Nimic din atmosfera satelor nemţene nu a arătat astăzi, 6 octombrie, că se “întâmplă” un eveniment aşteptat şi, mai ales, cerut de societatea civilă. Poate şi din cauză că vremea a fost numai bună pentru treburile de sezon, poate şi pentru că oamenii ştiu că se poate vota şi mâine. Cert este că peste tot, începând de la Vaduri şi până la Brateş, foiala din curţi – unde se turna beton, se culegeau mere, se băteau nucii sau se pregăteau butoaiele pentru pus varză la murat, era contrastată de o linişte deplină la secţiile de votare. La niciun scrutin n-am văzut atâta speranţă în ochii preşedinţilor de comisii şi, imediat dezamăgire. Replica zilei a fost, în multe locuri: “V-am văzut pe geam, am crezut că aţi venit să votaţi la noi!”.
La Secţia 154 din satul Bistriţa, unde dimineaţă la ora 9,30 nu votaseră decât 13 persoane, din care una pe lista suplimentară, pentru că nu locuieşte în zonă, dar munceşte în sat, după-amiază, situaţia se schimbase pentru că au ieşit la vot călugării de la mănăstire. La ora 16 se ajunsese deja la 144 de participanţi, din care 24 pe lista suplimentară, pentru că nu toţi călugării au domiciliul, în acte, în Bistriţa. Pe listele permanente sunt 1.854 de alegători. Poate mâine…
Aceeaşi situaţie la Pângăraţi-Castel, cum este cunoscută zona de dincolo de şoseaua naţională, în partea în care este mănăstirea. Călugării nu se duc, de 28 de ani la vot. Acum au ieşit, între orele 10 şi 13, şi au ridicat cifra prezenţei la 58 de persoane. În mod normal, în liste, sunt doar 617. Şcoala nici nu mai funcţionează, pentru că nu sunt copii. Iar peste referendum s-au suprapus alte două evenimente tradiţionale, importante pentru comunitate: un botez şi o nuntă. Dar la secţie s-a înregistrat un eveniment notabil: o persoană din Canada, întoarsă pe plaiurile natale, a venit la vot.
La Secţia 364 din Oanţu, Pângăraţi, unde votează, de regulă, 1.286 de săteni din Oanţu şi din Poiana, n-au trecut pragul şcolii decât 10 oameni până la ora 16. Membrii comisiei vorbeau despre ziua “tradiţională” de vot, care este duminica şi sperau că mâine va fi mai multă animaţie, după ce se vor încheia slujbele de la biserici.
În secţia de “centru” din comuna Pângăraţi, cea la care îşi exprimă opţiunile, de obicei, măcar jumătate din oamenii înscrişi în liste (1.726 la număr), nu erau decât 26 de voturi după-amiază, la 9 ore de la deschiderea procesului de votare. Primul a votat un bărbat, familist convins, tatăl a doi copii. În secţie erau şi doi observatori, ca de altfel mai peste tot, din partea Bisericii. Cam nelămuriţi în privinţa a ceea ce trebuie să urmărească dar, declarativ, convinşi că trebuie să stea cu ochii pe teancul de buletine de vot.
Cea mai frumoasă atmosferă, şi datorită peisajului, era la Secţia 437 de la Brateş, Tarcău, găzduită în fosta şcoală, acum Centru de creaţie. Din 237 de oameni votaseră 30, din care 13 pe lista suplimentară – o parte din călugării de la Mănăstirea Tarcău, de loc din Suceava sau Galaţi. Un localnic, care a trecut prin faţa secţiei exact când am ajuns, dar n-a intrat să voteze, a răspuns răspicat la întrebarea noastră: “Ce definire a familiei, că m-au înnebunit ăştia? Adică eu, care am luat-o pe nevastă-mea acum 32 de ani şi am făcut 3 copii, am trăit o căsnicie nedefinită sau cum?”.
Cristina MIRCEA