu au voie decât ovine, bovine, caprine și cabaline. Porcii nu au ce să caute acolo. Dar la toate stânile se cresc porci, care umblă liberi și reprezintă un real pericol, pentru că pot fi infectați”.
În ce o privește, Direcția Sanitar-Veterinară a decis închiderea sine die a tuturor târgurilor și oboarelor de animale din județ, fie ele autorizate sau nu: ”Începând cu data de 12.07.2018 s-a aplicat măsura suspendării, pentru perioadă nedeterminată, a activității de comercializare a animalelor vii în târgurile de animale autorizate sanitar veterinar de DSVSA Neamț (din localitatea Oniceni, Tupilați, Târgu Neamț și Roznov), s-au aplicat măsuri pentru încetarea oricăror activități de comercializare a animalelor vii/ produse alimentare de origine animală în târguri/ oboare/ piețe neautorizate sanitar veterinar (Girov, Moldoveni, Cândești, Bicazu Ardelean, Borca, Pildești, Izvoru – Ion Creangă)”, spune un comunicat, postat pe site-ul instituției, pe 2 august. Decizia a fost întărită prin hotărârea 22 din 26 iulie 2018 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, din subordinea Prefecturii, hotărâre care are și un plan extrem de detaliat cu acțiunile și responsabilitățile câtorva din instituțiile cu atribuții în a ține județul fără pestă porcină. DSVSA, Poliția, Agenția de Mediu, Direcția Agricolă și ISU Neamț, cu toate primăriile, cu gestionarii fondurilor de vânătoare, dar și cu cele 8 ferme de porci autorizate figurează în respectiva hârtie, cu nume și sarcini precise.
* Porci cu acte-n regulă
În Neamț, efectivul total de porcine crescut în unități cu flux industrial este de 82.579 capete, repartizat în 7 unități: Suinprod SA Roman, CGC Agria SRL Girov, TCE Agrosuind SRL Bașta (Secuieni), Piglet SRL Tupilați, Zoosab SRL Săbăoani, Ted Agro SRL Cotu Vameș (Horia), TED FARM SRL Luțca (Sagna), plus exploatația comercială de porci deținută de II Tancău Daniela, din Cordun.
(Date furnizate de DSVSA Neamț)
Probabil că, dacă ar fi respectate, măsurile și-ar dovedi eficiența. După cum se poate vedea, însă, socoteala din dosul biroului sau de la masa de ședință nu prea se pupă cu cea din târg, la modul cel mai strict al expresiei.
Cristina IORDACHE
GALERIE FOTO: