Sub semnăturile lui Ion Giurcă și a Mihaelei-Cristina Verzea, Editura ”Constantin Matasă” propune, în an Centenar, albumul ”Mănăstirea Regina Maria din Poiana Crivaia”, apărut în condiții grafice demne de un proiect al Complexului Muzeal Neamț. Apariția albumului a fost finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Proiectului ”Omagiu Reginei Maria – Suverana României Mari”, având în vedere că pe 18 iulie 2018 s-au comemorat 80 de ani de la moartea Reginei Maria.
”În anul Centenarului Marii Uniri când s-au comemorat, discret, fără o mediatizare poate necesară, 80 de ani de la moartea Reginei Maria, readucerea în atenție a personalității celei care nu a cruțat nici un efort în vederea îndeplinirii scopului pentru care țara fusese angajată în război- realizarea idealului nostru național, adică întregirea neamului – este o datorie de onoare pentru orice român conștient de locul și de rolul fostei suverane a României în unirea mult dorită, pentru care, între 1916 și 1920, au făcut jertfa supremă aproape un milion de militari și civili. Demersul nostru poate fi interpretat și ca o modestă preocupare pentru a readuce în atenție oportunitatea reluării unui proiect eșuat atunci, în contextul tragicei morți a savantului N. Iorga și al desfășurării celui de al doilea război mondial. În anul 2022 se va marca, sperăm cu ceremonii, în acord cu însemnătatea momentului, centenarul încoronării regelui Ferdinand I și reginei Maria la Alba Iulia, ca suverani ai României Întregite. Este suficient timp pentru ca autoritățile naționale și ale județului Neamț să inițieze reluarea proiectului, să întreprindă demersuri asemănătoare celor pe care le începuse N. Iorga, să acționeze pe toate planurile pentru realizarea lăcașului religios care să aducă aminte localnicilor și celor care străbat frumoasa vale a Bistriței de cea care a fost cu adevărat iubită și apreciată de popor, în special în anii Războiului de Întregire”, au scris autorii în introducerea albumului.
Lucrarea prezintă nu doar legăturile reginei Maria cu zona Bicazului, ci și demersurile făcute pentru începerea ridicării Mănăstirii ”Regina Maria”, un proiect care nu s-a materializat niciodată. Este interesant demersul de a realiza o carte despre un lăcaș rămas în fază de proiect. Anul acesta, însă, la Tarcău a fost ridicată o troiță închinată reginei Maria, un proiect ”reparator și recuperator”. Troița are forma unei cruci bizantine și este făcută din piatră de la cariera Cosăuți-Soroca, Republica Moldova.
Despre unul din autorii albumului, istoricul de marcă Mihaela-Cristina Verzea, Mesagerul de Neamț a publicat un articol care poate fi citit aici .
Cristina MIRCEA