Marea doamnă a teatrului şi filmului românesc, societar al Teatrului Naţional Bucureşti şi Cetăţean de Onoare al municipiului Piatra Neamţ (2007), Draga Olteanu Matei, împlineşte 85 de ani pe 24 octombrie. O sărbătorire publică a acestui autentic monstru sacru al scenei şi ecranului, care de ani de zile – de când s-a retras pe meleagurile noastre – a devenit un simbol frumos şi iubit al Pietrei, se impunea fără rezerve, fără urmă de ezitare.
Locul cel mai potrivit pentru întâlnire nu putea fi altul decât Teatrul Tineretului, mai ales că o asemenea gală n-o organizezi căutând neapărat cât mai multe locuri în sală, ci mizând pe atmosferă, pe emoţie. Surpriză, însă, TT are alte priorităţi, alte socoteli!…
Joia trecută, la ceas de prânz, Octavian Andrei Bărbuleţ Tărăntuş, consilier personal al preşedintelui de judeţ, se afla în plină activitate pe linie de sănătate în biroul managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă. Cum preşedintele Consiliului de administraţie al spitalului are şi ample preocupări artistice, a povestit despre iniţiativa CJ Neamţ, de sărbătorirea cu fast a Dragăi şi lovitura administrată de conducerea TT, instituţie subvenţionată de consiliu. Sunt primiţi în teatru, li se pune sala mare la dispoziţie, dar fără asistenţă tehnică pe partea de sunet şi lumini, din motiv că maeştrii cu pricina vor fi undeva în deplasare, împreună cu trupa. Mai mult, i-au fost impuse restricţii în privinţa materialelor publicitare, în sensul că bannerele sau afişele mari nu sunt permise pe clădirea teatrului. Asta a mărturisit Bărbuleţ Tărăntuş, în rezumat, fierbând de indignare. Ca de obicei, soluţia de avarie este căutată la Cinematograful Dacia Panoramic, unde Victor Purice este gazdă din ce în ce mai bună, inclusiv pentru spectacole de teatru.
O zi mai târziu, Bărbuleţ Tărăntuş avea să nuanţeze subiectul, tăind uşor din nota de radicalism, păstrând totuşi fondul. Sărbătorirea se încadrează în programul cu Gala Ambasadorilor Nemţeni, sala teatrului este categoric liberă, dar nici urmă de personal tehnic. Absolut fabulos este ce a selectat din răspunsul oficial primit de la TT, sub semnătura directorului general adjunct, Ana Maria Plugaru. ”De asemenea, vă rog să vă orientaţi către materiale publicitare mai degrabă de tipul roll-up sau afişe. Nu vom putea pune bannere pe clădirea teatrului, pentru că nu punem nici pentru producţiile noastre. Festivalul de teatru este singura manifestare pentru care folosim acest tip de vizual, din motive logistice şi de imagine”. Cu alte cuvinte, se recunoaşte că o reprezentată a Promoţiei de Aur (1956) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică suferă de nepotriviri de logistică şi imagine cu ce a ajuns teatrul sub managementul impus şi girat exact de organizatorii galei.
În dreptul teatrului, locţiitoarea la comandă avea să invoce, tot vinerea trecută, discuţiile cu organizatorii (inclus fiind şi cineva de la RADEF RomâniaFilm), în urma cărora aceştia ar fi luat decizia mutării evenimentului la cinematograf, unde-s locuri mai multe în sală. Teatrul este la dispoziţie, un maestru de sunet s-ar găsi, nu şi unul de lumini care să dreseze sofisticatele echipamente de la TT.
Despre mutarea sărbătoririi la cinematograf, de această dată cu acordul sau în urma deciziei Dragăi Olteanu Matei, a vorbit şi Viorica Fodor de la Popasul Troian. Prietenă fundamentală şi gazdă a sărbătoritei, acum în rol de purtător de cuvânt, a insistat pe faptul că vârsta şi starea sănătăţii nu-i permit Dragăi să participe la… două evenimente obositoare, căci şi cei de la Cinematografie vor s-o omagieze, iar Excelenţa Sa se consideră mai degrabă ”o cinematografistă”. În completare, Viorica Fodor afirmă că de la început a fost vorba de două gale, nu de una cum declara, joi, Bărbuleţ Tărăntuş.
Victor Purice e la curent cu evenimentul în ansamblu, cu intenţiile. Dincolo de discuţii, până vineri nu sosise nicio solicitare oficială. „Sper să se ţină sărbătorirea. Am vorbit cu Draga. Eu sunt pregătit, aştept solicitarea oficială a organizatorilor. În ziua aia suspend toată activitatea de cinematograf, o să fie Ziua Dragăi, e o sărbătoare naţională din punctul meu de vedere”, a punctat Eroul de la Panoramic.
Ajungând la zi, rămânem cu o singură certitudine locală: în lumea civilizată, pentru o asemenea sărbătorire, schimbi şi programul teatrului, şi turneele, eventual dai şi managerul afară. Directori mai găseşti, însă cu simbourile corecte, cu oamenii de patrimoniu e tare greu.
Drept dovadă că cine are de înţeles a înţeles perfect manevra făcută de TT, dincolo de virgule şi nuanţe, stau câteva declaraţii edificatoare.
Florin Piersic, aflat la Viena, a tunat în stilu-i inconfundabil: „Mă, eu nici nu vreau să ştiu aşa ceva”. Azi urma să se întoarcă în ţară; încă n-a aflat că a fost şters la pachet cu palmaresul istoric al teatrului de pe site-ul oficial. (Merită reamintit în context un episod emoţionant din octombrie 2006, la primul festival organizat de Liviu Timuş în calitate de manager. Invitat special ca amfitrion al unei seri de excepţie, Dragul Dragăi a parcurs drumul de la Grand Hotel Ceahlău la teatru în câteva ceasuri bune, pe ocolite, pe la Troian. A trecut întâi s-o îmbrăţişeze pe Draga, căreia i-a oferit cadou un superb crucifix de marmură.)
Actorul, Vasile Muraru, şi el Cetăţean de Onoare la Piatra Neamţ, dar mai proaspăt (2009), a avut o reacţie de dulce-amar: ”Hă, hă, hă, când am propus-o director (pe Draga – n.a.), mai acum vreo 10 ani, n-a vrut nimeni s-o pună. E o ruşine mare!”.
Întâmplarea a făcut ca zilele trecute să vină pe-acasă Ioan Onisei, în prezent director general adjunct la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. ”Păstrând proporţiile cuvântului pe care o să-l folosesc acum, este o blasfemie. Doamna Draga Olteanu Matei este un actor atât de mare şi înseamnă atât de mult pentru teatrul şi cinematografia românească încât, de exemplu, dacă ar fi ca un asemenea eveniment să fie organizat de TNB, sunt convins că toată echipa noastră de conducere şi mulţi alţi oameni ar pune umărul la organizare şi ar participa cu tot dragul şi cu cel mai mare respect”, a declarat cel care este de ceva vreme mâna dreaptă a lui Ion Caramitru.
Amintindu-i că a fost primul preşedinte ales al CJ Neamţ, în 1992, poziţie din care a susţinut din răsputeri teatrul şi reluarea festivalului internaţional sub directoratul lui Nicolae Scarlat, a adăugat: ”Sunt oripilat de ceea ce mi-aţi spus cu atât mai mult cu cât Teatrul Tineretului este subvenţionat de Consiliul judeţean. Autorităţile locale ar trebui să-şi spună cuvântul”.
Perioada următoare s-ar cuveni să lămurească – în termeni fără echivoc, fără jonglerii cu pretexte şi refrazări ale evidenţelor – dacă, de pildă, o circotecă pusă în operă de unul poreclit Moartea din Carpaţi poate întrece, ca prioritate şi prestigiu naţional pentru judeţ, o gală oferită Dragăi Olteanu Matei. Din nefericire, ne putem aştepta de la orice din partea ăstora care n-au aflat că prezentarea Promoţiei de Aur începe cu Amza Pellea. Le spune Draga Olteanu Matei de ce. (Viorel COSMA)
Drept la replică primit de la Teatrul Tineretului Piatra Neamț
”În spiritul informării corecte și complete a publicului nostru și în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind dreptul la replică și la rectificare, vă rugăm să publicați următoarele:
- Din corespondența adresată organizatorilor evenimentului dedicat doamnei Draga Olteanu-Matei (corespondență prezentată trunchiat și scoasă din context de autorul articolului publicat de dumneavoastră în 15/10 a.c.), rezultă în mod evident deschiderea noastră față de propunerea pe care am primit-o de la domnul Octavian Bărbuleț-Tărăntuș. Menționăm că întâlnirea s-a finalizat cu intenția exprimată de ambele părți de a căuta o soluție pentru acoperirea lipsei personalului tehnic în data de 24/10/2018. Încă din luna iulie, le-am propus organizatorilor data de 23/10 sau o altă dată, tocmai pentru că nu aveam condițiile tehnice necesare în data de 24/10, iar propunerea a fost reeditată cu ocazia întâlnirii care a precedat e-mail-ul.
|
Wed, Oct 3, 1:14 PM (13 days ago) | |||
|
Buna ziua,
Asteptam solicitarea scrisa, pentru Registratura (l-am rugat pe dl. Barbulet sa ne transmita una, insa ne puteti trimite si dumneavoastra, in functie de ce stabiliti cu dumnealui). Sala Mare va ramane rezervata pentru dumneavoastra in 24 oct.
Ramane, insa, de rezolvat, problema lipsei personalului tehnic – ma gandesc ca dl. Orasanu ar putea sa puna si cateva lumini (avand in vedere ca se pricepe la sunet)?
De asemenea, va rog sa va orientati catre materiale publicitare mai degraba de tipul roll up sau afise. Nu vom putea pune bannere pe cladirea Teatrului, pentru ca nu punem nici pentru productiile noastre. Festivalul de teatru este singura manifestare pentru care afisam acest tip de vizual, din motive logistice dar si de imagine.
Ramanem in legatura pentru orice mai e nevoie.
Multumesc!
Ulterior, organizatorii ne-au anunțat telefonic că desfășurarea evenimentului la Cinema ”Dacia” reprezintă o soluție mai bună, decizie față de care ne-am manifestat părerea de rău, dar pe care o respectăm.
- Absența personalului tehnic din data de 24/10 se datorează faptului că două spectacole ale TT au fost selecționate la Festivalul National de Teatru (FNT), eveniment anual de amploare națională, produs de UNITER, ARCUB și TNB, în cadrul căruia echipa TT va susține patru reprezentații (câte două pentru fiecare spectacol selecționat). Prezentarea în condiții bune a spectacolelor presupune prezența obligatorie a întregii echipe tehnice la București, între 24 si 29/10 a.c., lipsa oricărui membru putând afecta calitatea reprezentațiilor. Invitația ne-a fost trimisă încă din 4 iulie și reprezintă o recunoaștere profesională a eforturilor sustinuțe ale echipei TT în ultimul an de activitate. Suntem ferm convinși că niciunul distre artiștii citați de autorul articolului din Mesagerul de Neamț (cu atât mai puțin profesioniști de talia doamnei Draga Olteanu-Matei și a domnului Ioan Onisei, director adjunct al TNB) nu ar considera un gest profesionist anularea reprezentațiilor TT din cadrul acestui eveniment important în viața teatrului românesc, iar prezența noastră în FNT este organizată încă din iulie. Menționăm că, până în 2018, ultimul spectacol cu care TT a fost selectat în Festivalul National de Teatru a fost Yerma, în anul 2011, iar presa locală a remarcat și comentat în anii trecuți absența TT din acest Festival. Suntem onorați că, după 7 ani, revenim în FNT cu două producții pe care le vom prezenta publicului bucureștean și profesioniștilor de teatru. Spectacolele selecționate sunt premiere ale stagiunii 2017-2018: Wolfgang în regia lui Radu Afrim și Mamă, mi-am pierdut mâna! în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.
Așadar, foarte departe de echipa de organizare a activității instituției noastre orice intenție de a nu arăta respect față de evenimentul organizat pentru a sărbători personalitatea doamnei Draga Olteanu-Matei!”
Un comentariu
De necrezut!!!
Doamne ce vremuri trăim…
Propun organizarea Galei Incompetentilor Analfabeți…