Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, este șansa la o viață mai bună pentru cel puțin cinci bolnavi care pot primi organele lui sănătoase. El a fost internat în stare gravă, la începutul săptămânii, în secția anestezie și terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, după ce a făcut un accident vascular cerebral, cu slabe șanse de supraviețuire. Oportunitatea prelevării organelor a apărut și datorită faptului că bărbatul era sănătos, iar familia a fost de acord cu intervenția care aduce șansă altor bolnavi. „În noaptea de 3 spre 4 octombrie s-a făcut operația de prelevare, pacientul era în moarte cerebrală după un AVC și a fost internat în secția ATI. Au venit echipele de medici de la București și Iași, care au preluat ficatul, rinichii și corneea”, a declarat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, directorul medical al spitalului.
Pregătirile pentru intervenția în sine au durat câteva zile și au fost supravegheate de dr. Gelu Felician Dulhai, medicul coordonator al activității de prelevare de organe de la SJU Piatra Neamț. De data aceasta, medicul Dulhai a fost și singurul medic din spital care a asistat la operație, alături de colegii de la Iași și București. „Este un pacient de 49 de ani care a fost internat direct la noi, în ATI, cu o malformație vasculară ruptă, cu angajare. Nu ne-am grăbit, am făcut testele pentru prelevare în liniște, vreo două zile. Azi-noapte a avut loc operația, a venit echipa de la Iași și cea de la București și am prelevat ficatul – care a ajuns la Iași, azi am vorbit cu doctorița Blaj de la spitalul „Sfântul Spiridon” care mi-a spus că deja s-a făcut transplantul pacientului primitor și e bine, un rinichi a ajuns la București, celălalt rinichi și ambele cornee la Iași. Săptămâna viitoare vom avea vești despre ceilalți primitori”, a spus dr. Gelu Dulhai.
Aceasta este a 14-a prelevare de organe de la SJU Piatra Neamț, una reușită ca și celelalte de până acum. Putem spune că echipa medicală de la spitalul din Piatra Neamț are o experiență ce-i permite astfel de reușite datorită muncii extrem de fine și laborioase de pregătire a pacientului pentru prelevare. În lupta de menținere a parametrilor vitali ai fiecărui organ din corpul omului aflat în moarte cerebrală, ce poate dura și două-trei zile, dr. Gelu Dulhai este ajutat de echipa sa de asistenți medicali. De reușita operației de prelevare de organe depinde, în bună măsură, reușita operației de transplant, fiindcă organele trebuie să ajungă în stare de funcționare la cel care le primește.
(C.I.)