Mai multe școli au transmis mesaje privind calitatea nu proastă, ci execrabilă a produselor de panificație care ajung la copii în cadrul programului guvernamental Cornuleț cu Lapte, care, în Neamț, după ce că a început cu vreo două luni jum’ate întârziere, s-a transformat în biscuiți integrali cu lapte.
Semnalele trimise de unitățile de învățământ nu privesc rețelele subterane prin care contractele ajung, pe căi bine bătucite, la firme de casă, ci se referă în principal la gustul, consistența și, deloc în ultimul rând, comestibilitatea lor.
Înainte de toate, se cuvine precizat că pachețelul pe care Guvernul îl asigură – pe bani mulți – se distribuie gratuit copiilor preșcolari și școlari mici. Adică acei copii care fie se mândresc cu dințișori de lapte, fie au trecut deja la dantura de adult, dar ea încă nu e suficient de puternică pentru a roade cărămizi. Specialiștii stomatologi sunt rugați să ne contrazică dacă greșim ([email protected]).
În cazul de față, copiii primesc niște biscuiți, cică integrali, dar de consistența unei piese de rezistență în orice temelie care se respectă. La propriu. Ca să poată fi mâncați, ar trebui înmuiați. Bine înmuiați. Și nu în laptele dat la pachet, că acela vine la tetrapak și nu permite…
Interesant în toată chestiunea este că instituțiile care au atribuții specifice în protejarea cetățenilor de tâmpenii alimentare par să trăiască în altă lume.
Protecția Consumatorilor, prin Vlad Ciurea, comisarul-șef de la Neamț, se spală pe dinți mâini rapid: ”Noi nu mai avem competență în ce privește acest program, încă de acum 2 ani. Este Direcția de Sănătate Publică. Are competență absolută față de tot ce înseamnă verificări ale calității, grafic de distribuție. Tot ce era în competența noastră este la ei acum. Noi suntem doar membri în acea comisie specială și cam atât”.
Rezultă, deci, că biscuiții necomestibili nu pot fi reclamați la OPC, că acestuia nu-i permite legea să-și facă datoria pentru care există ca instituție (Codul consumului, bunăoară, nu știm să se fi abrogat ori să fi fost trimis la Curtea Constituțională). Nemaivorbind că nu scrie pe niciun pachețel ingredientele folosite la ”comiterea” biscuiților, părinții fiind nevoiți să creadă în onoarea producătorilor sau să facă rost de HG-ul care reglementează programul (cu trimitere la art. 22 din HG 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru Școli al României pentru perioada 2017-2023, referitoare la desemnarea personalului împuternicit al Ministerului Sănătății pentru verificarea respectării legislației în vigoare precum și pentru stabilirea și stabilirea contravențiilor).
Vlad Ciurea a precizat că ”produsele nu sunt cumpărate” (de copii/ părinți, bănuim), ”deci nu există un act de comerț”, iar în condițiile unui cadou guvernamental, ”Protecția Consumatorilor nu e competentă” să se pună cu Guvernul, care s-a protejat singur prin lege. Nu interesează Protecția Consumatorilor că pachețelul ajunge la copii urmare a unor acte succesive comerciale. E produs, de exemplu, de Vel Pitar, apoi preluat de firmele de distribuție… etc. Acestea, însă, pare-se că sunt acte de comerț protejate (de) la… control.
De la Direcția de Sănătate Publică Neamț, una dintre cele mai prăfuite instituții publice când vine vorba de… orice, ni s-au dat asigurări că totul este în regulă. Că produsele sunt mai tari, ce-i drept, dar așa și trebuie să fie! Tari și fără gust, ca să se călească viitoarea generație pentru un viitor luminos!
Dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP, a precizat: ”Produsele de panificație trebuie să conțină făină integrală, apă sare, fără îndulcitori și amelioratori ori aditivi alimentari. Covrigii, biscuiții sau cornul trebuie să fie produse simple, dietetice, uscate, din făină integrală. S-au făcut verificări, fiind produse realizate cu făină integrală, sunt mai tari. Nu am primit sesizări la biscuiți. Doar la corn am avut o reclamație, din zona Roman, astăzi s-au făcut verificări, produsul este făcut cu făină integrală”.
În rest, putem sta liniștiți: ”Din luna ianuarie 2019, după vacanța de iarnă, vor începe controalele în unitățile școlare, pentru verificarea condițiilor legale de primire, păstrare, manipulare și distribuire a produselor din acest program”, a spus dr. Grădinaru.
Între timp, cei care nu găsesc altă întrebuințare cărămizilor din făină integrală – gen mâncare pentru porci sau proiectile împotriva ciorilor din grădină – se pot adresa, cu încredere Guvernului României, prin viu grai sau prin semne. Cine știe, s-ar putea să afle că, de fapt, biscuiții trebuie să fie tari ca piatra pentru că au fuzionat două programe guvernamentale – ”Cornuleț cu Lapte” și ”Să-i facem în gură pe contribuabili”. De mici. (Valentin BĂLĂNESCU)
Pentru cei care nu știu despre acest ultim program național, detalii aici:
2 comentarii
aceste pachete am primit si noi in bucuresti,pietre si desgustatoare,cu mere cu pete negre,domne eu mai bine mananc din cosul de gunoi decat alea,ma duc la director cu ele sa ma plang
Obișnuiți cu fast-food și tot felil de gusturi incitante, biscuiții integrali, fără zahăr, nu sunt plăcuți. Problema este la “setările” obiceiurilor și a gustirilor, care sunt dereglate rău de tot. Personal, am avut ocazia să mănânc din acești biscuiți. Îmi pare rău că nu știu de unde să-i procur. Imi plac foarte mult (alții, majoritatea, preferă dulcegăriile și nu suportă gusturile simple).