După o vară în care Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne a răscolit hârtiile pe la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, fără a formula nici acum un raport al verificărilor, IGPR a scos la concurs funcția de adjunct. Adică funcția pe care o ocupă acum, pe bază de împuternicire, comisarul șef Neculai Catană, unul din cei doi ofițeri cărora Corpul de control le-ar fi găsit ”multiple nereguli” în activitatea managerială, unele de-a dreptul ridicole. Este posibil ca tocmai din cauza naturii ”abaterilor”, de tipul semnăturilor plasate în alte rubrică pe foile de parcurs ale mașinilor inspectoratului, MAI să nu fi trimis nicio concluzie la Neamț, deși a depășit cu generozitate termenul legal. În ziua de 22 septembrie, am trimis o solicitare la MAI, prin care am cerut concluziile controlului tematic, desfășurat la IPJ Neamț. Ni s-a răspuns sec: ”Referitor la cererea dumneavoastră, înregistrată la Direcţia Informare şi Relaţii Publice cu numărul de mai sus, vă aducem la cunoștință faptul că eventualele măsuri propuse în Raportul cu principalele concluzii rezultate în urma controlului tematic efectuat la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț pot fi făcute publice după aprobarea acestuia de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne”.
Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, contactată de mai multe ori, ne-a spus că nu are noutăți. A trecut o lună și concluziile controlului încă nu se cunosc. Conform tradiției în ”decapitare”, pe care MAI o practică dintotdeauna, cu succes, când cineva vrea să înlocuiască șefii unui inspectorat de poliție, se face un control, se găsesc niște nereguli (nu contează importanța lor, ci numărul, după principiul ”multe și mărunte”), și se dispune cercetarea prealabilă a responsabililor. În cazul de față, comisarii șefi Paul Tablan și Neculai Catană. În acest context, a apărut pe site-ul IGPR anunțul despre scoaterea la concurs a funcției de adjunct al șefului IPJ Neamț, cu termen de înscriere destul de scurt, până pe 25 octombrie. Bineînțeles, candidații trebuie să îndeplinească niște condiții clare referitoare la studii și vechime, dar și ”să nu fie cercetați disciplinar, să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de aceștia să nu fi fost pusă în mişcare acţiunea penală”.
Cercetarea prealabilă, preconizată că se va dispune împotriva șefilor IPJ Neamț, ar putea fi exact modalitatea de a netezi calea spre funcția de adjunct a ofițerilor care nu au niciun fel de probleme profesionale și îndeplinesc, întocmai, condițiile Poliției Române.
”Concursul va avea loc la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române din str. Mihai Vodă, nr. 4–6, Sector 5, municipiul Bucureşti, la data de 20.11.2018, ora urmând a fi stabilită ulterior şi comunicată candidaţilor în timp util şi va consta în susţinerea unei probe unice de selecţie, respectiv interviu structurat pe subiecte profesionale”, se precizează în textul anunțului. ”În situaţia în care mai mulţi candidaţi au aceeaşi notă este declarat „admis” candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs.Dacă mai mulţi candidaţi au aceeaşi vechime în specialitatea postului scos la concurs, este declarat „admis” candidatul care are cea mai mare vechime în studiile necesare postului scos la concurs”.
Așadar, se anunță o competiție cel puțin interesantă.
C.M.