La consiliile județene și primării, că de Guvern nici nu mai încape vorbă, bugetul este o țâță de muls după voia celor care sunt păstori. Asta după ce, în turmă, disciplinați, am mers la vot, ca să alegem întotdeauna răul cel mai mic, pentru că variantele bune lipsesc cu desăvârșire.
În viziunea celor care-l concep, bugetul se compune din câteva elemente principale. În primul rând, salariile celor din instituție, care sunt sacrosancte și, deci, inviolabile. Cu toate sporurile care se pot adăuga. Urmează cheltuielile pentru confortul șefilor – mașină, muuultă benzină sau motorină, mobilier, telefoane cât mai cool, deplasări etc. -, cheltuielile cu funcționarea instituției – curent electric, căldură, telefoane, reparații mașini, dotări etc.
Ar mai fi capitolul investiții, unde se trec multe, cât mai multe și, dacă se poate, cât mai vag, astfel încât să se poată interveni asupra lor la rectificări; este locul unde se lasă mult spațiu de manevră, pentru… neprevăzute.
Urmează, firesc, cheltuielile pe probleme sociale și cele pentru diverse acțiuni de interes județean, care musai promovează județul pe plan local, național, internațional și intergalactic. În Neamț, lista este lungă cât o zi de post negru, de la goanga cu Porțile Județului, la cea cu brand-ul căutat al Florianei Jucan, plus tot felul de festivitățuri, numai bune de folosit pozarii angajați pe bani publici să imortalizeze toate pozițiile decente ale șefilor.
Tot în județul nostru, un capitol aparte îl constituie banii alocați unităților de cult. Bani care se dau cu mare larghețe, mai mare decât în alte cazuri, pe baza unor simple solicitări venite de la Mitropolie, de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului sau Episcopia Romano-Catolică Iași. Dacă vreo Curte de Conturi ar analiza modul cum se face decontarea acestor sume, ar detona o bombă financiară la Consiliul Județean. Iar dacă vreun inspector financiar ar fi curios să urmărească, în timp, alocarea de bani către un anumit lăcaș de cult și, apoi, decontările, ar fi și mai interesant. Numai că nu se încumetă nimeni la o asemenea blasfemie fiscal-administrativă.
Dacă, pentru banii ceruți și primiți, ONG-urile se fac că fac proiecte, bune, rele, cum or fi, dar măcar există, în cazul unităților de cult se merge pe simpla cerere. Despre oportunitate, prioritate, nevoie socială în localitate, nu are nimeni voie să discute. Pentru că ar însemna să discute despre Biserică, o instituție, așa cum știe toată lumea, umilă, fără posibilități, care nu reușește nici măcar să-și plătească proprii slujitori, fapt pentru care i-a transformat în bugetari ai Statului Român centenar, nu secularizat. Iar obrazul de bugetar, se știe, cu cheltuială se ține.
* 2,17 milioane de lei pentru parohiile din Neamț, binecuvântat fie numele domnului președinte!
Nici n-a început bine luna octombrie, că, de la bugetul județului – altminteri sărac și peticit prin alocări de la fondul de rezervă al guvernului, fără posibilități de investiții proprii -, s-au direcționat 2.170.000 de lei către mai multe parohii din Neamț. În mai multe tranșe, să nu sară în ochii curioșilor. S-a mers, în general, pe proiecte introduse suplimentar pe ordinea de zi a ședințelor de plen, cu siguranța că vor fi adoptate, că doar care consilier ar fi nebun să nu voteze, gândindu-se la alegerile viitoare? Nemaivorbind de amenințarea, extrem de reală, că un vot împotrivă, dat acum, ar echivala cu înscrisul pe răbojul preoților atunci, la viitoarele alegeri.
O primă alocare bugetară a fost în martie, materializată prin HCJ 60/2018, înainte de Paști. A fost în valoare de 650.000 lei.
A doua a avut loc la sfârșitul lunii mai: 390.000 lei.
Acum, pe 2 octombrie 2018, cu câteva zile înaintea referendumului de revizuire a Constituției în sensul familiei tradiționale, Consiliul Județean s-a întrunit în ședință extraordinară – deși caracterul extraordinar nu rezultă din hotărâre -, pentru a aloca 1.130.000 lei către 29 de unități de cult, între care și câteva mănăstiri. Altfel spus, 2.170.000 lei sau aproape 500.000 de euro până acum și încă nu s-a terminat anul!
Alocarea de acum vine într-un moment când cei care conduc județul, dar și opoziția liberală, au nevoie să treacă referendumul pentru familie, iar cei mai eficienți agenți electorali, de data aceasta și cu un interes direct pe linie bisericească, sunt preoții. Și, se știe foarte bine, agenții electorali buni trebuie bine plătiți sau, după caz, răsplătiți, depinde de natura decontului depus la Consiliul Județean.
Este, fără discuție, un gest de captare a bunăvoinței, dar și o răsplată față de ajutorul dat de Biserică. Care s-a prins în toate activitățile privind referendumul, atât în cele normale, cât și în cele mai aberante, cum ar fi cele în care se vorbește despre răpirea copiilor din familii normale și oferirea lor spre adopție unor cupluri de homosexuali, cu prioritate, evident.
De ce în România, condusă de guvernanți care vor numai binele poporului, o țară cu multe culte religioase recunoscute și sprijinite de stat, avem atâția copii de oferit spre adopție, atâtea familii destrămate, în ciuda faptului că au trăit în cutume tradiționaliste? Nu-și pune nimeni problema, că nu e tema referendumului. Iar agresivitatea minorităților sexuale primește un răspuns pe măsură de agresiv, fiindcă în acest subiect niciuna din tabere nu vrea să asculte argumentele celeilalte. Și nici bunul-simț. Habotnicia e la fel de vizibilă și dăunătoare și la tradiționaliștii care vor familii el/ea, și la progresiștii care vor familii el/el sau ea/ea.
Revenind la referendum și la banii acordați în județ către Biserici, se poate spune că asistăm la (re)parafarea unui parteneriat pentru sâmbăta și duminica aceasta, dar și pentru alegerile care vor veni. Pentru că părțile au nevoie una de alta, precum părțile unui sandviș. Iar între ele, evident, este cașcavalul bugetar, prilej de păcătoase, dar degrabă iertate deconturi.
* Clasamentul alocărilor bugetare către biserici și mănăstiri
- Parohia Bejeni (”Sf. Trei Ierarhi”), Humulești: 50.000 lei (martie) și 100.000 lei (octombrie);
- Mănăstirea ”Sf. Mihail și Gavriil” Războieni: 70.000 lei (martie) și 30.000 lei (octombrie);
- Mănăstirea ”Sf. Mihail și Gavriil” Petru-Vodă, Poiana Teiului: 100.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Mina” Grumăzești: 70.000 lei (martie);
- Parohia ”Sf. Împărați Constantin și Elena” Gara Veche, Piatra Neamț: 50.000 lei (martie) și 50.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Nicolae” Bălușești, Dochia: 50.000 lei (martie);
- Parohia ”Sf. Nicolae” Pipirig II: 50.000 lei (martie) și 50.000 lei (octombrie);
- Mănăstirea ”Schimbarea la Față Nechit”, Borlești: 50.000 lei (mai);
- Mănăstirea Tazlău: 50.000 lei (octombrie) – cofinanțare 2%;
- Biserica ”Sf. Mina” Piatra Neamț: 50.000 lei (octombrie);
- Mănăstirea Secu, Vânători: 50.000 lei octombrie;
- Parohia ”Întâmpinarea Domnului” Piatra Neamț: 50.000 lei (octombrie);
- Protopopiatul Piatra Neamț: 50.000 lei (octombrie);
- Parohia Romano-Catolică ”Sf. Francisc de Assisi”, Rotunda, Doljești: 50.000 lei (octombrie);
- Parohia Romano-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului” Nisiporești, Botești: 50.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Atanasie și Chiril” Grumăzești: 30.000 lei (martie) și 20.000 lei (mai);
- Parohia ”Sf. Nicolae” Vlădiceni, Bârgăuani: 20.000 lei (martie) și 30.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Vasile” Târzia, Brusturi: 30.000 lei (martie) și 20.000 lei (octombrie);
- Parohia Cotu Vameș II: 20.000 lei (martie) și 20.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Gheorghe” Vădurele, Cândești: 30.000 lei (martie);
- Mănăstirea Almaș, Gârcina: 30.000 lei (martie);
- Parohia Topolița, Grumăzești: 30.000 lei (martie);
- Parohia ”Petru și Pavel” Roznov II: 30.000 lei (martie);
- Parohia Cotu Vameș, Horia: 30.000 lei (octombrie);
- Parohia Miron Costin, Trifești: 30.000 lei (martie);
- Parohia ”Sf. Voievozi și Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”, Vânători: 30.000 lei (mai);
- Parohia ”Sf. Nicolae” Valea Seacă, Bălțătești: 30.000 lei (mai);
- Parohia ”Adormirea Maicii Domnului”, Ghindăoani: 30.000 lei (mai);
- Mănăstirea Brădițel, Grumăzești: 30.000 lei (mai);
- Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” Dumbrava Roșie II: 30.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Constantin și Elena” Drehuța, Vânători: 30.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Buna Vestire” Mărgineni II: 30.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Nașterea Maicii Domnului”, Bălțătești: 30.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Voievozi” Târgu Neamț: 30.000 lei (octombrie);
- Protopoiatul Târgu Neamț: 30.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Constantin și Elena” Roman: 30.000 lei (octombrie);
- Parohia Romano-Catolică ”Isus Milostiv” Gherăiești: 30.000 lei (octombrie);
- Parohia Secuieni II: 20.000 lei (martie);
- Parohia” Sf. Nicolae” Roman: 20.000 lei (martie);
- Parohia ”Sf. Nicolae” Grumăzești: 20.000 lei (martie);
- Biserica ”Cuvioasa Parascheva” Piatra Neamț: 20.000 lei (mai);
- Parohia ”Nașterea Maicii Domnului” Brășăuți, Dumbrava Roșie: 20.000 lei (mai);
- Biserica ”Sf. Ilie” Chintinici, Roznov: 20.000 lei (mai);
- Biserica ”Sf. Dimitrie” Călugăreni, Poiana Teiului: 20.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Gheorghe” Piatra Neamț: 20.000 lei (octombrie);
- Parohia ”Sf. Voievozi” Soci, Ștefan cel Mare: 20.000 lei (octombrie).
Valentin BĂLĂNESCU
FOTO: Facebook/Ionel Arsene
2 comentarii
După primele rânduri citite mai sus,am fost plăcut surprins si impresionat de ceea ce spuneai cu “atâta talc” (vorbele marelui povestitor Ion Creanga)…, si nu-mi venea sa cred ochilor ca încercați sa criticati“ puterea judetului”si mai ales psd(litere mici pt ca atât merita)……,chiar dacă nesăbuințele si escrocheriile lor au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit si atât de protejate de lege !!!!!
După citirea întregului articol, am ajuns la concluzia ca nu sunteți de acord cu distribuirea unor sume de bani alocate către locașurile sfinte si ca sunt alocate doar in scop electoral,dar țin sa precizez ca majoritatea sunt alocate într-adevăr celor ce au trebuința si acest referendum nu are nimic de a face cu politica( acest comentariu vine de la o persoana care nu are nimic de a face cu politica)!!!!!!
Vorbesc in cunoștința de cauza si am văzut ca ați început enumerarea împărțirii banilor cu Parohia Bejeni……..!!!! Cunoaște-ți in totalitate problemele reale din aceasta parohie??? Știți ca suma alocată in Octombrie nu acoperă nici măcar tabla care trebuie cumpărată pentru a finaliza acoperirea in întregime a bisericii???? Știți ca la aceasta parohie sunt doar 190 de familii,dintre care 60 sunt rromi???
V-as fi profund îndatorat dacă ați găsi o alta sursa prin care sa obținem bani pentru a continua lucrările la Sfânta Biserica si nu am fi nevoiți sa acceptam banii Consilului Județean care ar pute fi folosiți pentru alte nevoi( spitale si scoli,cum își doresc toti ceilalți critici ai Bisericii)!!!!
Singura mea întrebare pentru toti cei care contesta sumele alocate bisericilor este dacă vor semna un act prin care vor renunța la toate drepturile creștinești care li se cuvin atunci când vor acea nevoie de Biserica ( botezul copiilor sau nepoților,cununia acestora si înmormântarea lor)!!!!
Cu multa stima,
Un Călător Rătăcit ……Sir J
Stimate călător,vă rog să consultați scriptele Consiliului Județean ca să vedeți câți bani au fost alocați către această parohie. Așa, doar de curiozitate. Apoi luați și verificați câți bani s-au alocat pentru educație în zonă. Pentru paza și protecția populației. Apoi concluzia vine de la sine. O biserică poate fi o biserică normală, adaptată nevoilor comunității, după puterile comunității, sau un simulacru de catedrală locală, generată de ambiții ale păstorilor locali.
Cu la fel de multă stimă,
Valentin Bălănescu
PS: Foarte creștimească ultima frază. Biserica, ca instituție, nu este a preoților, vremelnici slujitori, cu har mai mult sau mai puțin. Din păcate, am ajuns la un fel de întrecere socialistă de conbstruit biserici, ca să fie loc și de case parohiale.