După ce-au avut, nu de multă vreme, o dispută cu niște pompieri din Târgu Neamț, care au intervenit la un accident în Cheile Sihlei, salvamontiștii au avut parte de noi aventuri, duminică seara, 28 octombrie, după ce-au fost anunțați de producerea unui accident la Trei Fântâni, Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Doi bărbați și două femei, care au vrut să profite de vremea frumosă și să facă o plimbare în zonă, au urcat pe stânci. Una din femei a căzut, dar nu s-a lovit grav, pentru că s-a oprit relativ repede, însă bărbatul care a vrut s-o ajute s-a rostogolit pe stâncă și și-a rupt un picior. Femeia a fost preluată de ambulanță, puțin după ora 16 și transportată la spital.
Însă ceilalți 3 turiști, dintre care unul rănit grav, au rămas în zonă așteptând o echipă de intervenție de undeva. Zona este sălbatecă, nu există semnal pentru nicio rețea de telefonie mobilă, accesul este dificil fie prin Lacul Roșu, fie pe un drum forestier din Dămuc, iar cele mai performante sisteme de comunicația abia dacă au acoperire de 30%. ”Apelanta, femeia care fusese martor ocular al accidentului a sunat de la un telefon fix și, până la un punct, a ținut legătura cu echipa de interventie”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, ”Ultima dată când s-a luat legătura cu aceasta a fost din creasta care separă Dămucul de Trei Fântâni, în locul denumit ”La Cazemată” , fiind și ultimul punct în care se poate folosi un telefon mobil. De acolo, până la punctul de întâlnire stabilit se mai fac cam 30 min ( 8-10 km de drum foarte rău). La ora 18,15 echipa de intervenție a ajuns în zona cantonului forestier din Trei Fântâni unde aștepta un Duster de la ISU, care ajunsese cu puțin înainte. Pompierii nu găsiseră pe nimeni și nici nu au putut oferi vreun fel de indicații certe. Era deja noapte”.
Neștiind nici măcar în ce zonă s-a petrecut accidentul, salvamontiștii au început să caute femeia care-i apelase, ocazie cu care au aflat de la un localnic că aceasta a plecat spre bărbatul rănit, însoțită de doi membri SVSU, de la primărie, dotați cu o brancardă de mână (o bucată de pânză montată pe două bețe). O localnică i-a condus pe salvamontiști spre stânca de unde căzuse bărbatul, dând dovadă de un simt al orientării foarte bun, chiar dacă era noapte.
”Am plecat într-o căutare a acului într-o pădure pe care n-o cunoșteam, cu desișuri și cu stâncării, ajutați de o femeie inimoasă din zonă, care ne-a ghidat până la un punct, pe o albie stâncoasa a pârâului ce vine din creastă”, a mai adăugat Raul Papalicef. ”Femeia din Trei Fântâni a mers cot la cot cu salvatorii montani profesioniști, în cizme de cauciuc, fără lanternă, fără nimic, dând dovadă de un instinct de orientare, o vitalitate și o rezistență fizică ieșite din comun. A fost de un real ajutor si-i mulțumim pentru asta”.
Cu greu, după ore de căutare, rănitul a fost găsit, în timp ce voluntarii de la primărie se chinuiau să-l transporte prin pădure. Era lovit la cap, avea traumatism toracic și o fractură de gambă.
”Despre cum a fost transportat, fără acordarea unui ajutor calificat, câteva sute de metri în câteva ore, pe brancardă , cu o imobilizare cu ceva cârpe și o fașă, fără atelă, exact ca la finalul bătăliei de la Mărăști –Mărășesti –Oituz, si despre riscurile la care a fost expus nici măcar nu mai vreau să comentez. De multe ori se găsește cineva să fie foarte deștept și, involuntar, să anuleze practic toate șansele certe ale operațiunii noastre .
Câteodată, din păcate, când vrei să faci bine, poți produce evenimente ireversibile și, din dorința de a fi util cu orice preț, poți anula toate șansele de supraviețuire ale unor victime . Bineînțeles că ulterior poți răspunde atât civil, cât și penal, dar asta pe victimă nu o mai încălzește cu nimic”.
C.M.