În condiții de blocaj al fluxului firesc de informații, motivat de diverse – oameni prea ocupați, lipsă de chef profesionalism, interes(e) -, orice documentare la Consiliul Județean sau la instituții din sfera sa de influență devine un exercițiu de testare a nervilor sau a determinării profesionale. O documentare despre situația gropilor de gunoi a devoalat o situație cel puțin ciudată la Consiliul Județean și la una din Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară existente, cea pe(ntru) gunoaie.
Un telefon la ADI ECO Neamț, un prim filtru. O voce de bărbat întreabă de ce anume deranjăm.
– Sunteți directorul?
– Nu.
– Ni-l puteți da la telefon?
– Da’ ce doriți de la el?
– Sunteți secretarul?
– Nu.
– Nu se poate cu dl. director?
După câteva șovăieli, s-a putut.
Prima surpriză: la telefon nu a răspuns Vasile Șendrea, cel pe care site-ul ADI ECO îl păstrează ca director, ci Mihail Popescu, cel pe care lumea fără acces la secretele zeilor îl cunoaște drept Tatăl Lor, al tuturor licitațiilor publice de la județ.
– Ce faceți, dle Popescu, la ADI ECO?
– Unde există dispoziții, se execută, nu se discută. Chiar dacă astăzi este Mihail și Gavriil, avem comisie și dezbatem oferte, pentru că suntem în grabă mare pe zona 1 (a SMID – n.red.). Licitația este în plină desfășurare. Suntem la evaluare.
– Dar în ce calitate faceți acest lucru?
– Mi-am întrerupt raporturile de lucru cu Consiliul Județean, cu acordul ambelor părți, și am fost numit de Comitetul Director al ADI ECO Neamț în locul lui domnul Șendrea, pentru că dumnealui ieșea la pensie.
Ca o primă concluzie a primei surprize, dl. Popescu nu se mai ocupă de licitațiile de la Consiliul Județean, este director la ADI ECO Neamț, unde, chiar de onomastica sa și la o zi după aniversare, execută ordinul de a vedea de o altă licitație.
De ce a plecat dl. Popescu de pe funcția pe care o ocupa de mai bine de 10 ani la CJ Neamț, unde a fost starostele de facto al licitațiilor publice și un păstrător al secretelor? Răspunsul nu a fost foarte clar. La insistența noastră de a a afla cum a ajuns director la ADI ECO, răspunsul a venit într-un final, genial, semn că procesul e mai greu de explicat decât diferențele dintre licitații cu coduri CPV identice, făcute în aceeași zi: ”Probabil s-a avut în vedere munca mea în comisie. Eu am fost președinte pe viață în toate comisiile de licitație, atât la cele cu ADI ECO, cât și la Consiliul Județean pentru Girov (depozitul de deșeuri de la Girov – n.red.), până am făcut și lucrările… Nu știu detalii de genul ăsta, am fost chemat la ședință și a fost un vot, am luat cu unanimitate. Take it or leave it. Și, cum mie îmi plac americanii, am fost de acord și am acceptat”.
Judecând după răspunsul său, noul director nu pare să știe exact cum și de ce a ajuns pe post. Important e că îi plac americanii, a căror cultură organizațională, se știe, nu e pentru atașarea de un post, ci pentru a tinde mereu către mai bine. Pentru dl. Mihai Popescu, ”mai bine”-le ar putea fi ceva pe achiziții în zona Bacăului, în apropierea unui alt nemțean cu funcție, dar musai cu postul blocat la ADI ECO Neamț. (V.B.)