Reabilitarea și dotarea corpului C al Policlinicii Piatra Neamț a trecut de faza asumării studiului de fezabilitate de către consilierii județeni. Votul a fost dat cu unanimitatea celor 20 de consilieri județeni prezenți la ședința extraordinară din 16 octombrie 2018, adică a 18 consilieri PSD-ALDE și a 2 consilieri PMP, în absența celor 14 consilieri PNL. Consemnăm, astfel, consecvența politică în susținerea acestei investiții începute pe vremea când la conducerea Consiliului Județean Neamț era Culiță Tărâță și care continuă, astfel, după 4 ani de la reabilitarea corpului A.
Cu finanțare prin POR, actuala etapă de investiție asupra întreg ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Neamț înseamnă, la cifrele actuale din studiul de fezabilitate, o valoare totală de 10.697.064,5 lei cu TVA (sau 8.994.714,79 lei fără TVA). Din suma totală a investiției, lucrările de construcții-montaj au o valoare de 3.784.137.93 lei cu TVA (sau 3.179.947,84 lei fără TVA) și ar urma să fie făcute în 16 luni. Diferența, consistentă, este prevăzută a asigura dotările necesare noului spațiu modern ce va fi creat, inclusiv echipamente și aparatură medicală.
La actualul corp C – care adăpostește birourile conducerii spitalului, laboratorul de analize medicale, Colegiul Medicilor Neamț, cabinetele medicilor – se va interveni nu doar cu reparații, cu lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice (panouri solare), ci și cu recompartimentări. Potrivit proiectului, se va face și o extindere a porțiunii din laterala unde acum funcționează cabinetul TBC, se va monta un lift pentru persoanele cu dizabilități.
Pe parte de dotări, proiectul prevede investiții serioase pentru medici și pacienți. Se dorește achiziția a 3 ecografe pentru cabinetele de pneumologie, reumatologie și ginecologie, un videocolposcop, un pulsoximetru, o masă ginecologică, 5 electrocardiografe, un echipament dentar și un fotoliu dentar, un sistem de testare la efort cu cicloergometru, un audiometru, un analizor automat pentru alergii și boli autoimune, 10 spirometre, truse medicale și instrumentar pentru diverse specialități. Multe din echipamentele și aparatura medicală ce se vor a fi achiziționate nu există în cabinetele policlinicii, iar cele care există sunt vechi și uzate. Urmează ca acest proiect să intre în faza următoare din procedura de finanțare pe POR, axa prioritară 8.
Până atunci, pregătirile pentru reabilitare au început, o parte din cabinete fiind mutate din corpul de clădire ce va fi modernizat. (C.I.)