Elevii, care nu mai merg la școală, după ce au terminat opt clase, au lăsat neocupate 269 de locuri la liceele din Neamț, și anul acesta. Până acum, 3.641 de absolvenți au intrat în clasa a IX-a la finalul etapelor de admitere și repartizare.
La liceele profesionale au fost ocupate 710 locuri și mai sunt libere 130 de locuri, asta însemnând 5 clase. Calificările agricole și cele industriale nu mai sunt atractive, tendința de neocupare a locurilor cu aceste calificări remarcându-se de câțiva ani. De pildă, Liceul Tehnologic “Ion Ionescu de la Brad” Horia abia a reușit să facă o clasă de a IX-a pe horticultură, cu 14 elevi și una pe mecanic agricol unde mai sunt 7 locuri libere. Industrializarea lemnului, într-o comună unde cade pădurea în drum, cum se spune, este total ignorată de părinții din zona Borca și care preferă alte calificări și alte licee pentru copiii lor. La Liceul “Mihail Sadoveanu” Borca încă sunt disponibile 20 de locuri la clasa de tâmplar, dar nici Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamț nu stă mai bine, aici fiind neocupate 19 locuri în aceeași calificare. Nici calificarea de mecanic forestier nu a fost căutată, Liceul Tehnologic “Gheorghe Ruset Roznovanu” Roznov având neocupate 19 locuri. Cât despre meseria de strungar, deficitul de elevi este și mai mare, la Liceul Tehnologic “Vasile Sav” din Roman rămânând libere 25 de locuri, adică o clasă întreagă.
Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamț are răspunsuri, dar nu și soluții. “Cunoaștem situația, cam în fiecare an sunt 200-300 de elevi care abandonează după clasa a VIII-a, o parte din cauza situației materiale, o parte din cauza mentalității. La liceul de la Horia problema e mai veche, eu personal am căutat să văd ce se întâmplă în acea zonă, fiindcă este abandon școlar și acolo, sunt și absolvenți din seriile anterioare care ar putea fi școlarizați. Dar, nu putem controla fenomenul abandonului școlar, problema e în toată țara. Iar la liceul din Borca, o parte din copii preferă Bicazul și chiar Piatra Neamț, iar cei care rămân să învețe în zonă sunt doar copiii din Farcașa și Poiana Teiului, cei din Grințieș preferă licee din Harghita. Despre problema cu clasa de strungar de la Vasile Sav, din Roman, ce să mai spun?! La noi, au fost și agenți economici care au mai stimulat financiar elevii, școlile le ofereau facilități la cazare și masă celor fără posibilități materiale”, a declarat inspectorul școlar Constantin Mircea Corlățeanu.
Situația este și mai grăitoare la Colegiul Tehnic de Transporturi din Piatra Neamț, care mai avea, înainte de începerea școlii, 36 de locuri neocupate în toate cele trei calificări, dar și la Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț care avea 59 de locuri libere, adică două clase, ca și la Colegiul Tehnic “Danubiana” Roman care a rămas cu 29 locuri libere în calificări din industria textilă și cea alimentară sau “Petru Poni” cu 37 locuri neocupate.
Specializările vocaționale au atras, pentru clasele de teologie, sport și arte, 451 de elevi în clasa a IX-a, dar tot mai sunt disponibile 139 de locuri, respectiv 5 clase. Dintre acestea, 62, aproape jumătate, sunt la liceele teologice, unde elevii au fost admiși dacă au trecut de proba eliminatorie. “Mai sunt locuri neocupate în învățământul liceal vocațional de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Vânători-Neamț, și la Liceul Teologic Romano-Catolic Sfântul Francisc de Assisi din Roman, la Liceul Teologic Ortodox Sfinții Împărați Constantin și Elena Piatra Neamț, dar și la Liceul Teologic Ortodox Cuvioasa Parascheva Agapia. Clasele, în general, nu doar în vocațional, au fost făcute pe baza populației școlare existente, pe profilurile existente, dar mai sunt elevi care și acum se înscriu în clasa a IX-a, se mai transferă, noi școlarizăm pe toți cei care ne solicită”, adaugă inspectorul școlar de specialitate. Potrivit datelor ISJ Neamț, anul acesta au fost 4.058 de elevi care s-au înscris la evaluarea națională și 3.948 de locuri în liceele din Neamț. (C.I.)