Reabilitarea Pediatriei de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a căpătat o nouă scadență: 31 martie 2019.
Dr. Codruț Munteanu, managerul spitalului, speră, însă, să se întâmple mai repede: ”Facem progrese, plățile sunt la zi, ultimele dispoziții de plată sunt plecate spre constructor. Sunt banii alocați de Ministerul Sănătății, care sunt la dispoziția noastră, trebuie doar să-i accesăm, fiindcă riscăm să-i pierdem dacă nu-i folosim”.
Pe 2 august, când a vizitat Spitalul Județean Neamț, ministrul Sănătății spunea că s-au alocat 3,45 milioane lei pentru lucrările de la Pediatrie, iar, ulterior, Dan Vasile Constantin, consilierul președintelui Arsene, vorbea de niște deconturi, cam pe la un milion de lei (detalii aici).
În septembrie, s-a prelungit prin act adițional contractul și s-a schimbat dirigintele de șantier, chestiuni care, la pachet cu stingerea restanțelor către constructor, au deblocat situația lucrărilor de la Pediatrie. Cel puțin așa crede directorul spitalului: ”Constructorul este în graficul de lucrări. Va fi o recepție parțială, când se va termina parterul și etajul I din corpul B, vom face atunci recepția la corpurile C și B. Rămâne să se termine și corpul A, după care se va face recepția finală a lucrărilor. Prin actul adițional încheiat cu antreprenorul, termenul final este 31 martie 2019”.
Ing. Constantin Neacșu, care supraveghează șantierul din partea spitalului, susține că e posibil ca lucrările să se încheie până la sfârșitul anului. ”S-a ajuns la o normalitate, după deblocarea lucrurilor și plățile către constructor. Acum, în corpul B, etajul I este 95% realizat. Urmează să mutăm blocul alimentar pe etajul I, ca să se poată intra pe finalizarea parterului. În aceste condiții, cred că în prima săptămână din luna noiembrie sunt șanse să se încheie lucrările la corpul B. Se lucrează și la corpul A, unde e aproape gata etajul II. Blocul alimentar va căpăta un spaţiu în plus, va avea vestiare, cu duş, va fi un spaţiu în spate pentru primirea alimentelor, deci va avea o altă formă, cu asigurarea circuitelor. Mansarda din corpul A aduce spaţii de cazare în plus, secţia va avea mai multe saloane. Până acum, fiecare situație de lucrări are proces verbal de recepție. Pe corpul C și pe corpul B, s-a făcut recepție pe fiecare fază. (Una la mica înțelegere, fără vreun proces-verbal – nota redacției) La corpul B, o să încercăm o recepție parțială, între beneficiar și constructor, cu o comisie din partea spitalului și din partea constructorului. Recepția finală, conform legii, o vom face la sfârșitul lucrărilor. Dacă se menține acest ritm, cred că lucrarea, în totalitate, va fi gata până la sfârșitul anului”.
Ing. Angela Dorobanțu, noul diriginte de șantier, e mai precaută cu termenul de finalizare: ”S-a dat drumul plăților către constructor, am semnat situațiile de lucrări din urmă, pentru perioada mai-august, lucrările au fost făcute. Există un anumit grafic de execuție, potrivit actului adițional încheiat, și, pe lângă finalizarea corpului B, și în corpul A sunt o serie de lucrări consistente: de pildă, se vor realiza băi, care înainte nu existau, pentru că erau câteva grupuri sanitare în capătul holului. Apoi, va mai fi un moment important când se va lucra pe porțiunea centrală, cea care leagă toate cele trei corpuri de clădire și care face joncțiunea între toate circuitele – vizitatori, secție și șantier – ceea ce va fi un pic mai dificil. Doresc ca proiectul să se încheie în cele mai bune condiții și noua secție pediatrie să fie secția modernă pe care toată lumea și-o dorește”. (C.I.)