La ora 14:00, la Secţia 482, din incinta Mănăstirii Sihăstria, votaseră 638 de persoane. 108 dintre acestea erau pe liste permanente, iar 530 pe liste suplimentare. Statisticile aici au luat ulterior amploare.
“Atmosfera este perfectă! Sunt mulţi turişti. Vin la Sfânta Parascheva şi au ca traseu şi mănăstirile din Neamţ – Sihăstria, Secu, Agapia”, a declarat Vasile Loghin, preşedintele secţiei de la Sihăstria.
Lângă încăperea în care se află secţia de votare, sălăşluieşte sala de mese, astfel că nimeni nu pleacă nemulţumit.
În parcare însă, pe lângă multele autoturisme cu numere din judeţe din apropiere sau chiar şi foarte îndepărtate, se adună încet-încet autocare cu numere de Călăraşi sau Ilfov. Turismul ecumenic e în floare în această perioadă, sub egida Agenţiei Teofil Travel.
La ora 14:30, la Secţia 358, de la Stânca-Pipirig, se consemnaseră 250 de voturi din 1.200 de persoane înscrise pe listele permanente. 22 erau pe liste suplimentare.
La ieşirea din secţie, chiar sub semnul indicator, ne întâmpină o invitaţie la muncă în străinătate.
La ora 15:30, la Secţia 302, din apropierea Primăriei Hangu, votaseră 317 persoane din cele 985 înscrise pe listele permanente. 27 de alegători îşi exprimaseră opţiunea pe liste suplimentare şi au fost şi 16 cereri de urnă mobilă, dar s-a mers doar la 15 persoane. La primărie se serba o nuntă, obligatoriu tradiţională, iar bălăriile de pe sala de sport arată că avem de-a face cu mulţi gospodari în zonă.
Pentru cei care nu se dumiriseră încă despre ce e vorba cu acest referendum, într-un loc vizibil, au fost amplasate îndemnuri înălţătoare.
După cum au conchis unii cunoscători ai fenomenului, era mai bine dacă se organiza de Sf. Cuvioasă Parascheva! (M. CONSTANTINESCU; V. BĂLĂNESCU)