La termenul de astăzi, 13 noiembrie, al procesului în care Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, este judecat pentru două fapte de corupţie, primul care a intrat în scenă a fost avocatul Vladimir Ciolacu. El a cerut instanţei să judece dosarul în ”şedinţe nepublice”, motivând solicitarea prin faptul că, la termenul anterior, au fost în sală doi ziarişti, care au relatat şedinţa de judecată în termeni care l-au nemulţumit. Mai mult, a şi listat cele două articole şi le-a prezentat instanţei.
Judecătorul Constantin Magdalina a parcurs textele, după care a întrebat procurorul de şedinţă ce opinie are asupra cererii. Procurorul a afirmat că nu are nimic împotrivă ca şedinţele să fie nepublice, însă judecătorul a respins cererea. Nu s-a referit niciun moment la ”interesele justiţiei” invocate de avocat, ci strict la procedură: ”Infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu ţin de viaţa privată. Pentru înfrângerea principiului publicităţii sunt necesare argumente solide, altfel nu este cazul ca şedinţele să fie declarate nepublice”.
Odată lămurită problema, s-a trecut la audierea martorilor (Ioan Careja şi Costel Moga, ambii cu funcţii de conducere în cadrul SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi). Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 11 decembrie 2018.
Materialele de presă care au nemulțumit apărarea lui Ionel Arsene le puteți lectura și dvs. în Realitatea – aici – și, desigur, în Mesagerul – aici.
Declarațiile oferite de cei doi martori în ședința de astăzi le veți putea regăsi pe larg în ediția tipărită a Mesagerului din această săptămână, începând cu joi, 15 noiembrie. (C.M.)