La prima oră spre a doua, a zilei de marţi dinaintea apariţiei acestei ediţii a săptămânalului nostru, anunţurile publice plasate convenabil, prieteneşte, de agenţia judeţeană PSD de manifestări şi producţii culturale conţineau în continuare o informaţie bădărană şi, în egală măsură, periculoasă (din punct de vedere al intersecţiei cu legile) în legătură cu spectacolul Cenaclului Flacăra de joi, 22 noiembrie, la Cinematograful Dacia din Piatra Neamţ.
Scria la coada anunţului că ”intrarea se face pe bază de invitaţie, care poate fi achiziţionată de la sediul Centrului pentru Cultură şi Arte (…)”. După cum e consacrat în Republica Arsene, grosolănia de partid nu se pune, căci vine ca un element natural peste viaţa noastră, iar alte autorităţi de specialitate au plafon de zbor mult deasupra elicopterelor SMURD. Invitaţie achiziţionată, aşadar. Adică nu e degeaba, dai ceva pe ea, doar o achiziţionezi. Şi, atenţie!, se cheamă invitaţie, nu bilet, că, dacă ar fi bilet, are un oarece regim fiscal foarte clar stabilit. Ce să vezi, însă? Anunţul e defect! Luni, în jurul prânzului, şefa centrului-agenţie, Carmen Nastasă, a declarat ferm că nici vorbă de invitaţii pe bani. Era convingătoare când mărturisea că îi scăpase faza cu achiziţionarea. A promis că imediat dă de veste în reţea pentru corectarea informaţiei. Invitaţia e invitaţie şi-i de pomană. Anunţul n-a fost corectat, iar invitaţiile erau gata epuizate. Natural, te gândeşti c-au umplut cinematograful cu omuleți disciplinaţi de partid, de ăia dispuşi să-i aplaude la comandă pe comandantul Arsene şi portavocea Bărbuleţ Tărăntuş mai tare decât pe Andrei Păunescu & Cenaclul…
Pentru cine nu s-a prins încă, e vorba despre un spectacol onest cu care stăpânitorii judeţului păreau a momi alţi oameni oneşti să asiste la porcăria aia de Gală a Ambasadorilor Nemţeni, care gală e în deschiderea ”întâmplării” de joi. Astfel, procurarea invitaţiilor devenea cumva şi un element de descurajare pentru câţi or mai fi cu mintea acasă prin Piatra Neamţ. Oricât ţi-o fi de drag să revezi veteranii cenaclului şi pe minunatul Andrei Păunescu, e totuşi prea mult să înduri ”la pachet”, pe banii tăi, mascarada cu aşa-zişii ambasadori. Cam aşa venea socoteala publică, la vedere. Cum, în realitate, invitaţiile erau invitaţii doar pentru cunoscători, grosolănia de partid e perfect devoalată.
Reţeta nu e nouă la Piatra Neamţ şi se cuvine amintit un trecut odios. Cu mulţi-mulţi ani în urmă, aceeaşi agenţie, cu altă conducere, a pus în operă o golănie cam la fel de lată. Ce-i drept, dintr-un exces de zel tâmpit, fără ştirea regretatului preşedinte Raul Constantin Bobeanu. La Teatrul Tineretului s-a organizat un spectacol de vis, sub genericul ”Pentru tine, doamnă”. În reprezentaţie, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Mihai Neniţă şi… Florian Pittiş, dragul de Moţ fiind la ultima întâlnire din viaţa lui pământeană cu iubiţii pietreni. Accesul, tot cu invitaţii. Se ridicau direct, pe faţă, de la sediul PSD. Indignat până la furie de acea atrocitate, cineva a aranjat, contra ordinii politice, accesul în teatru pentru mulţi oameni normali, cu justificarea că sunt invitaţii personali ai lui Bertzi şi Pittiş. N-a îndrăznit nimeni să verifice. Dar şi aşa sala a fost pe jumătate goală.
Cenaclul ca cenaclul, dar ce ne facem cu gala? Nu de alta, dar scria cineva că ”excelenţa în domenii ce vizează viaţa culturală şi socială a judeţului va fi slăvită din nou, în Neamţ, printr-un eveniment grandios (…)”. Evident, agenţia ”Carmen Saeculare” e la datorie. Unora poate le-a scăpat că se declară ”instituţie patronată de Consiliul Judeţean Neamţ”. Patronată poate în altă viaţă, dacă vorbim pe legi. Deşi, la cum se ţin socotelile în judeţ, CJ-ul pare a fi privatizat. Devine inutil, evident, să explici adulatorilor lui Arsene ce-ar însemna patronajul.
Cât priveşte slava, e o datorie morală deschiderea unei paranteze largi, cu tâlc şi menţionarea creaţiei unui frumos zăpăcit de absolvent al Rareşului. În 1980, când cu Burebista – 2050 şi Petrodava – 2000, Nicolae Ceauşescu şi-a făcut numărul clasic la marea adunare populară cu tribună clădită în faţa Hotelului Ceahlău. Grosul rareşiştilor era plasat cam între Unic şi farmacia de peste drum. Fiecare elev avea un fluturaş cu strigături omagiale. Strigăturile erau numerotate şi coordonatorii de urlete transmiteau numărul de ordine. Una suna aşa: Ceauşescu, stima, slava/ Bun venit în Petrodava! Ce face zăpăcitul cu pricina, bazându-se şi pe vocea-i cu profunzimi alpine, ca de viitor inginer geolog? Strigă fără emoţie şi peste rând: Ceauşescu, stima, slava/ Cât mai stai în Petrodava? N-o să credeţi, n-a păţit absolut nimic.
Trecând peste paranteza cu slava şi reţinând gala, se cuvine a repomeni ce ”categorii” de ambasadori au fost scoase pe piaţă:
- Artă vizuală
- Artă plastică
- Literatură
- Educație și cercetare
- Tinere valori
- Sănătate
- Voluntariat
- Antreprenoriat
- Asistență socială
- Sport
- Seniori remarcabili
- Mecenat
Dacă tot au depăşit hotarele vieţii culturale şi sociale, la asemenea volum generos de ambasadori, e de mirare cum le-au scăpat fermierul, mecanicul auto şi pompierul, ca să nu mai vorbim de marea absenţă: politicianul analfabet şi penal, adevăratul ambasador al vremurilor.
În prezentarea panaramei, cu pretenţii de argument, pe un site dedicat, se mai spun câte unele nemaipomenit de preţioase. Le luăm pe rând.
►Cetăţenii judeţului Neamţ trebuie să îşi cunoască elitele, să ştie cine sunt cei care ”răsar” an de an din mijlocul lor şi reuşesc să facă din ţinutul nostru unul despre care se aude în ţară şi în străinătate.
Frumos, foarte frumos sună, dar de când e calificată o găşcuţă din administraţie să clasifice elitele? Ce şcoală şi la ce vârstă au consumat? Dacă Ionel Arsene, Jan de la Han şi celălalt vicepreşedinte de judeţ, al cărui nume abia îl ştiu şoferii de la CJ, vorbesc despre performanţă, azilul educaţional ne aşteaptă.
Dramatic cu totul este că elitele autentice sunt cunoscute şi recunoscute după palmares. Nu ai voie să le joci, să le umileşti la ruleta unui vot pe internet – cu pondere de 50% în scorul final – ca să se dea cineva şmecher şi stăpân. Oribilă cu totul a fost permisiunea votului multiplu, câte unul pe zi. Categoric, la Piatra Neamţ merge.
► Ca o datorie faţă de cei care se implică, faţă de cei care ”strălucesc” graţie muncii asidue şi din dorinţa de a-i cunoaşte, membrii Consiliului Consultativ în domeniul Tineretului au iniţiat un nou proiect prin care se urmăreşte identificarea celor mai buni dintre nemţeni, în diverse domenii de activitate.
Aici îţi vine nu să te dai cu capul de pereţi, ci să dai cu peretele de capul partidului promotor. Despre ce consiliu vorbim? Ce ştiu ei şi ”patronii” lor politici, ce-au identificat consultanţii ăştia? Au auzit de Virgil Mihăilescu Bârliba, Dan Mircea Dumitrescu, Liviu Tudor, Lucia Grădinariu, Dan Ostahie, Daniel Tătaru, George Teleman, Răduţa Matache, Astrid Malet, Radu Vornicel, Laurenţiu Dumitraşc, Virginia Rogin, Doina Cepalis, Alexandru Ţăranu, Ioan Roşca, Marinel Burduja, Mihai Mancaş? Enumerarea e scurtă, la repezeală, dar prezintă câţiva ambasadori de toată cinstea şi fala. Sunt, desigur, şi mulţi-mulţi alţii, cu care să completăm lista de strălucitori ai judeţului, dacă e să vorbim pe bune.
►Ideea tinerilor se bucură şi în acest an de susţinerea preşedintelui Ionel Arsene şi a Consiliului Judeţean, astfel că, după succesul primei ediţii, organizăm din nou Gala, un eveniment dedicat nemţenilor!
Care succes, care dedicaţie? Numai în închipuirea unor defazaţi se poate ca un asemenea iureş să treacă drept eveniment. Tinerii au idei, categoric. Tinerii sănătoşi la minte şi cu idei bune, deştepte, performante evoluează în cu totul altă parte decât pe lângă comandantul de judeţ.
►Prin realizarea lui (a proiectului – n.red.) identificăm, promovăm şi recunoaştem public personalităţile judeţene care, pe parcursul ultimului an, iunie 2017-iunie 2018, şi-au dovedit excelenţa în domenii ce vizează viaţa culturală şi socială, având o contribuţie substanţială la dezvoltarea culturală şi instituţională a spaţiului public nemţean.
Astfel, se va contura un nou grup al elitelor care au promovat valorile nemțene la nivel naţional şi internaţional.
Dacă viaţa culturală şi socială au vreo legătură cu cercetarea, antreprenoriatul şi seniorii înseamnă că educaţia cu acte în regulă e degeaba, din alt film. Sau pe datorie. Unii au dat examene serioase la viaţa lor, au realizări de excepţie, dar nu e obligatoriu să se bucure şi popularitate, mai ales în rândul celor născuţi mai încoace. Întotdeauna un manelist va fi mai popular decât marele profesor Gheorghe Dumitreasa. Întotdeauna, cu o mobilizare în reţea, un funcţionar competent politic va strânge mai multe voturi decât valorosul antrenor Eusebiu Popa. Să mai vorbim despre cât tupeu îţi trebuie ca să-l supui umilinţei unui vot pe Luigi Bodo? Sau pe marele pianist Daniel Ciobanu?
Din nefericire, e complicat să iei toate propunerile la scuturat. Nu e greu ca vreo câţiva impostori din categoria neica-nimeni să se coalizeze şi să te plimbe prin tribunale, eventual să facă turul ţării cu tine, pe motiv de strămutare a cauzei. Cam la asta am ajuns, fiindcă de ani de zile închidem ochii şi nu ripostăm vehement la asaltul imposturii. Contrastul faţă de realitate este evident, dar ”noului grup al elitelor” nici că-i pasă. Şi n-ai de ce să te mai miri când descoperi copii care vor să devină vedete TV sau actori de telenovele, nu să facă roboţi, nu să repare oameni. Dacă mai trăia, vă daţi seama ce-ar fi şters Adrian Păunescu podelele cu ăştia!…
Viorel COSMA