În dorința de a ajuta investitorii privați, Consiliul Local Piatra Neamț a aprobat cererea doamnei Mihaela Stoica, fost viceprimar al orașului pe vremea lui Pinalti, între timp mutată la București, care a solicitat să i se vândă două terenuri ampasate pe trotuarul din fața complexului Orion, unde sunt construite ceva cașcarabete. Primăria a considerat că trebuie un proiect, a venit un expert, iar consilierii au stabilit că… să se vândă, dar doamna Stoica – Miuța pentru cunoscuți – să mai pună ceva. 150 de euro în plus față de ce a stabilit evaluatorul, pe metrul pătrat. Proiectul de HCL a trecut, pentru că domnii consilieri au considerat oportun să vândă un trotuar, iar peste un timp, poate, să-l răscumpere pe mult mai mulți bani. De-acum încolo, toți cei din zonă, cu același tip de contract, vor cere să devină proprietari, că precedentul a fost creat.
Aceiași consilieri, în aceeași ședință, au hotărât să voteze la secret un proiect al unui cetățean care nu este iubit, pentru că a câștigat un proces bazat pe prostiile… consilierilor locali. Așa că au votat, proiectul a căzut pentru că – au spus dânșii – nu este oportun. Oricum, nu la fel de oportun cât vânzarea unui trotuar către o fostă viceprimăriță.
Sigur, măcar rămâne bucuria că toată lumea și-a dat seama că doamna Miuța Stoica știe să facă bani chiar și din exploatarea unui trotuar urban, fixând și un preț pe măsură.
Revenind la lucruri și mai prozaice, propunerea consilierului Adrian Ciobanu face ca prețul să fie mai mare cu 12.900 de euro. Cam scump după standardele celor obișnuiți să ia la prețuri mici și să vândă la suprapreț.
Când au venit și alte oferte de cumpărare, s-a vorbit despre licitație, deși nimeni nu pare să-și fi pus problema că se putea respinge, pur și simplu, proiectul.
Locțiitorul secretarului municipiului Piatra Neamț a subliniat de ce vânzarea nu poate fi făcută prin licitație, ci doar direct celui care a concesionat terenurile: ”Din punct de vedere juridic, acest lucru nu este posibil, întrucât pe terenul respectiv este edificată o construcție, proprietate a unei persoane private, cea care a solicitat să cumpere terenul respectiv și este încheiat un contract de concesiune pe o durată de 49 de ani și nu se poate scoate la licitație. Modalitatea de vânzare este vânzare directă. Dacă se va rezilia contractul de concesiune… dar în acest moment nu se poate”, a spus Andrei Acristinei, aflat pe post de înlocuitor al lui Florin Fecic, secretarul municipiului Piatra Neamț.
Senzația oricărui privitor de pe margine a fost că proiectul trebuia să treacă și că, pentru asta, a existat un consens.
(V.B.)
PS: Chiar dacă poate părea un preț mare, dar diferența între 17.000 de euro și 80.000, sumă oferită, este semnificativă, dacă stăm bine și ne gândim.