Cupa Satelor, competiţie organizată de Federația Română de Fotbal – prin Asociaţia Judeţeană de Fotbal Neamţ – şi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, şi-a derulat prima fază, la nivel judeţean, în zilele de 13 şi 20 octombrie. Proiectul dedicat copiilor sub 13 ani (băieți născuți după 1 ianuarie 2006 și fete născute după 1 ianuarie 2004) din mediul rural a pornit în județul Neamț cu 19 echipe.
Clasamentul Grupei 1: 1. BORCA; 2. GRINŢIEŞ; 3. Poiana Teiului; 4. Bicazu Ardelean. La competiţie a participat şi echipa din Pipirig, dar a disputat numai un singur meci, pentru că nu a îndeplinit toate condiţiile impuse.
”Competiţia a decurs foarte bine, în limitele fair-play-ului. Nu au fost accidentări şi nici nu s-au comentat deciziile de arbitraj. Este o şansă mare pentru aceşti copii. Chiar dacă este abia prima lor experienţă de a evolua împotriva unei alte echipe, ei pot arăta la ce nivel se situează. Consider că vor fi măcar 4-5 dintre aceşti copii care vor ajunge să joace la nivel înalt. Nu au fost probleme de organizare, dar ne-am dori ceva mai mult interes din partea autorităţilor”, a declarat prof. Ionuţ Ursu (coordonator).
Clasamentul Grupei 2: 1. COSTIŞA; 2. PÂNGĂRAȚI; 3. Bodeşti; 4. Alexandru cel Bun.
”Ca joc, putem spune că evoluţiile au fost destul de slăbuţe. Nu au fost jocuri excelente şi ne aşteptam la asta. Ne bucurăm că s-a luat această iniţiativă şi sperăm să continue şi pe viitor. Din punct de vedere organizatoric, nu a fost nimic de reproşat. Personal, am coordonat echipa din Bodeşti şi nu am obţinut calificarea. Am o grupă de copii ceva mai mari ca vârstă şi nu am putut participa cu ei”, a precizat prof. Adrian Iftimia (coordonator).
Clasamentul Grupei 3: 1. ŞTEFAN CEL MARE; 2. FĂUREI; 3. Drăgăneşti; 4. Bălţăteşti; 5. Dragomireşti.
”Organizarea a fost foarte bună, atât la Făurei, cât şi la Bălţăteşti. Copiii au fost foarte entuziaşti, şi-au dat interesul. Nivelul jocului nu a fost unul deosebit. În primul rând, este vorba de copii. În al doilea rând, lucru care este mai trist, în unele zone, condiţiile de antrenament, de pregătire, sunt precare”, a menţionat prof. Bogdan Florea (coordonator).
Clasamentul Grupei 4: 1. TĂMĂŞENI; 2. PÂNCEŞTI; 3. Gherăeşti; 4. Săbăoani; 5. Bâra.
”Eu îi cunosc pe micii fotbalişti din zonă, deoarece avem competiţii şcolare an de an. Au fost rezultate strânse, chiar dacă echipa noastră de la Tămăşeni este ceva mai experimentată. Ideea FRF este una foarte bună. Părinţii şi copiii s-au bucurat foarte mult de această competiţie. Consider că măcar echipele locale ar avea pe cine alege, dacă ar veni să îi vadă pe aceşti copii. Anul acesta au fost doar 19 echipe, sperăm ca în 2019 numărul participantelor să se dubleze. Poate şi primăriile ar trebui ajutate mai mult, pentru că a fost dificil pe partea de organizare, de buget”, a declarat prof. Cătălin Dumitriu (coordonator).
Calificatele vor participa la faza turneelor semifinale. Prima grupă are în componenţă echipele din Tămăşeni, Pânceşti, Făurei şi Ştefan cel Mare. Vor fi două turnee la Tămăşeni (27 octombrie) şi Făurei (3 noiembrie). A doua grupă cuprinde formaţiile din Borca, Grinţieş, Costişa şi Pângăraţi. Cele două turnee vor avea loc la Costişa (27 octombrie) şi Farcaşa (3 noiembrie). Faza 3 (Turneul final) va aduna la start cele 4 echipe calificate din faza 2. Se vor juca semifinalele în sistem încrucişat, urmând ca învinsele să joace finala mică, iar învingătoarele să dispute finala mare.
La nivel naţional, Cupa Satelor va angrena peste 10.000 de copii, din 930 de localităţi. Se dispută reprize de 25 sau 30 de minute, echipele având format 8+1. Se va juca pe terenuri de 70/50 de metri. Primăriile vor asigura costurile de transport şi cazare. Competiţia are 4 faze de desfăşurare: locală (1 octombrie 2018-1 martie 2019), judeţeană (1-20 martie 2019), regională (1 aprilie-15 mai 2019) şi naţională (15 mai-20 iunie 2019). Formaţia câştigătoare va fi premiată cu o excursie la unul dintre meciurile din deplasare ale echipei naţionale, iar echipele de pe locurile 2-3 vor asista la o partidă a “tricolorilor” de pe teren propriu.
Pentru amatorii de statistici, rezultatele complete AICI. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: Facebook)