Pe 30 noiembrie 2017, la ora 23, Geanina Sechel murea în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Născuse cu o zi în urmă, la ora 11.20, o fetiță sănătoasă, de 3,76 kilograme. Geanina avea 23 de ani și și-a încredințat viața – și pe a copilei – în mâinile medicilor de la spital. Ceea ce trebuia să fie cel mai firesc act, nașterea, s-a transformat, într-o singură zi, în moarte.
* Scurtă aducere-aminte
Geanina a născut natural, după ce, la prima oră a zilei de 29 noiembrie 2017, în secția obstetrică-ginecologie s-ar fi luat în calcul cezariana. Asta după ce, pe parcursul întregii sarcini, Geanina a fost lună de lună la consultații, la ginecologul Cosmin Rugină, la cabinetul său privat. El i-a recomandat consult și investigații cardiologice, din cauza pulsului crescut. Geanina a fost la medicul cardiolog Liliana Vartic, la cabinetul privat, i s-au făcut ecografii, i s-a dat rețetă cu Betalok Zok, magneziu și vitamina C, alături de recomandări pentru regim alimentar. În timpul sarcinii, medicul de familie Elena Apetrei a consemnat că Geanina prezintă sarcină cu risc crescut și a trimis-o la ginecolog pentru concediu medical de risc maternal. Tânăra a avut mai multe concedii medicale pe timpul sarcinii, inclusiv în lunile octombrie și noiembrie.
A născut pe 29 noiembrie, după 34 ore de travaliu, asistată de medicul Cosmin Rugină. Ulterior, dr. Georgeta Vintea, șefa secției OG, și dr. Eliza Margine, medicul de gardă din ziua când a murit Geanina, au declarat că nu au știut de problemele cardiace ale Geaninei, deși ar fi trebuit anunțate la raportul de gardă de medicul ei curant. La patru ore după ce a născut, Geanina a fost transferată în salonul de lăuze, starea ei fiind ”în general, bună”.
Toate acestea sunt consemnate prin declarații oficiale, prin documente medicale, în cele personale, ale Geaninei, în raportul medico-legal, în corespondența privată a Geaninei cu familia și prietenii. Din documente, reiese că starea Geaninei s-a înrăutățit a doua zi după ce-a născut. Pe 30 noiembrie 2017, la ora 17, pulsul ei deja urcase la 212 bătăi pe minut. Cosmin Rugină a decis, într-un final, să solicite cardiologul de gardă, însă Lucia Chetreanu nu numai că n-a venit să vadă pacienta sau să-i decidă transferul pe Cardiologie, dar i-a spus telefonic colegului ei ginecolog să i se administreze lehuzei propranolol. Medicamentul nu mai era folosit de mult în spital, potrivit dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar de la acea vreme, dar i se cere telefonic lui Cătălin Sechel, proaspătul tătic, să aducă pastilele la spital. După ce fusese înainte de ora 17 la ea, la spital, Cătălin a alergat la farmacie, i-a luat medicamentul, s-a dus la spital și l-a lăsat liftierei, conform indicațiilor, după care a ținut legătura cu soția lui prin mesaje. Puțin înainte de ora 19, Geanina a vorbit cu Alina, prietena ei cea mai bună, și cu soțul ei. I-a spus că nu mai are baterie la telefon, că tot n-a venit s-o vadă cardiologul, că e pe aparate, în continuare. Ultimul mesaj a fost la ora 19.44, către Alina. Între timp, la ora 19.15 dr. Eliza Margine i-a pus foaia de observație în brațe doctorului Cosmin Rugină și l-a trimis la Lucia Chetreanu, în Cardiologie.
Un etaj mai sus de OG, în Cardiologie, a ajuns și Geanina, într-un final. La ora 20.15, Lucia Chetreanu consemnează primele rezultate la investigații, apoi, la ora 21, aplicarea șocurilor electrice, după care, la 21.25, Geanina este transferată în secția ATI. Aici, la ora 21.53, intră în stop cardio-respirator și, la ora 23.03, i se declară decesul.
Ce a urmat ține de mersul nefiresc al unor documente medico-legale și anchete care nu s-au încheiat nici acum, la un an de la moartea tinerei mame. Concluzia medicilor legiști este că Geanina a murit din cauza (medicală) tahicardiei sinusală observată clinic, probabil agravată de sarcină și naștere, cu șoc cardiogen ireversibil consecutiv. Tahicardia sinusală a fost constatată prin raportul medico-legal întocmit de Serviciul de Medicină Legală Neamț, pe baza examenului histopatologic trimis de Institutul de Medicină Legală Iași, din 9 mai 2018, la șase luni de la moartea Geaninei. Poliția, care a deschis dosar penal de ucidere din culpă la o săptămână după moartea Geaninei, a primit raportul medico-legal. La fel și parchetul. Și soțul văduv, care, imediat ce a murit Geanina, a depus plângeri la toate instituțiile care pot să-i dea răspuns: Spitalului, Direcției de Sănătate Publică Neamț, Poliției, Colegiului Medicilor Neamț. N-a primit niciun răspuns încă. Doar asigurări, de la o parte din aceste instituții, că problema este în atenție.
Ce fel de atenție nu se știe exact, în condițiile în care, la începutul lunii august, nici Spitalul, nici Colegiul Medicilor Neamț, nici comisia de malpraxis de la DSP nu știau – sau, cel puțin, așa au declarat – că raportul medico-legal de la Iași fusese trimis deja de trei luni la Neamț.
* ”Eu nu am văzut raportul medico-legal. (…) Vreau să am și eu raportul medico-legal pe acest caz. Colegiul Medicilor este forul care reprezintă partea profesională și care judecă activitatea profesională. El are abilitatea să spună dacă este malpraxis sau nu. (…) Eu anticipez un aviz în care este vorba de malpraxis și ancheta trebuie să meargă mai departe. Apreciez că sunt circumstanțe și condiții de malpraxis. O spun pe studiul clinic, pe flerul meu clinic, care, de obicei, nu m-a înșelat. Dar sunt și probele care sunt. Eu am judecat timpul de reacție: tahicardia – un element extrem de agravant în orice secundă și periculos – și rapiditatea cu care intervii, aici cred că e problema. Din punctul acesta de vedere, nuanțez că ar putea fi vorba de așa ceva, dar am nevoie și de raportul medico-legal pentru a ști exact ce s-a întâmplat” – dr. Codruț Munteanu, directorul Spitalului Județean Neamț, august 2018.
La fel de dificil este de înțeles – măcar pentru neinițiați – de ce Colegiul Medicilor Neamț, de pildă, n-a înțeles mare lucru din raportul medico-legal și examenul histopatologic și, la finele lunii august 2018, a decis că mai trebuie cerută și opinia unui cardiolog cu experiență, eventual corespunzător de neutru pentru a emite niște concluzii asupra tragediei Geaninei. Asta după ce același Colegiu al Medicilor Neamț ceruse și primise opinia unui ginecolog. Expertul național prof. dr. Mircea Onofriescu, de la Iași, a acceptat să analizeze cazul, ca să conchidă, în final, că tot tahicardia sinusală a fost cauza morții Geaninei. Toți cardiologii experți solicitați de Colegiul Medicilor Neamț au refuzat, pe rând, să analizeze și să pună concluzii pe cazul Geaninei Sechel. Însuși dr. Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, și-a exprimat mirarea față de așa stare de lucruri și, acum, în luna noiembrie, la un an de când Geanina nu mai e, declară că… încă mai insistă la medicii din București.
* ”Se simt vinovați… poate?!”
În lipsa unui răspuns clar la întrebarea care-l macină de un an – de ce i-a murit soția, cu zile, în mâinile medicilor de la Spitalul Județean Neamț -, Cătălin Sechel a continuat propriile demersuri pentru aflarea adevărului.
Cel mai recent pas a fost în luna septembrie 2018, când a solicitat o expertiză medico-legală: ”A trecut un an și totul stă pe loc. E bine că s-au gândit să ceară și opinia unui medic cardiolog. Dar de ce n-au făcut-o mai din timp? Eu merg înainte, până vor răspunde toți cei care au greșit. Aștept contraexpertiza pe care am cerut-o după ce a venit raportul medico-legal de la Iași. La sfârșitul lunii septembrie, am trimis adresa. Din ce a venit de la Iași, n-am înțeles nimic: scrie tahicardie sinusală și-atât. Nu s-a explicat cum s-a ajuns acolo. Pe partea de anchetă făcută de poliție, știu că au fost audiați toți medicii, toate asistentele. Eu sunt hotărât să merg mai departe. Cred că, dacă ar fi avut grijă de Geanina, nu se ajungea aici, cu siguranță”.
Asta spune Cătălin pe 18 noiembrie 2018.
E zi de duminică și toată familia Sechel, toată familia Geaninei – Minuț -, prietenii Geaninei și ai lui Cătălin au umplut jumătate din biserica din satul lor natal, Breaza, comuna Bârgăuani. În spatele bisericii, este cimitirul și, chiar în primul rând, lângă Mihai Minuț, mort în 11 noiembrie 2015, odihnește fiica lui, Geanina Ana Sechel.
Cătălin și rudele lui au decis să-i facă acum parastasul de un an. Duminica trecută a fost o ceremonie religioasă și sfințirea mormântului, iar duminica aceasta prohodul și pomenirea. Tânărul văduv, părinții lui și mama Geaninei au îngenunchiat în fața altarului cât timp preotul a oficiat ceremonia specială și s-au rugat pentru odihna sufletului Geaninei Ana, moartă după ce a dat naștere copilului și, de aceea, ”o martiră”, spune părintele paroh, deslușind tainele cerești.
Familiile și rudele, prietenii și colegii lui Cătălin și ai Geaninei s-au adunat pentru ceremonia religioasă programată cu o săptămână înainte ca micuța Erika Maria să împlinească un an. Sunt oamenii care îi sunt alături lui Cătălin de-o viață, alții doar din ultimii ani, dar toți mai ales în acest ultim an. Pe fața lui, ridurile amărăciunii și-au făcut loc îndesat pe obraz. ”A trecut greu anul ăsta pentru Cătălin și n-are cum să fie altfel până nu se face dreptate”, spun prietenii lui.
Aducerea aminte gravitează în jurul ultimelor zile ale Geaninei. Moartea tinerei mame după naștere, la spital, înconjurată de medici, a rămas atârnată de multe semne de întrebare pentru toată lumea.
”Am vorbit cu ea la telefon joi, pe 30 noiembrie. Am fost la ea, pe la ora 14.30, n-am stat mult, fiindcă urma să vină Cătă. Apoi am plecat și am mai sunat-o, să văd ce face. Era cam obosită, se plângea că n-are putere. Da, și am văzut-o transpirată, și în ziua când a născut la fel, se plângea că e foarte obosită. Apoi, am sunat-o pe la 5 fără ceva, mi-a zis că i-e rău și că l-a sunat pe Cătălin să-i aducă pastile la spital. Am mai vorbit cu ea pe la 7 fără un sfert, cred, mi-a zis că așteaptă de mai bine de două ore să vină doctorița cardiolog s-o vadă și că e pe aparate, apoi, pe la 8 fără ceva, și zicea că i se descarcă telefonul. Am liniștit-o și-a fost ultima dată când am mai vorbit cu ea. Eram prietene bune. Și eu eram însărcinată. Știu că s-a dus mereu la medicul ginecolog în timpul sarcinii, a fost și la controlul cardiologic, i-a dat tratament, știu că lua pastilele, zicea că medicul i-a spus că nu era ceva grav, că are tratament pentru reglarea pulsului. Spre sfârșitul sarcinii, îi era greu, obosea, dar ea era micuță de înălțime și sarcina mare. Eu nu înțeleg de ce i s-a spus că poate să nască natural, dacă ea avea probleme?! Cardiologul care a consultat-o pe timpul sarcinii de ce nu i-a recomandat cezariană?”, povestește Alina și repune cronologia faptelor la locul lor, ajutată de mesajele din telefon.
Lângă piatra funerară, din care-i mai zâmbește doar fotografia Geaninei, sora ei mai mică plânge continuu. Caută și ea explicații, înapoi în timp: ”Miercuri mi-a dat mesaj, eram la ora de sport, că a născut, că-s bine amândouă și am întrebat-o cum a fost. Mi-a spus că a trecut prin dureri îngrozitoare, că a crezut că moare de durere. Miercuri seara m-a sunat și mi-a spus să mergem vineri la ea, împreună cu Alina, fiindcă se simte foarte slăbită și foarte obosită. Dar… n-am mai apucat. Eu nu înțeleg de ce au ținut-o în spital, aici, de ce n-au trimis-o să nască la Iași?! Și, dacă a născut aici, cum s-a întâmplat așa ceva?! Adică era pe mâna lor!”.
Bianca oftează, neputincioasă, și spune că deja se pregătește pentru admiterea la școala de subofițeri de poliție: ”Sunt în ultimul an de liceu și vreau să ajung polițist criminalist. I-am promis Geaninei! Ea mă încuraja mereu, zicea că, dacă ea n-a putut, eu să nu renunț”.
* ”Erika spune numai tata, parcă știe că n-are mamă”
Mama lui Cătălin locuiește în prima casă de lângă biserică. Nu are nevoie să iasă în curte: de la geam, vede direct mormântul cu piatra de marmură neagră a Geaninei, imediat lângă mormântul cu piatră de marmură albă al tatălui ei, urmate de mormintele familiilor Minuț, Sechel și ale strămoșilor lor. Ochii mamei nu s-au mai uscat de lacrimi: ”Copilul meu nici acum nu și-a revenit. Niciunul nu putem să ne revenim. N-avem cum. A rămas un copil care n-are mamă. Erika spune numai tata, parcă știe că n-are mamă. E foarte greu… Vreau doar să se facă dreptate, să plătească cei care au greșit! Geanina n-a avut probleme înainte de sarcină. Eu nu mă pricep, dar ei, care sunt medici, de ce au lăsat-o să moară, de ce nu i-au făcut cezariană?! Suntem terminați… Iar ei, după an, n-au niciun răspuns. A cerut Cătălin o expertiză și singurul răspuns de la Iași este că trebuie să plătească 30 de milioane (n.n.- lei vechi)”.
Casa familiei Minuț este la intrarea în sat. Mama Geaninei își mai găsește alinare de câte ori vine la ea Erika: ”Acuma, când o văd pe nepoțică, fiindc-o aduce Cătă de câte ori vine acasă, mă și bucur, mă și doare sufletul: seamănă toată cu fata mea… când era mică. Nu mă pot învăța cu gândul că fata mea e-n mormânt. Cum să mă pot obișnui cu așa ceva?! Când mi-a spus că așteaptă un bebe, a fost o mare bucurie. Când mi-a dat vestea că-i fetiță, iar ne-am bucurat. Și, dintr-o dată, să nu mai fie… Nu mi-am închipuit așa ceva! Acuma,nu știu când vom afla adevărul, fiindcă văd că tot întârzie să dea drumul la acte, de la Piatra. De ce oare? Trebuie să fie ceva… e-un an și procesul n-a început. Ceva se-ntâmplă… se simt vinovați… poate?! Nu știu nici de ce n-a vrut doctorul Rugină să-i facă cezariană, fiindcă a știut din timpul sarcinii că i-au apărut palpitațiile și așa a mers, pe principiul să-i facă cezariană. Nu știu de ce a schimbat pe ultima sută de metri, de-a lăsat-o să nască natural! Rămăsese să-i facă cezariană, din cauză că-i apăruseră palpitațiile și fiindcă fetița era destul de mare, iar fata mea e și micuță de statură… Trebuia să-și dea seama, să-i facă cezariană. Ea avea toate hârtiile de la medic la ea, în spital. A fost permanent la control pe timpul sarcinii. Știu de la Cătă că a avut la ea toate controalele făcute. Nici cardioloaga n-a fost de la-nceput lângă ea. Dacă era, o salva. A așteptat fata mea atâtea ore… Acuma ei își văd de treabă, iar noi am rămas fără ea”.
Pentru Florin, fratele lui Cătălin Sechel, lucrurile sunt simple: ”A fost un an foarte greu. Sistemul ăsta medical, de la noi din țară, este așa cum este, iar medicii care știu meserie refuză să-și facă treaba. Nici la documente n-au dat drumul la timp. Sunt tot felul de interese, probabil cineva are interes să se miște greu lucrurile… Dar, până la urmă, se va lămuri. Distrug familii tinere, lasă copilul fără mamă… Pentru ei, pacienții sunt un simplu număr într-un registru. Medicul ginecolog și-a făcut treaba în felul lui, dar în spital n-a fost monitorizată și, când s-a depistat problema, nu s-a acționat, cardiologul n-a venit când trebuia. Acuma, pentru el, ca tată, este foarte greu: oricât ar vrea, n-are cum să se descurce singur cu fetița, ea e mică, el are serviciu. Fetița va crește până la urmă, că familia îl ajută. Dar e foarte rău că s-a ajuns aici, din vina unor oameni care nu și-au făcut treaba”.
Erika Maria a fost botezată la Crăciun, anul trecut. Sâmbăta asta va avea prima aniversare, prima petrecere.
Fața lui Cătălin se destinde brusc când vorbește de fiica lui: ”Erika este bine, crește, e sănătoasă. Merge, mai are un pic și fuge. În ultima jumătate de an o crește sora mea, Iuliana, fiindcă eu lucrez toată ziua. Are și ea o fetiță, a împlinit un an. Erika în curând… Se joacă împreună, o are pe sora mea cu ea. Eu, în fiecare seară, când vin de la serviciu, trec pe la fetița mea, vorbim, ne jucăm, apoi mâncăm împreună. Stau cu ea până târziu, când adoarme, apoi mă duc acasă. Locuim foarte aproape. Spune «mama» doar când e supărată. În rest, toată ziua spune tata”.
* Un sistem defect cu oameni defecți
Geanina Sechel a murit. Este singura certitudine din tabloul sumbru care, acum, poartă diferite numere de înregistrare, pe la diverse instituții, colegii, comitete și comiții. A venit să-și aducă pe lume primul prunc și, la 23 de ani, a murit cu zile și cu medici la căpătâi, care s-au uitat, impotenți, cum se stinge. A zice că e vina sistemului ar putea fi o scuză, însă e mai mult un pretext. Sistemul e alcătuit din oameni. Când sistemul e Sănătatea, cu atât mai mult ar trebui să fie vorba despre oameni. Despre oameni care știu meserie și au vocație pentru a aduce sănătate altor oameni, aflați în suferință și nevoie. În cazul Geaninei – și, din nefericire, nu doar al ei -, vorbim, însă, de un sistem defect. Cu oameni defecți, care au uitat sau poate n-au știut niciodată să fie oameni de meserie, oameni dedicați.
Că s-a greșit din punct de vedere medical o demonstrează micile ”cârpeli” operate după în regulile, protocoalele și procedurile Spitalului Județean. A fost nevoie ca Geanina să moară pentru ca unii să-și aducă aminte ce scrie în protocoale, să le scoată din mape, să le scuture de praf și să le repună în vigoare. Cei doi medici – Cosmin Rugină și Lucia Chetreanu – au fost așa-zis sancționați, primul cu avertisment, cealaltă cu interzicerea gărzilor în spital. Culmea tupeului, sancțiunile, deși praf în ochi, au fost contestate, în cazul Luciei Chetreanu chiar în instanță. Între timp, căutată la mapa profesională, Lucia Chetreanu a demisionat de la Spitalul Județean Neamț, iar ultima veste era că asigură gărzi la spitalul din Târgu Neamț.
Defectă este și întreaga atitudine a Colegiului Medicilor Neamț, care pare să existe numai pentru a demonstra adevărul proverbului ”Corb la corb nu-și scoate ochii”. Curat corb!
Defecți au fost și ultimii ani în care șefa secției Cardiologie a tras numeroase semnale de alarmă – ce-i drept, numai pe linie profesional-internă – în privința profesionalismului și competențelor Luciei Chetreanu. Defecți au fost și cei care au ignorat toate aceste semnale de alarmă, din interes sau nepăsare.
Defecți sunt, în continuare, toți cei care acum, la un an de la moartea Geaninei, încă se străduiesc să ascundă gunoiul sub preș sau încearcă s-o rezolve politically correct, probabil în ideea că Geanina oricum nu se mai întoarce.
Fără să își dea seama că, de fapt, Geanina n-ar fi trebuit să plece.
Cristina IORDACHE