Județul Neamț s-a plasat pe locul 7, într-un clasament al participării populației la referendumul pentru familie. Procentul, mult mai mic decât sperau organizatorii, a fost 26,63%. În teritoriu, a fost foarte multă liniște, însoțită de o și mai mare plictiseală în secțiile de votare. Periplul prin județ, timp de două zile, a adus în fața aparatului de fotografiat câteva din adevăratele probleme ale județului. Care ar fi putut începe sau chiar finaliza cu banii dați pentru scrutin. Poate chiar mai puțini.
* Dochia: apa din fântâni nu este bună de băut
În centrul comunei Dochia, în prima zi de referendum, surprinzător de multă lume. Nu la secția de votare, ci în zona unui magazin universal dublat de un bar. Care funcționează fără probleme, aproape lipit de zidul unei grădinițe, probabil ca să învețe copiii de mici cum e cu tradițiile și respectul față de lege.
În timp ce cam peste tot, chiar și pe clădiri publice, niște afișe aminteau despre pericolul ca homosexualii să ne fure copiii, pe bază de adopție, la avizierul Primăriei stătea, stingher, un anunț scris cu majuscule.
Populația era anunțată că apa din fântâni nu este potabilă.
Evident, vremurile moderne permit, acum, ca omul să funcționeze și pe bază de apă plată îmbuteliată, numai că aia costă. Iar omul, așa cum s-a dovedit științific, este 90% apă. În aceste condiții, ar fi fost, poate, o idee mai bună să se găsească soluții pentru problema celor de la Dochia. Poate ar fi votat mai mulți la cele două secții, nu doar 27%.
* Vânători-Neamț: Ruinele capitalismului în Ținutul Zimbrilor
În comuna celor 47 de altare, la ieșire din Vânători-Neamț, după pod, pe partea dreaptă în sensul de mers spre Mănăstirea Neamț, pot fi admirate ruine impresionante. Se spune că ar fi trebuit să fie un complex sportiv, într-un fel de asociere între Primăria Vânători și Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi”.
Sigur s-ar fi putut ca, din banii alocați pentru referendum în Neamț, la prețuri cinstite, fără comisioane obscure sau la vedere, lucrarea să poată fi terminată, în loc să se aștepte creșterea gradului de uzură, pentru ca refacerea să fie și mai scumpă.
* Bălănești: nevoia de normalitate
Sat care pare să fie ocolit cu totul de orice urmă de civilizație, Bălănești începe cu un fel de barieră, care pune stavilă camioanelor, pentru a proteja digul iazului din zonă. Ulița principală, care duce la secția de votare organizată într-o școală părăsită – o clădire care pare din alt secol, mult îndepărtat în timp – este pietruită într-un fel care bucură pasionații de off-road și-i face pe toți ceilalți să plângă. Dacă ai o gumă în gură, în timp ce conduci pe aici, ți se mestecă singură.
Lucrurile sunt așa de la Revoluție încoace și speranța pare să se fi dus pe alte mealeaguri. O femeie ne arată cu mândrie niște lămpi puse pe stâlpi și, optimistă, crede că, de când cu noul primar, ar avea șansa să vadă asfalt pe drum înainte de a trece la loc cu odihnă și verdeață.
Cu banii de la referendum, se putea asfalta tot satul și mai rămânea și de-o inaugurare tradițională, cu tăiere de panglici, oficialități în prim-plan la poză și sfânta agapă creștinească, poate chiar la iazul din vecinătate.
* Autostrada din Munții Tarcăului
Drumul de la cabana Ardeluța, de unde se termină asfaltul, până la Mănăstirea Tărcuța, era impracticabil acum un an. Nici măcar mașinile de teren nu reușeau să strabată cei 10 km cu porțiuni prăbușite cu bolovani și șanțuri. Cu ajutorul unor utilaje improvizate, părintele de la mănăstire a reușit să niveleze drumul și, acum, se laudă că a făcut o adevărată autostradă față de era înainte. Tot el se ocupă și de deszăpezire, cu un plug pe care l-a fabricat singur.
Vă dați seama ce ar fi făcut omul ăsta cu banii de referendum?
* Calvarul de la Bicaz la Poiana Largului
Calea de mers de la Bicaz la Poiana Largului – drum nu poate fi numit, în niciun caz -, este plină de alunecări de teren, de gropi, cratere și multe alte pericole pentru inconștienții care se lasă păcăliți să-l folosească, în scopuri turistice sau economice.
Aici este clar că banii de referendum pentru județul Neamț nu ajungeau, dar măcar proiectul ar fi putut fi plătit. Este la fel de adevărat că, în acest moment, drumul beneficiază din plin de promisiunea unor finanțări, venite de la fostul ministru de resort, reconfirmate și de actualul, ambii aduși de Ionel Arsene.
Până atunci, oameni importanți din Guvern au ajuns la Borca, în vizită de lucru, cu elicopterul. Poate primarii din zonă se vor uni și vor prinde în buget banii pentru un elicopter de serviciu, în cazul deplasărilor spre reședința de județ. Iar o telegondolă peste lacul de acumulare Izvoru Muntelui ar putea rezolva și problema trasportului de persoane.
Evident, lista poate fi mult mai amplă, pornind de la promisa șosea rapidă Bacău – Piatra Neamț, până la mai mult decât necesarele dotări în dispensare urbane sau aprovizionare cu medicamente în spitale.
După părerea noastră, pentru asemenea lucruri, n-ar fi nicio problemă cu participarea la vot.
Valentin BĂLĂNESCU