Noile reguli de salarizare pentru bugetari au intrat în vigoare vara trecută și sunt cuprinse în Legea-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. S-a stabilit în lege ca 1 ianuarie 2018 să aducă 25% creștere la salariile unora dintre bugetari, alte majorări urmând să se facă în decursul anului, pentru alte categorii de angajați la stat.
Legea spune că ”Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă următoarele creșteri salariale: a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor, premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25 (o limitare la 30% din suma salariilor și altor indemnizații pentru fiecare ordonator de credite – n.red.), în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.
În acest context, mai multe primării din zona Târgu Neamţ întâmpină deja probleme cu plata salariilor angajaţilor. La Primăria Târgu Neamţ, obişnuiţi să scoată banii de pe card pe 8, ziua când le intră leafa, angajaţii nu şi-au primit salariile în cont pentru luna octombrie. Nici alte primării nu stau mai bine.
Primarul Daniel Harpa recunoaște că s-a întârziat cu plata salariilor, dar spune – sau speră! – că, după rectificarea bugetară de la Guvern, salariile vor fi asigurate până la sfârşitul anului: ”A fost o întârziere de câteva săptămâni, dar salariile vor fi asigurate şi nu vor mai fi probleme. Guvernul României ne va aloca bani pentru salarii, după rectificarea guvernamentală de săptămâna viitoare. Plus că noi mai avem şi excedent bugetar, putem lua bani şi de aici pentru salarii. Ne vom descurca până la sfârşitul anului”.
Dumitru Bălăjel, primarul comunei Răuceşti, la rândul său, recunoaște că sunt probleme. Dar e și solidaritate: ”Peste tot sunt probleme, iar în mare parte şi la noi. La noi se dau salariile, iar când nu vor mai fi bani, vom da salariul primarului şi viceprimarului la colegi. Colegii nu trebuie să sufere”.
La Timişeşti, primarul Vasile Mărculeţ spune cu fermitate: ”Banii de salarii la Timişeşti s-au dat întotdeauna la timp, dar avem o problemă cu salariile asistenţilor personali. Aşteaptăm această rectificare bugetară, de la Guvern. Până acum nu au fost probleme cu salariile, dar pe parcurs nu ştiu ce va fi. M-aş fi aşteptat să fim sprijiniţi de la bugetul de stat cu creşterile salariale. Luna asta avem bani de salarii, dar pentru luna viitoare nu ştim”.
Sunt și primării care par a nu avea probleme cu asigurarea salariilor. ”La Agapia nu sunt probleme cu salariile. Niciodată nu au fost probleme”, spune Neculai Nastasă, consilierul personal al (vice)primarului Mihai Vasiliu.
În dreptul Bălțăteștilor, primarul Emilia Acozmei spune că ”Nu avem probleme cu salariile”. ”Le avem asigurate până la 31 decembrie. Nici nu le-am mărit, ca să nu le putem onora. Nu avem salarii de sute de milioane de lei”.
Nici la Primăria Petricani n-ar fi probleme, spune primarul Ticușor Vasiliu: ”Suntem la zi cu plata salariilor. Până acum nu avem probleme”, în vreme ce, la Păstrăveni, primarul Anton Gorea susține că ”Avem acoperită plata salariilor până la sfârşitul anului”. La fel și la Primăria Vânători-Neamţ.
Și, în așteptarea miracolului rectificării bugetare, trăgând cu un ochi la previziunile bugetare pe anul viitor și cu altul la punga goală de anul acesta, lefegiii din administrație trebuie că se simt mândri: legea spune să le crească salariile.
Ciprian Traian STURZU