Sâmbătă, prima zi de referendum, în zona Târgu Neamţ. La primele ore ale dimineţii, la seminarul de la Mănăstirea Neamţ era linişte. Pe holul liceului, o masă, pe care se aflau câteva pliante cu îndemnul să votezi DA şi atât. Uşile birourilor conducerii liceului erau închise. Afară, câţiva seminarişti erau pe picior de plecare, să voteze la fosta şcoală de la fabrica de lemne, de lângă mănăstire.
La Liceul Tehnologic ”Veniamin Costachi”, din centrul comunei Vânători, unde se află secţia de votare nr. 476, ne întâmpină dascălul unei parohii din centrul comunei, de altfel membru în comisie. Aici, până la ora 9, au votat 10 persoane, din care 5 sunt membrii comisiei. ”Până acum, nu a venit niciun bărbat de mână cu un alt bărbat şi nicio femeie de mână cu altă femeie”, spune, glumeţ, dascălul.
Mai departe, la secţia nr. 151 din satul Văratec, comuna Agapia, până la 9.30 au votat 40 de persoane, majoritatea măicuţe de la Mănăstirea Văratec. Afară, câteva măicuţe, care tocmai au votat, şuşoteau. Una dintre ele spune: ”Am votat pentru căsătoria familiei creştine dintre un bărbat şi o femeie. Celor nehotărâţi sau împotriva familiei creştine le spun să vină cu dragoste şi să voteze pentru familia creştină”.
La secţia nr. 148, aflată în sala de sport a Şcolii ”Nicolae Grigorescu” din centrul satului Agapia, au votat 165 de persoane până la ora 11. La această secţie votează şi măicuţele de la Mănăstirea Agapia. Afară ne intersectăm cu doi bătrâni, soţ şi soţie.
Amabili, dar și ușor confuzi: ”Mergem la vot. Nu avem buletine, dar mergem să le luăm. Nu ştiu ce votez, că nu mi-a dat nimeni să citesc ce anume”. După ce află motivul referendumului, bătrânul continuă: ”Sunt de acord cu familia tradiţională, cu femeie şi bărbat. Am doi băieţi şi două fete, toţi căsătoriţi. Dar sunt plecaţi la muncă în afară. La noi nu prea este de lucru. Cum să se pună la discuţie aşa ceva, bărbat şi femeie? Păi, cum altfel? Eu am făcut armata la Bucureşti, la Ghencea, şi eram ochitor la mitralieră. Aşa i-aş lua la ochit şi acum pe poponari, dar nu mai văd aşa bine acum”.
La Humuleștii Noi, referendumul pare desprins din Evul Mediu. Secţia nr. 147 din cartierul Târgului e o fostă şcoală, părăginită. Încă de la intrare, tabloul e neospitalier: pereţi distruşi, geamuri sparte, uşi putrezite. O rulotă, cu un anuţ de vânzare pe ea, e singurul ”ornament” care aparţine acestui secol. Şcoala e o dărăpănătură la propriu.
Un mesaj laic, pe peretele din faţă: ”Nu o iubesc Alexandra”. Cam în ton cu referendumul…
Dacă n-ar fi fost foaia de pe poartă, că aici e, totuși, secţie de votare, ai fi zis că în clădire sunt numai șobolani. Ceea ce nu e departe de adevăr. Prima cameră pe stânga găzduiește o masă pe care sunt niște pungi – mâncarea pentru membrii comisiei -, iar jos un PET cu apă chipurile potabilă, deși, după cum avea să spună președintele comisiei, mai degrabă menajeră. În încăperea unde se votează, comisia e plină de revoltă și disperare, în cantități egale. Explică Vasilica Aurora Burlacu, preşedintele comisiei de votare: ”Uitaţi-vă şi dvs. în ce condiţii stăm, în anul 2018! Este o şcoală părăsită, dărăpănată! Este o toaletă ecologică afară, dar nu poţi intra, de mizerie şi miros! Altă toaletă nu avem. Nu avem nici apă să ne spălăm pe mâini! Nu avem nici unde să mâncăm, nicio masă nu este! Toate geamurile sunt sparte. La intrare, avem geamurile sparte, foarte multă mizerie. Această clădire nu mai funcţionează, chiar nu înţeleg cum de a primit autorizaţie de la ISU. Am solicitat sursă de căldură de la primărie, că nu aveam căldură când am ajuns aici. Am depus solicitare şi la primărie, şi la BEJ. Cum să stai două zile în frig?! Acum două ore, au trimis cei de la primărie două surse de căldură. Ne-au spus că nu ar fi bine să dăm căldură în camera în care stăm, că atragem şoarecii şi şobolanii. Este un focar de infecţie! Să vedeţi ce e în spate! Această secţie nici nu trebuia deschisă! Este inuman să stai două zile aici! Toată noaptea am stat cu frică să nu vină şobolanii şi şoarecii peste noi și mă gândesc cu groază că vom stai aici încă două nopţi! Sunt preşedintele secţiei de votare şi am o răspundere. Dacă vin şobolanii peste noi? Trebuia găsită o altă clădire pentru secţia de votare la Humuleştii Noi. Lumină la intrare nu avem, pragul de la uşă este distrus, putred. Se poate accidenta o persoană în vârstă. Chiar nu se găsea o altă clădire? Dacă ştiam că voi sta aici, nici nu mai veneam! Aş fi refuzat să fac parte din comisie”.
Continuă să vorbească în timp ce ne plimbă prin clădire și ne arată: ”Excremente de şobolani şi şoareci! O mizerie de nedescris şi un focar de infecţie! Deja îmi este greaţă! Îmi e şi frică să deschid uşile din această dărăpănătură, dar trebuie să o fac, pentru că sunt preşedintele secţiei. Îmi e şi frică să intru în camere. Dacă, Doamne fereşte de un cutremur!, cade totul pe noi”.
La nici doi paşi de secţie, la un bar, câţiva localnici îşi dau cu părerea despre referendum: ”Merg la vot, dar nu sunt lămurit cu întrebarea. Trebuia să scrie pe vot, ca să priceapă şi calul bătrân despre ce e vorba. Împotriva homosexualilor voi merge la vot, că mi-a zis şi popa să merg. Dar, până la urmă, ce votez eu? Nu sunt de acord cu căsătoria dintre doi bărbaţi sau două femei, dar să nu-şi bage coada Dragnea sau Iohannis în acest referendum, că nu mai merg la vot”. Hotărârea omului e întărită și de paharul de vin, pe care-l soarbe încet, că-i numai la trei sferturi.
La secţia nr. 144 din cartierul Blebea, comisia pare mulţumită de condiţii. Până la ora 11.30, au votat 15 persoane şi există doar o cerere depusă pentru urna mobilă.
La sediul Protopopiatului Târgu Neamţ, e linişte şi pace. Vizavi, câţiva muncitori lucrează la anveloparea unui bloc. ”Mergem mâine la vot. Oricum, cu Ion nu mă însor, dar cu nevastă-sa da”, zice, glumeţ, unul dintre muncitori.
Gândul bun ne duce către Mănăstirea Sihăstria. Câteva autocare cu turişti şi autoturisme din diferite judeţe ale ţării confirmă, încă de la intrare, că aici listele suplimentare vor fi la mare căutare. La intrare, un jandarm se arată interesat de scopul şi durata vizitei. Legitimarea și prezentarea acreditării are drept consecință un sfat binevoitor din partea lui: să avem mai întâi binecuvântare de la stareţul mănăstirii, abia apoi să intrăm în secţia de votare. Cum, de la jandarmi, în general e bine să nu primești nimic, nici măcar sfaturi, ne vedem de drum.
În curtea mănăstirii, spre secția de votare îndrumă o săgeată. Tipărită pe coală A4 și lipită pe indicatorul care, până ieri, arăta drumul spre chilia Părintelui Cleopa. Cineva o fi considerat că Părintele ar fi fost de acord cu referendumul…
Pentru cazul în care Părintele Cleopa nu e de ajuns, săgeți s-au postat și la picioarele sfinților de pe pereți.
Membrii biroului, bine dispuși și amabili, oferă date: până la ora 16, au votat 125 pe listele suplimentare şi 84 pe listele permanente.
La o altă secție de profil, din satul Mănăstirea Neamţ, aflată tot într-o fostă școală, până la ora 16 au votat 54 de persoane pe listele permanente şi 36 pe suplimentare. Seara de sâmbătă am încheiat-o la secţia din cartierul Ungureni, din comuna Vânători-Neamţ, taman la ora 21. Aici, până la închiderea secţiei, au votat 84 de persoane.
Duminică, a doua zi a referendumului. De la primele ore, oraşul Târgu Neamţ părea pustiu, de parcă ar fi sunat alarma antiaeriană. La secţia 142, de la Clubul Copiilor, până la ora 10, au votat 179 pe listele permanente şi 18 pe suplimentare. La ora 13, se prezintă la vot primarul Daniel Harpa, alături de soţie. A votat ”pentru normalitate şi viitorul tinerilor”. Sunt doar doi din cei 350 de alegători înregistrați în această secție până la 13.30. Din cei 1.800 arondați.
Ajunși din nou la secția din Humuleștii Noi, aflăm că mare lucru nu s-a schimbat în condițiile de trai, dar măcar au venit televiziunile.
Tot refăcând traseul din ziua precedentă, ne-am întors la Sihăstria. Până la ora 18, au votat 724 de persoane, dintre care 606 pe listele suplimentare şi 118 pe cele permanente. Turma de capre, care circula neregulamentar, nu a votat sigur. Nici măcar ciobanul care-o însoțea.
Ora 20.30. Târgu Neamţ. Cu jumătate de oră de închiderea secţiilor de votare, toate sediile de partid din oraş, PSD, PNL, USR, PMP şi ALDE, au trase obloanele pe uşă. Lumini stinse la toate. Doar o haită de vreo 15 câini bântuie pe străzi, care urlând a pagubă… electorală, care înciotându-se de zor! Parcă pentru a arăta că, și de referendum, lui Dumnezeu îi place să râdă.
Ciprian Traian STURZU