În primăvara anului 2018, Școala Gimnazială ”Elena Cuza” Piatra Neamț a aplicat alături de școli partenere din Slovenia, Croația și Spania pentru un proiect ERASMUS+ KA229 de parteneriat școlar, iar în luna august, vestea cea bună a sosit privind admiterea proiectului. Nu este singurul proiect european câștigat de unitatea școlară, fiind al treilea în ultimii 9 ani, primele două fiind proiecte Comenius coordonate chiar de Școala ”Elena Cuza”.
Actualul proiect se intitulează: ”Schimb internațional pentru inovare în interiorul și exteriorul organizației” și are un buget total aprobat de 130.000 Euro, din care Școlii Gimnaziale ”Elena Cuza” îi revin 32.822 Euro. Cea mai mare parte din sumă va fi direcționată spre asigurarea deplasării (transport, cazare și alte cheltuieli inerente) delegațiilor școlii la partenerii din cele 3 țări, însemnând un total de 29 de mobilități. În primul an, la mobilități vor participa doar cadrele didactice, urmând ca în al doilea an delegațiile să fie mixte, elevi și profesori.
Obiectivul principal este acela de a realiza un schimb de experiență și bune practici pentru inovare în educație. Școlilor implicate în proiect le revin diferite responsabilități și roluri în funcție de zona de expertiză, astfel: partenerii sloveni sunt focalizați pe evaluare formativă și abordarea CLIL (Content and Language Integrated Learning), partenerii croați vizează crearea de materiale electronice pentru dezvoltarea gândirii critice, partenerii spanioli doresc să creeze cât mai multe materiale din perspectivă integrată și interdisciplinară, după modelul CLIL, iar echipei române îi revine responsabilitatea creării de modele de lecții și teste virtuale prin intermediul TIC. Școala Gimnazială ”Elena Cuza” va pregăti o platformă electronică pe care vor fi create modelele de lecții, teste, proiecte școlare pentru a putea fi utilizate de toți partenerii implicați în proiect. Tema centrală este inovarea didactică prin utilizarea mijloacelor TIC.
Prima întâlnire de proiect este programată în România, la Școala Gimnazială ”Elena Cuza” în intervalul 12 – 16 noiembrie 2018. Cele 3 delegații formate din 12 profesori vor sosi la Piatra Neamț în data de 11 noiembrie și vor desfășura, împreună cu echipa din școală, diverse activități legate de proiect până vineri, 16 noiembrie când vor părăsi România.
Până la sosirea musafirilor, echipa de proiect din școală este în febra pregătirilor, însemnând: materiale de promovare (mape, pliante, roll-ups), amenajarea unui colț al proiectului în școală, activități organizatorice cu privire la întâmpinarea partenerilor, cazarea lor, programul zilnic pe durata vizitei de proiect.
”Ca de fiecare dată când am participat în astfel de proiecte, echipa școlii trăiește frenetic atât perioada de pregătire cât și momentul întâlnirii, dar știm că sunt emoții constructive care ne mobilizează să dăm ceea ce avem mai bun. Dorim să facem din acest proiect în general și din această întâlnire în special atât un prilej de îmbogățire în plan profesional, cât și de promovare la nivel european a valorilor locale și naționale. Pentru o cât mai bună organizare, colaborăm atât cu administrația locală cât și cu Asociația Părinților și reprezentanți din mediul privat care pot sprijini anumite activități.” Director, Prof. Dumitru Letos