În urmă cu un an de zile, nu puţini au strâmbat din nas ori n-au ezitat să comenteze cu totul nepotrivit un proiect lansat de Asociaţia Alumni Colegiul Naţional Petru Rareş, anume balul anual. Organizaţia, înfiinţată în iulie 2016, a pornit la drum cu opt membri fondatori, cel cu ideea – Alexandru Filimon – fiind şi astăzi sufletul asociaţiei. Ceilalţi şapte sunt, de fapt, şase, deoarece Luminiţa Georgeta Vîrlan s-a nimerit să fie atunci director în funcţie al colegiului. Aşadar, merită menţionaţi, căci au pus bazele unei activităţi minunate: Raluca Bârzu, Octavian Ioan Motaş, Florin Preda, Dinu Gabriel Chirică, Carmen Mareş şi Mirela Cristina Grigori.
Balul a fost un adevărat triumf şi a demonstrat ce înseamnă să-ţi ţii rangul. Că excelenţa s-a combinat cu partea de caritate stârnită pentru recompensarea performanţelor elevilor ţine de reţeta inconfundabilă a rareşiştilor. Noul standard impus, unul înalt, pentru manifestări de acest gen se aşteaptă a fi confirmat pe 3 noiembrie, seara, la a doua ediţie, găzduită de complexul Central Plaza din Piatra Neamţ. În aşteptare, dar şi uşor provocator, prezentarea oferită de vicepreşedintele Alex Filimon (foto) este un bun rezumat a ceea ce sunt, ce fac şi ce-şi propun cei de la Alumni. (Viorel COSMA)
■ Modelul american
”Asociaţia Alumni Colegiul National Petru Rareş a hotărât să înfiinţeze şi să organizeze Balul Excelenţei, primul bal de caritate organizat de un Alumni în judeţul Neamţ. Am putea spune că este aproape unic în ţară, deoarece, după ştiinţa noastră, sunt puţine astfel de asociaţii care chiar funcţionează cu adevărat după modelul clasic american, aşa cum încercăm şi noi să funcţionăm. Este destul de greu de implementat în România, deoarece conceptul american de Alumni nu prea se potriveşte cu educaţia noastră de cetăţeni, în primul rând, şi apoi cu educaţia primită în şcoală.
De aceea încercăm să adaptăm acţiunile şi activităţile la modelul de viaţă al românului, pentru că ştim şi credem că este necesară o astfel de asociaţie pe lângă fiecare colegiu sau universitate de top.”
■ Caritate pentru excelenţă
”Trebuie să spunem că, pentru fiecare proiect pe care încercăm să îl iniţiem, este destul de greu să găsim parteneri, voluntari, sponsori. De ce? Mai întâi pentru că românii nu sunt obişnuiţi să participe la acţiuni caritabile de tipul proiectelor Alumni din domeniul educaţiei. Românii se sensibilizează numai la boală, orfani şi cazuri apărute în urma calamităţilor. Greu îi sensibilizezi să se implice voluntar în proiecte educative privind dezvoltarea noilor generaţii de elevi care ar putea să aducă schimbare în viitorul ţării şi, implicit, al nostru.
Proiectele pe care le iniţiem sunt toate proiecte cu scopuri educative şi toate sunt accesibile şi descrise pe site-ul asociaţiei.
Ca atare, am decis să organizăm un bal de caritate, unde să promovăm proiectele importante şi prin intermediul căruia să încercăm să obişnuim şi să educăm cetăţenii oraşului, dar şi absolvenţii rareşişti că se pot implica în proiecte de care vor beneficia elevii actuali ai Colegiului Naţional Petru Rareş.”
■ Gânduri, valori şi ambiţii cu putere de coagulare
”Foarte puţini înţeleg că un astfel de bal poate fi un eveniment local monden unde am putea uita, chiar şi pentru câteva ore, de culoarea politică şi de propriile ambiţii şi interese, pentru a ne implica în educaţia elevilor care studiază în cadrul celui mai prestigios liceu din judeţ. Poate că ambiţia noastră, a tuturor celor care au învăţat pe băncile acestui faimos liceu, dar şi a celor care poate îşi vor îndrepta copii către Petru Rareş, ar fi să dezvoltăm colegiul ca o emblemă a oraşului şi un reper în educaţie. De ce să nu fim şi noi ca alte licee prestigioase din ţară, de tipul colegiilor naţionale Sf. Sava, Gheorghe Lazăr sau Colegiului Naţional din Iaşi? De ce să nu avem şi noi cât mai mulţi elevi bine pregătiţi? Credem că îi avem, dar uneori trebuie şi ajutaţi. Atât elevii, cât şi profesorii.
Iată de ce Balul Excelenţei ar trebui să promoveze astfel de gânduri, de valori, de ambiţii dacă vreţi.”
■ Pledoarie pentru durabilitatea unui proiect
”Balul de anul trecut a fost un adevărat succes, deşi trebuie să recunoaştem că a fost foarte dificil să convingem abolvenţii şi alţi cetăţeni ai oraşului să vină şi să participe. Mulţi au venit din curiozitate şi cred că am reușit să le menţinem curiozitatea şi pentru cea de-a doua ediţie. Evident, încercăm să aducem şi să convingem cât mai mulţi absolvenţi să participe.
Absolvenţii de Rareş sunt oameni importanţi în oraşele lor, în ţara lor, indiferent dacă vorbim despre România sau ţara de adopţie. Participarea şi implicarea lor ar fi mai mult decât binevenite şi ar fi un exemplu pentru alţi membri ai comunităţii. Doar prin exemple adevărate putem contribui la dezvoltarea unei societăţi sănătoase şi viguros implementate. Din păcate, vedem cu toţii că generaţiile de tineri pleacă din ţară, că populaţia ţării rămâne cu metehne de vârstă şi, mai ales, cu mentalităţi învechite.
Prin urmare, noi, cei ce am rămas în ţară, ar trebui să ne implicam în astfel de proiecte durabile. Considerăm că Balul Excelenţei poate deveni un astfel de exemplu de proiect durabil care să adune personalităţi remarcabile din rândul rareşiştilor.
Considerăm că rareşiştii pot deveni un trend sau un brand în ceea ce priveşte cheia succesului, a tenacităţii, a profesionalismului şi a optimismului, că putem reuşi în orice domeniu alegem să devenim şi să fim, în calitate de cetăţeni ai acestei ţări, în ţară sau peste hotare.
Ne-am propus ca acest bal, cu ajutorul absolvenţilor şi al nemţenilor, să devină o tradiţie în Piatra Neamţ, una care să promoveze excelenţa în caritate în comunitatea locală şi nu numai.”
■ La orizont, un laborator media
”Proiectele sunt diferite de la un an la altul şi vin din propunerile şi nevoile elevilor şi ale profesorilor.
De pildă, anul acesta, vom promova un proiect interesant, zicem noi, şi anume Laboratorul Media. Sună ciudat, dar este vorba despre un laborator complet echipat cu tehnică audio şi video de ultimă generaţie, care va contribui la realizarea filmelor de tip scurtmetraj, interviurilor şi înregistrărilor audio şi video, toate fiind realizate de elevii pasionaţi de regie, teatru, film, pe care dorim să îi încurajăm să dezvolte o carieră în domeniul artelor vizuale. Astfel, banii obtinuţi în urma strângerii de fonduri la Balul Excelenței, anul acesta, vor fi direcţionaţi pentru achiziţionarea echipamentelor audio şi video necesare.
Din fondurile exclusiv private strânse anul trecut, am reuşit să dotăm Sala de Festivităţi (12.600 lei), Laboratorul Lingvistic (7.000 lei), să oferim burse pentru 19 elevi (19.000 lei), să premiem 5 medaliaţi olimpici (5.000 lei) şi să oferim sprijin pentru numeroase proiecte şi concursuri organizate de liceu (7.400 lei). De reţinut este că, în ultimele 12 luni, cheltuielile noastre administrative au fost de numai 1.450 lei. Deci contribuţia sponsorilor a fost folosită cu chibzuinţă şi asta vom face şi în viitor.”