Un proiect, care va schimba în totalitate fața Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, a fost prezentat astăzi, 26 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat principalii ”truditori”. Este vorba, în primul rând, despre personalul inspectoratului, care nu avea niciun fel de experiență în privința proiectelor europene și a fost nevoit să învețe, din mers, cum e cu avizele, formularele și birocrația, în general, apoi despre arhitectul Iulian Diaconescu, care a asigurat benevol, toată asistența tehnică de specialitate, și despre Cristian Zamă, director POR în cadrul ARD-NE, care a declarat că se consideră un partener al beneficiarului.
”Vreau să vă felicit, știu că a fost greu pentru dumneavoastră”, a spus Cristian Zamă, adresându-se polițiștilor. ”Însă greul de abia de acum urmează, dar ați făcut un pas hotărâtor. Abordarea nu este cum să cheltuim banii, ci cum să ne rezolvăm problemele cheltuind banii”.
Proiectul, semnat în ziua de 19 septembrie, are ca obiective scăderea anuală specifică a gazelor cu efect de seră, cu 291,91 tone CO2/an și scăderea consumului anual de energie primară cu 1.770.915,96 kW.
Corpurile C1, C2 și C6 din sediul IPJ Neamț (clădirea principală, clădirea administrativă din curte și cea în care funcționează popota) precum și două corpuri care aparțin SRI Neamț vor fi anvelopate, recompartimentate și modernizate (pereți exteriori, tâmplărie, planșeu peste ultimul nivel, planșeu peste subsol, sisteme de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii – 296 de recuperatoare de căldură, sisteme de răcire pasivă, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu (9 pompe de căldură și 528 de panouri fotovoltaice). Concomitent vor fi refăcute instalațiile electrice, rețeaua de voce/date, instalația de protecție împotriva trăznetului, centurile și prizele de împământare, instalația de alimentare cu apă rece si de colectare a apelor reziduale si pluviale; sistemul de iluminat perimetral, control acces, supraveghere video si de semnalare a incendiilor și va fi refăcută integral împrejmuirea.
Valoarea proiectului este de 29.336.619, 53 lei, iar durata lucrărilor este de 24 de luni. Având în vedere că vor fi lucrări de amploare, în următoarele 9 luni cât durează faza de proiectare și de licitație pentru stabilirea constructorului, IPJ Neamț va trebui să găsească o clădire în care să se mute, timp de 2 ani.
”Avem mai multe posibilități – clădirea Telekom, câteva birouri din sediul Poliției locale, care se va muta din clădirea de pe Aleea Tiparului, vom vedea”, a declarat comisarul șef Paul Tablan, șeful IPJ Neamț. ”Avem soluții și pentru mutarea arestului. Important este că acest proiect s-a semnat și că sediul, care nu a beneficiat niciodată de lucrări complexe de când a fost construit, din anii 1973-1974, va deveni o clădire în care vor putea lucra liniștite următoarele două-trei generații. Și ne mai mândrim cu ceva: la nivel național, mai există doar două proiecte de acest tip, la Cluj și la Arad”.
Un alt proiect de viitor este construirea unui arest suprateran, care să respecte condițiile privind iluminatul natural. Arestul actual, care are o mulțime de bile albe comparativ cu altele ”necorespunzătoare” din țară, nu permite lărgirea ferestrelor mai mult decât s-a practicat deja. Nu de alta, dar se ajunge la structura de rezistență și după aia pică proiectul de anvelopare termică. (C.M.)