Zsolt Erőss, alpinist român de etnie maghiară, care și-a pierdut viața pe 21 mai 2013, în timpul unei ascensiuni pe Kangchenjunga, Himalaya, avea o placă memorială, din marmură neagră, pe Piatra Altarului, din Cheile Bicazului. O montaseră, în anul morții sale, salvamontiștii din Harghita. Placa a dispărut, iar în locul în care a stat 5 ani, n-au mai rămas decât buloanele în care fusese prinsă, tăiate cu flexul. Descoperirea a fost făcută duminică, 7 octombrie, de niște cățărători, care au sesizat Salvamont Harghita. Suspiciunile s-au îndreptat, din start, spre jandarmii montani din Neamț, care au montat un drapel pe Piatra Altarului, în ziua de 26 septembrie.
”Placa nu mai există, ori a fost lăsată să cadă în gol, ori a fost luată de acolo”, ne-a declarat Ors Fekete, șeful Serviciului Salvamont Harghita. ”Este foarte păcat că s-a întâmplat așa ceva. Ăsta nu e comportament de om de munte, în niciun caz. Iar suspiciunile mele sunt îndreptățite, pentru că alpiniștii care urcă pe Piatra Altarului au cu ei doar echipament de cățărare, nu generator și flex. O să depunem plângere, pentru că nu este admisibil să se întâmple așa ceva. Zsolt a fost un om extraordinar, care a făcut alpinism și după ce-a pierdut un picior, iar arena sportivă din Miercurea Ciuc îi poartă numele. Nu pot să înțeleg cum, vreme de 5 ani, placa aceea, pusă în memoria lui, n-a încurcat pe nimeni și deodată cineva a distrus-o”.
Căpitanul Marius Gămănuț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț, ne-a declarat că, în ziua de 26 septembrie, jandarmii montani au arborat drapelul României pe Piatra Altarului, în cadrul unei acțiuni în cinstea centenarului, finanțate de ATOP Neamț.
S-a montat un catarg metalic, care a fost prins cu șuruburi și piulițe, pe un terasament existent. ”Nimeni nu-și amintește să fi văzut vreo placă”, a precizat Marius Gămănuț. ”Eu n-am vorbit cu toți oamenii care au fost acolo, ci doar cu comandantul lor. Nu știa să fi fost vreo placă acolo, pe care jandarmii noștri s-o fi distrus. Și nu cred că cineva s-a dus să verifice zi de zi dacă există placa și a constatat că a dispărut exact în ziua în care a fost montat drapelul”.
Adrian Bourceanu, președintele ATOP Neamț, nu știa nici el despre dispariția plăcii: ”Noi am fost preocupați de limita teritorială, ca să nu existe discuții, dar nu știam că acolo exista o placă memorială”.
Președintele ATOP l-a informat pe șeful IJJ Neamț și ne-a declarat că va avea o opinie despre acest subiect după ce se vor face verificările de rigoare în interiorul Jandarmeriei și va avea niște concluziii.
Zsolt Erőss a început alpinismul în Cheile Bicazului
Alpinistul s-a născut în Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita şi a copilărit printre munţi, în Jolotca, la Lacul Roşu şi Gheorgheni. A început alpinismul în 1981, în Cheile Bicazului, şi a reuşit să atingă vârfurile mai multor munţi din Transilvania.
Prima urcare ca membru al unei expediţii a fost în 1990 la Elbrus (cu o altitudine de 5.642 m, fiind cel mai înalt munte din Caucaz). De atunci a mai urcat pe Pamir, Aconcagua, Khan Tengri, Kilimanjaro, Podeba.
În 2010, în urma unui accident, din cauza unei avalanșe, în munții Tatra, și-a pierdut piciorul drept prin amputare, fiind nevoit să poarte proteză. În ciuda acestui puternic impediment, nu a abandonat viața sportivă, astfel că, în toamna aceluiași an, cucerește vârful Cho Oyu (8.188 m). În 21 mai 2013, în timpul unei ascensiuni pe Kangchenjunga, a fost dat dispărut și, ulterior, declarat mort.
Cristina MIRCEA
9 comentarii
Se mai întîmplă ca să se mai evaporă cîte o placă de marmură în Romănia mai ales dacă conține un text și mai ales numele unguresc! Este o rușine pe care unii nau!
Nu se întâmplă și altfel?
Nu se întâmplă și altfel! Ce fel de întrebare e asta? Una cu tendințe… negative, poate?…
Mai exact: zece vârfuri peste 8000 m au fost cucerite de Zsolt inclusiv Everestul…. nu numai Cho Oyu si Kanchenjunga.
O fi aia care au dat cu bulanele pe 10 August! Rusine daca este asa!!
Toleranta etnica e o calitate umana pe care o ai sau nu .Trista operatiune de ” razboi” pentru un organ al statului care ar avea cu totul alte ” misiuni de lupta ” .
Dar dupa 10 august nu mai avem asteptari prea mari din pacate de la ei .
daca-i mana de om, e mana de om prost !
Pt “etnicii maghiari” care vorbiti de “toleranta etnica”…Targu Mures, zilele 19-20-21, luna martie, anul 1990, numele Mihaila Cofariu…va spune ceva?
…aveti memorie selectica…ce nu va place nu (va) amintiti…sunteti cetateni europeni cu drept de lubera circulatie…
…DRUM BUN….
De ce, te intorci la balcan?