Primăria municipiului Piatra Neamț, prin Direcția de Asistență Socială, a obținut licențe de funcționare pentru 7 servicii sociale, iar joi, 13 decembrie, în cadrul concursului ”100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România”, organizat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, a obținut diplome de bune practici pentru 6 dintre acestea.
Ce înseamnă, de fapt, îngrijirile la domiciliu și, mai ales, premierea unor astfel de servicii?
Explică Ana Berea, directorul DAS Piatra Neamț:
”Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra Neamț a primit diplome de bune practici pentru 6 servicii sociale. Acestea încununează premiul obținut în cadrul «Galei excelenței în administrație», organizată anual de portalul administratie.ro și Oameni și Companii, în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici, unde municipiul Piatra Neamț, prin Direcția de Asistență Socială, a fost premiat pentru proiectele de dezvoltare a serviciilor sociale. Dintre toate licențele obținute – pentru Centrul de zi pentru preșcolari Castani, Centrul de sprijin și asistență de specialitate pentru copii, Centrul Social Împreună, Centrul Social Pietricica, Centrul de cazare temporară a persoanelor fără adăpost, Cantina Socială -, licența pentru Centrul de îngrijiri la domiciliu pentru persoane vârstnice este una dintre cele mai importante.
Cererea pentru acest tip de serviciu este una foarte mare în municipiul Piatra Neamț. Beneficiarii sunt persoane vârstnice, mai mult sau mai puțin dependente de un aparținător, chiar cazuri sociale grave, pe care noi încercăm să le susținem cu acest gen de servicii.
În momentul de față, avem 26 de persoane vârstnice care beneficiază de îngrijiri la domiciliu și încă mai avem solicitări. Așa cum am mai spus, misiunea centrului este de a acorda servicii persoanelor vârstnice dependende medico-social, în vederea îndeplinirii nevoilor existențiale, prevenirii și limitării excluziunii și marginalizării sociale, prezervării stării de sănătate, asigurării unei vieți decente și demne. Scopul serviciului social este îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor vârstnice de pe raza municipiului Piatra Neamț, aflate în stare de vulnerabilitate – singure, sărace, dependente, bolnave -, prin acordarea serviciului social de îngrijiri la domiciliu, în raport cu nevoile fiecărui beneficiar, pentru a menține persoana vârstnică dependentă la domiciliu, în mediul familial ei, o perioadă cât mai lungă posibil și pentru a preveni instituționalizarea acesteia.
Prin Centrul de Îngrijiri la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice se asigură identificarea situațiilor de risc și stabilirea măsurilor de prevenție și de reinserție a persoanelor dependende medico-social în mediul familial și în comunitate. Familia persoanei vârstnice este informată despre obligația de a asigura îngrijirea și întreținerea acesteia, iar beneficiarul are parte de îmbunătățirea calității vieții pe toate planurile – emoțional, social, medical, funcțional și fizic.
Oamenii sunt consiliați, acompaniați, sunt ajutați cu amenajarea sau adaptarea locuinței în funcție de natura și gradul de afectare a autonomiei funcționale, astfel încât să li se păstreze mediul propriu de viață, pentru a se preveni situațiile dificile și dependența.
Prin asistenții sociali ai Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra Neamț, se elaborează planuri individualizate de asistentă și îngrijire privind măsurile de asistență medico-socială a persoanelor în dificultate, pentru prevenirea sau combaterea situațiilor de risc social se face consiliere și informare privind drepturile beneficiarilor și serviciile sociale specializate care se acordă la nivelul municipiului. De asemenea, se desfășoară activități specifice pentru prevenirea și combaterea situațiilor care implică risc crescut de marginalizare și excludere socială, cu prioritate pe situaţiile de urgentă.
Totodată, s-a încercat și s-a și realizat dezvoltarea de parteneriate și colaborăm cu organizații neguvernamentale, cu alți reprezentanți ai societății civile, în ideea de a diversifica aceste servicii, în funcție de realitățile locale din comunitate.
Prin intermediul acestui serviciu social, persoanele vârstnice, dependente socio-medical beneficiază de ajutor pentru activitățile de bază ale vieții zilnice – igiena corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, igiena eliminărilor, hrănire și hidratare, mobilizare și transfer, deplasarea în interior, comunicare. Sunt ajutați la prepararea hranei sau livrarea acesteia, la cumpărături, la activități de menaj, sunt însoțiți în mijloacele de transport, li se administrează medicația conformă cu prescripțiile medicale pe care le au, iar starea de sănătate somatică și psihică este monitorizată în scop preventiv sau terapeutic. Persoanele vârstnice care fac parte din acest program mai beneficiază și de servicii de reabilitare funcțională – kinetoterapie, masaj, de informare, consiliere și evaluare psihologică la domiciliu. Inclusiv membrii familiei și celelalte persoane din anturaj sunt educate cu privire la acordarea serviciilor de îngrijire.
Un element de originalitate este personalizarea, care implică regândirea completă a serviciilor de îngrijire și suport. Acest lucru înseamnă că persoana, ca individ, cu calitățile, caracteristicile, preferințele și aspirațiile sale, este pusă în centrul procesului de identificare a nevoilor și de alegere a modului și momentului în care va fi ajutată să-și trăiască viața. Aceasta implică o transformare permanentă a personalului și serviciilor, pentru a pune beneficiarii pe primul loc.
Rezultatele așteptate ca urmare a acordării prestațiilor și serviciilor sociale în cadrul Centrului de îngrijiri la domiciliu pentru persoane vârstnice sunt creșterea calității vieții persoanelor aflate în dificultate și a familiilor acestora, adaptarea și diversificarea în permanență a serviciilor și activităților la nevoile beneficiarilor, îmbunătățirea condiției de viață și sănătate a beneficiarilor, creșterea gradului de relaționare interpersonală, creșterea gradului de acceptare socială și incluziune în viața normală a societății și schimbarea mentalității comunității locale, a opiniei publice cu privire la situația persoanelor cu risc de marginalizare și excluziune socială. Ce pot eu să vă spun este că Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra Neamț va depune eforturi și pe viitor pentru a veni în sprijinul celor aflați în nevoie. Și, pentru că suntem aproape de finalul anului, urez, în numele meu și al colegilor, sărbători cu liniște și cu sănătate tuturor locuitorilor municipiului Piatra Neamț, iar 2019 să fie un an mai bun pentru toți!”.
Proiectele în domeniul asistenței sociale vor continua la Primăria Piatra Neamț.
”Importanța pentru existența și dezvoltarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu o reprezintă intervenția asupra membrilor comunității locale, respectiv segmentul de populație vârstnică aflată în situație de risc.
Pe viitor, vom avea în vedere înființarea de noi servicii și eficientizarea celor existente, bazate pe nevoile beneficiarilor, odată cu extinderea grupurilor vulnerabile de la nivel local, față de cele existente. În acest sens, în data de 26 noiembrie 2018, s-a depus proiectul «Centrul de asistență comunitară pentru bunicii noștri», în cadrul programului POCU 2014-2020, prin care se va înființa un serviciu social de asistență comunitară pentru un număr de 100 persoane vârstnice și vulnerabile din municipiul Piatra Neamț. De asemenea, prin acest proiect, se va dezvolta serviciul social de îngrijiri la domiciliu, cu un nou sediu, amenajat specific pentru astfel de servicii sociale, cu posibilitatea de intervenție pe un grup țintă mai mare, respectiv 65 de persoane vârstnice și mărirea echipei de specialiști”, declară primarul Dragoș Chitic.
Irina ȘTEFĂNESCU